Magyarország

2010.03.23. 13:18

Már csak néhány órájuk maradt a pártoknak az országos lista bejelentésére

<p>Kedd délután 4 óráig jelenthetik be országos listájukat a pártok az Országos Választási Irodánál. Az utolsó adatok szerint eddig ezt a Fidesz-KDNP, az MSZP és a Jobbik tette meg, de utóbbi párt országos listáját még nem vették nyilvántartásba.</p>

Erról  kedden újságíróknak számolt be az Országos Választási Iroda vezetõje Budapesten. Virág Rudolf beszélt arról is, hogy az Országos Választási Bizottsághoz eddig nem érkezett kérelem valamelyik képviselõjelölt mentelmi jogának felfüggesztésérõl.

Múlt pénteken járt le az ajánlószelvények gyûjtésének és a képviselõjelöltek bejelentésének határideje. Kedd délelõtti adatok szerint eddig 814 egyéni képviselõjelöltet vettek nyilvántartásba, 19-en közülük függetlenek. Ez a szám azonban még változhat. A Jobbiknak és az MSZP-nek 176 egyéni képviselõjelöltje van, és a Fidesz-KDNP-nek is, akik közül az egyik a Vállalkozók Pártjával közös. Kedd délelõtti adatok szerint az LMP 91, az MDF 77, a Civil Mozgalom 24, a Munkáspárt 16, az MDF-SZDSZ 11, a MIÉP 11 és az MSZDP is 11 egyéni jelöltet állított a határidõig.

Hétfõn 16 óráig jelenthették be a pártok az illetékes választási bizottságnál területi listáikat. 119 területi listát nyújtottak be, ebbõl 102 listát vettek eddig nyilvántartásba, 17 esetében még nem volt döntés kedd délelõtt.

A Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-nek és a Jobbiknak egyaránt 20-20 területi listája van. Az MDF és az LMP az utolsó, kedd déli adatok szerint 16-16, a Civil Mozgalom 7, a Munkáspárt 4, az MSZDP 3 területi listát tudott állítani.

Az országos listákat kedd délután 16 óráig nyújthatják be a pártok az Országos Választási Irodához. Az Országos Választási Bizottság (OVB) pedig a következõ napokban dönt ezekrõl. A testület következõ ülését csütörtökre tûzték ki, de az idõpont indokolt esetben változhat. Az MSZP, majd a Fidesz-KDNP listáját már nyilvántartásba vette az OVB, a Jobbik is benyújtotta hétfõn a névsort, de arról még ezután döntenek.

Március 19-ig kérhették a választók felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Az elsõ fordulóban 86, a másodikban 87 külképviseleten kívánnak majd szavazni az elõzetes jelzések alapján. Az elsõ fordulóban 8754, a másodikban 863 választópolgár adná le voksát külföldön. Londonban az elsõ körben 2030-an, a másodikban 1990-en szavaznának. Brüsszelben az elsõ fordulóban 597, a másodikban 754 ember voksolna áprilisban. Sok szavaznának Dublinban, Los Angelesben, New Yorkban és Washingtonban is.

Az Országos Választási Iroda vezetõje felhívta a figyelmet más határidõkre is. Azok, akik itthon, de nem lakóhelyükön akarnak szavazni, április 6-ig kérhetnek ehhez igazolást az illetékes jegyzõtõl ajánlott levélben. Személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-én, 16 óráig kérhetõ ez az igazolás. Az elsõ fordulóra eddig 19 909-en, a másodikra 18 052-en kértek igazolást, de ezek a számok még változhatnak. 2006-ban az elsõ fordulóban ki híján 58 ezren, a másodikban több mint 46 ezren szavaztak igazolással.

Virág Rudolf elmondta még, hogy az Országos Választási Bizottsághoz kedd délelõttig nem érkezett kérelem valamelyik képviselõjelölt mentelmi jogának felfüggesztésérõl az idei választásokkal kapcsolatban. A szabály szerint a képviselõjelöltek mentelmi jogának felfüggesztésérõl az OVB határoz, de nem a választási eljárásról szóló törvényt, hanem azon szabályokat kell alkalmaznia, amelyeket az Országgyûlési is alkalmaz a hivatalban lévõ képviselõknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!