Magyarország

2010.09.06. 14:10

Malév menedzsmentjét meglepte a pilóták sztrájk-fenyegetése

<p>A Malév menedzsmentjét meglepte, hogy a pilóták szakszervezete, a HUNALPA sztrájkkal fenyegetőzik, arra hivatkozva, hogy megszakadtak a kollektív szerződésről szóló tárgyalások.</p>

Hétfői közleményük szerint azért is érthetetlen a szakszervezetek ezen állítása, mert a vállalat hetek óta folyamatosan tárgyal a szerződés megkötése érdekében. A közlemény hangsúlyozza, hogy vállalat elkötelezett a megegyezés mellett, de nem kerülhet le a napirendről a költségcsökkentés sem. "A pilóták viszont nem hajlandók elfogadni semmilyen jövedelemcsökkenést okozó változtatást". A HUNALPA hétfőn reggel szintén közleményben tudatta, hogy jövő hét közepétől sztrájkba lépnek, ha addig nem sikerül megegyezniük a munkáltatóval az új kollektív szerződésről.

A Malév felhívja a figyelmet arra, hogy a szakszervezet közleményében foglaltakkal ellentétben a menedzsment folyamatos tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel. A kollektív szerződésről folyó egyeztetés folytatását épp a vezérigazgató kezdeményezte, és a következőt épp hétfőre ütemezték. Emellett a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is tárgyalt a pilóták képviselőivel.

A Malév közleményében elismeri, hogy a költségcsökkentés végrehajtásának egyik elkerülhetetlen eleme a pilóták bérstruktúrájának átalakítása. Ez ugyan rövidtávon a pilótáknál jövedelemcsökkenést is okozhat, azonban hosszabb távon "hatékonyabb munkavégzéssel kompenzálható"- fogalmaz a cég közleménye. A vállalat arra is emlékeztet, hogy a kollektív szerződés általános részeiről már sikerült megállapodniuk az összes szakszervezettel, csak jövedelemrendszerrel kapcsolatos kérdés maradt nyitott, mivel a pilóták nem hajlandók elfogadni semmilyen jövedelemcsökkenést okozó változtatás.

A HUNALPA hétfőn reggel szintén közleményben tudatta, hogy jövő hét közepétől sztrájkba lépnek, ha addig nem sikerül megegyezniük a munkáltatóval az új kollektív szerződésről. A pilóták szakszervezete azt írta: amennyiben az egyeztetés hét napon belül - legfeljebb jövő keddig - nem vezet eredményre, úgy a dolgozók sztrájkba lépnek. A határozatlan idejű munkabeszüntetés jövő szerdán délelőtt tíz órakor kezdődhetne.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!