Magyarország

2010.04.16. 15:11

Pénzügyminisztérium: szó sincs állami földek átjátszásáról

<p>Az állami földek haszonbérleti szerzõdéseivel kapcsolatos pályázatok lebonyolítása a törvényi elõírásoknak megfelelõen fog történni, azok elbírálása azonban már a következõ kormányzati ciklusra esik.</p>

Így reagált a Pénzügyminisztérium (PM) a Fidesz pénteki sajtótájékoztatója után. A tárca közleménye szerint a pályázatok elõkészítése nem közvetlen miniszteri utasításra, hanem törvényi felhatalmazás alapján az MNV Zrt., az állami vagyonkezelõ elõkészítésével történik, a döntést pedig a vagyontanács hozza meg. Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint felháborító, hogy szerinte az országgyûlési választások két fordulója között is folytatja a kormány az állami földek elherdálását illetve a szocialista agrárklientúra kezébe játszását.

A PM pénteki közleményében sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Budai Gyula "összeesküvés elméleteket gyárt, és nem veszi figyelembe a gazdák érdekeit". A tárca tájékoztatása szerint a támogatás feltételéül elõírt idõtartamnak is megfelelõ haszonbérleti joghoz kívánják juttatni azon gazdálkodókat, amelyek most is rendelkeznek ilyennel, és már elnyerték a támogatást. Ez biztosítja az uniós támogatások igénybevételét. A PM cáfolta, hogy az állami földeket bármiféle klientúrának átjátszanák.

A Fidesz szerint felháborító, hogy az országgyûlési választások két fordulója között is folytatja a kormány az állami földek elherdálását, illetve a szocialista agrárklientúra kezébe játszását - jelentette ki a Budai Gyula a Magosz szövetségi igazgatója pénteken Budapesten. Az ellenzéki politikus azt mondta: Oszkó Péter pénzügyminiszter utasítására a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ (MNV) Zrt. jövõ szerdán a vagyongazdálkodási tanács elé terjeszti a döntést több mint 100 ezer hektár állami föld haszonbérleti szerzõdésérõl. Budai Gyula kiemelte: mindezt úgy teszik, hogy a piaci ár feléért hirdetik meg a haszonbérleteket a szokásos 5-10 év helyett 20 évre.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!