Magyarország

2010.10.14. 16:34

VÖRÖSISZAP- ecetes vízzel kell portalanítani a lakásokat

<p>Már nem elegendő a hagyományos porálarc a vörösiszap által sújtott területeken - a veszprémi egyetem szakértői csoportja szerint. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy ajánlott ecetes vízzel portalanítani a lakásokban, az ecetsav ugyanis közömbösíti az iszap lúgtartalmát.</p>

A Pannon Egyetem Szakértő Csoportja folyamatosan végez méréseket a katasztrófa sújtotta területeken. A Devecseren álló mobil mérőbusz adatai alapján a szállópor koncentrációja jelenleg határérték körüli - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a szakértői csoport rektori megbízottja.

Horváth Erzsébet elmondta: a szálló por ellen már nem nyújtanak védelmet a hagyományos porálarcok, így ajánlatos a munkaruházati boltban vásárolt speciális álarcokat viselni. A por belélegzése ugyanis arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációt okozhat.

A szakember arra is felhívják a figyelmet, hogy az iszap által érintetlenül hagyott házakban is érdemes ecetes vízzel végezni a portalanítást. Az ecetsav ugyanis közömbösíti az iszap lúgtartalmát. 10 liter vízben 1 dl 20 százalékos ecet adagolása ajánlott egy vagy két napig, aztán tiszta vízzel kell folytatni a takarítást.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!