Magyarország

2010.04.12. 10:36

Markó: szoros partneri viszony szükséges a magyar kormánnyal

<p>A választások nyomán a Fidesz egyértelmû és erõs eszközöket kapott kézbe a reformok végrehajtásához.</p>

Ennek megfelelõen lehetõsége van a határon túli magyarokkal kapcsolatos politikát újragondolni, amennyiben ezt szükségesnek látja - fejtette ki a Független Hírügynökség kérdésre Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Markó hangsúlyozta: a romániai magyarság érdekvédelmi szervezetének illetve a romániai magyarságnak is érdeke, hogy szoros együttmûködést, megfelelõ partneri viszonyt tudjanak kialakítani a magyar kormánnyal. A politikus két fontos területen látja szükségesnek az együttmûködést. Ennek egyike a magyar-magyar kapcsolatok, ahol a továbbiaknak is szükség van a magyar kormány támogatására a határon túli magyar szellemi és kulturális élet megsegítésében. Markó ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az RMDSZ kormányzati szerepe révén most olyan helyzetben van, hogy erõsíteni tudja a Románia és Magyarország közötti stratégiai együttmûködést is. "Hozzá tudunk járulni ennek szorosabbra fûzéséhez és erre szükség is van" - összegezte az erdélyi politikus.

Markó Béla a napokban is úgy nyilatkozott, hogy a választásokat követõen megfelelõ idõben tárgyalni kell majd a határon túli magyarokra vonatkozó elképzelésekrõl. A szervezet támogat minden olyan elképzelést és intézkedést, amely erõsíti a határon túli magyarsággal kapcsolatos politika intézményes jelenlétét a magyar kormányban. Megemlítette a kettõs állampolgárságot is, amely szerinte már nem kelt feszültséget Romániában. Az RMDSZ elnöke ekkor azt is megemlítette, hogy nem örül a Jobbik erõs támogatottságának.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!