Magyarország

2010.09.27. 18:04

Sakálok ritkítják a birkanyájat Homokszentgyörgyön

<p>Több mint 250 birkát pusztítottak el idén Somogy megyében, egy homokszentgyörgyi gazda nyájából.</p>

A tulajdonos szerint sakálok ritkítják állatait, amiket szerinte le kellene vadászni. A vadgazdálkodási társaság szerint viszont nem bizonyított, hogy sakál terítette le a birkákat. Pedig szakemberek szerint a vadállat falkában a nálánál nagyobb testű állatokat is megtámadhatja.
Hárommillió forintos kárt okoztak a vadállatok Varga János birkanyájában. Legutóbb a hétvégén támadták meg a birkanyájat, és egy kifejlett nőstényt öltek meg. A gazda szerint sakálok támadták meg a nyáját és már nem először. Tavasszal szinte naponta vittek el egy-egy kisebb bárányt. Idén összesen több mint 250 birkát, a nyáj negyedét rabolták el a sakálok.

A bmégiscsak egy háziállat, nem hasonlítható egy vadhoz, ami ügyes, gyors, fürge és el tud szaladni. A birka egy egyszerű, védtelen állat, amire a sakál, ha egyszer megkóstolja, és rájön, hogy ez milyen könnyű préda, akkor nem hagyja ott - mondta el Varga János őstermelő. Hozzátette, amíg nem vadásszák le a sakálokat, azok egyre jobban elszaporodnak, és folyamatosan kárt okoznak a termelőknek.

A területileg illetékes vadgazdálkodási társaságnál nem akartak nyilatkozni. A Független Hírügynökség kérdésére mindössze annyit mondtak, szerintük nincsen arra bizonyíték, hogy az 50 kilós birkát egy 15 kilós sakál terítette le.

A sakál vagy, ahogy még hívják, a nádi farkas éjjel vadászik kisebb rágcsálókra, de a szakember szerint falkában a nagyobb állatokat is megtámadhatja.

Ha falkában vannak, és nagyon sok éhes szájat kell táplálniuk, és esetleg a területükön nem találják meg a kisebb élelemforrást, akkor a nagyobb testű állatokat, így például az őzet is megtámadhatja, de egyedül soha - mondta el a Független Hírügynökségnek Kumli Júlia, a pécsi állatkert sakáljait gondozó munkatársa.

Magyarországon a múlt század közepén kipusztult a sakál, de az elmúlt tíz évben a Balkán felől újra megjelent. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint tavaly 270 sakált lőttek ki Somogyban - ötször annyit, mint három évvel korábban.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!