Magyarország

2010.02.10. 19:59

Postaládák tucatjait törték fel Budapesten kedd óta

<p>A VIII. és X. kerület több lakója is a rendőrséghez fordult kedden, mert ismeretlenek megrongálták a postaládájukat - közölte szerdán a Budapesti Rendőr-főkapitányság.</p>

Szerdán újabb hasonló eseteket jeleztek a VII. kerületből. A kerületi kapitányságok munkatársai adatokat gyűjtenek az ügyben.


Józsefvárosban hat különböző utcában körülbelül száz ládát törtek fel ismeretlenek, Kőbányán több tucatról van információja a rendőrségnek. Szerdán délelőtt újabb bejelentést kaptak: a VII. kerületi Rottenbiller utcában hasonló esetekről tettek bejelentést a lakók. A BRFK kerületi kapitányságainak munkatársai adatokat gyűjtenek, illetve arról próbálnak tájékozódni, hogy a ládákban milyen papírok, levelek lehettek, illetve azokból mi tűnt el. Azt is vizsgálják, hogy a rongálásokkal mekkora kárt okoztak. Ha a kárérték a szabálysértési értékhatárt nem haladja meg, az ügy az önkormányzatokhoz kerül, ha meghaladja ezt, rongálás vétsége miatt indítanak büntetőeljárást.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: sorozatban törik fel ismeretlenek a fővárosban a társasházak postaládáit, nem kizárt, hogy a tolvajok a hétfő óta postázott választási ajánlószelvényeket keresik. Jóri András adatvédelmi biztos már korábban kifejezte aggályait az ajánlószelvények kézbesítése kapcsán. A biztos ajánlásában megfogalmazottak szerint problémás a "postaládákból történő ajánlószelvény-szerzés, itt egyben a személyes adatokat tartalmazó értesítő birtokába is jut az elkövető".

"A választópolgár nevének, lakcímének és személyazonosítójának ajánlószelvényen történő megjelenítése az elérni kívánt cél tükrében a szükségesnél jobban korlátozza a személyes adatok védelméhez való alkotmányos jogot, nem felel meg a célhoz kötött adatkezelés elvárásainak" - áll az adatvédelmi biztos ajánlásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!