Magyarország

2010.06.10. 17:22

A kormány azt akarja, hogy senki nettó jövedelme ne csökkenjen

<p>A következő két évben módosuló személyi jövedelemadó célja az, hogy senki se járjon rosszul, senki nettó jövedelme se csökkenjen - mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.</p>

Részletek még nincsenek kidolgozva, az alapelv az, hogy egyszerű, 16 százalékos egy kulcsos családi adózás, a mentességek, kedvezmények a legszűkebb körűek legyenek. Az bizonyosnak tűnik, hogy megszüntetik a szuperbruttósítást. A bankadóról elkezdődtek a tárgyalások a pénzügyi szféra képviselőivel - mondta Kármán András. Júliustól 10 kisadó eltörlését és még idén  a társasági adó mérséklését hajtják végre.

A kormány célja az állam eladósodottságának csökkentése és a gazdaság versenyképességének javítása - mondta Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára. A 3,8 százalékos államháztartási hiány tartása érdekében a kormány magán kezdi a spórolást, amikor 120 milliárddal csökkenti a kiadásokat, és hogy ne a gazdaságot és a lakosságot terheljék tovább, a pénzügyi szektorra vetik ki a 200 milliárdos különadót - mondta az államtitkár. Hozzátette: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elkezdte a tárgyalásokat a szektor képviselőivel. Céljuk a bankvilág stabilitásának és hitelaktivitásának fenntartása. A kiegyensúlyozott költségvetés érdekében járulékcsökkentésre most nincs lehetőség - mondta Kármán András.

Július elsejétől a jelenlegi 58-ból 48 adótípust megszüntetnek. Ezek között van az előző kormány által bevezetett vagyontörvényből megmaradt három elem: a nagy teljesítményű autók, a hajók és repülőgépek adója, továbbá a például a televízió készülékek tartása utáni adó, egyenes ágú családtagok között az ajándékozás és az öröklés adója, a bérfőzési szeszadó. Ezekre jellemző, hogy az adminisztráció költsége nagyobb a bevételnél - mondta Kármán András.

A kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítása érdekében a társasági adót 19-ről 10 százalékra szállítják le a jelenleg 50 millió helyett 500 millió forint adózás előtti nyereségű cégek számára, és megszüntetik az összes egyéb feltételt, amely miatt sokan eddig nem tudták alkalmazni a kedvezőbb kulcsot. Ezzel a nyereséges kkv-k teljes köre 10 százalékkal adózhat - mondta Kármán András. Az évközi változás 70 milliárddal csökkenti a költségvetés bevételeit.

Jövő évtől két lépcsőben két év alatt alakítják át az szja rendszerét, amelyek részleteiről még nem tudott beszámolni az államtitkár. Az alapelv az, hogy egyszerű, 16 százalékos családi adózás alakuljon ki, amelyben elismerik a gyermeknevelés költségeit. A régió legkedvezőbb rendszerét szeretnék megalkotni - hangsúlyozta Kármán András.

Az elsősorban a szakszervezetek által emlegetett számokra válaszul az államtitkár többször kijelentette: fontos szempont, hogy senki nettó jövedelme ne csökkenjen, azaz senki se járjon rosszul. Az is cél, hogy a kedvezményt, mentességet a lehető legszűkebb körre korlátozzák az egyszerűsítés érdekében. Ezzel megszüntetik a szuperbruttót, ami miatt a jelenlegi 17 százalékos kulcs valójában 21-22 százalék. Arra nem tudott válaszolni az államtitkár, hogy ha nem lesznek kedvezmények és mentességek, a minimálbér is adózni fog, akkor hogyan lesz legalább tartható a nettó jövedelem szintje. Mint fogalmazott, új rendszer a cél, egyes elemek megváltozása eltérően hat az adózókra. Egyelőre nincs a módosulások között az eva és az ekho, de a cafeteria kedvezményes adójának sorsáról is a nyár végén várható végleges verzióban döntenek.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!