Magyarország

2011.01.25. 05:33

Fideszes ölelés a bíróságokon? - Népszava

<p>Komoly központosítási szándékot tükröznek az igazságszolgáltatásban az eddig nyilvánosságra került elképzelések - írja keddi számában a Népszava.</p>

 Választási bíráskodás, nagy gazdasági perek, adó -, vám- és illetékkérdések, médiaügyek, frekvenciakérdések, elszámoltatás - csak néhány azon elemek közül, amelyekkel az elképzelések szerint a jövőben átformált struktúrában foglalkoznak majd a közigazgatási bíróságok. Ezeket állítólag az Alkotmánybírósággal és a Legfelsőbb Bírósággal egy szinten működtetné a kormány és mindegyiket az úgynevezett Kúria irányítása alá vonná. A Kúria felállításának lehetőségéről az új alkotmány márciusban kezdődő vitájában dönt majd az Országgyűlés. A központosítási folyamatban az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének jogkörbővítése csak egy lépés, ráadásul a Népszava forrásai szerint ezt az intézkedést "nem is Baka Andrásra szabták". A lapnak nyilatkozó szakértők szerint ezek az elképzelések azzal a veszéllyel járnak, hogy a kormány hoz lojális emberek kerülnek a fontos tisztségekbe az igazságszolgáltatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!