Magyarország

2010.01.30. 09:01

A helyzet ellenére kitartanak

<p>Port-au-Prince - Az indulatok elfajulóban, de a debreceniek nem lehet elriasztani csak úgy.</p>

Forrósodik a talaj a haiti földrengés helyszínén mentő debreceniek talpa alatt, de a cívisvárosi orvoskülönítmény kitart, s kizárólag a sérültek tömegeinek ellátására összpontosít – értesültünk. A helyiek egyre elkeseredettebbek, egyre erőszakosabbak, már az is előfordult, hogy menekülőre kellett fognunk – közölte Dr. Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának vezetője (DEKOM). A hat fős csapat a múlt szombaton érkezett meg a katasztrófa sújtotta karibi szigetre, ahol csak a halálos áldozatok számát legkevesebb 100 ezerre teszik. A főváros, Port-au-Prince romokban hever.

Káosz

Dr. Késmárky András beszámolója szerint százakat látnak el naponta.

– Két részre oszlottunk. Három társam egy helyi kórházban segédkezik, szakmai hozzáértésüket dícséri, hogy a spanyol kollégák sokszor kérik a tanácsukat, a bonyolultabb eseteket át-átpasszolják nekünk. Továbbra is rengeteg sérült érkezik, gyakori az amputálás, a törések helyreigazítása, a fertőzött sebek ellátása. Magam két csapattaggal olyan menekülttáborokat járok, melyekben még egyáltalán nem történt egészségügyi ellátás. Rengeteg az orvosi beavatkozásra szoruló gyermek. Egy-egy helyen hajnalig is maradhatnánk, de időlimitet kell szabnunk magunknak. A helyzet napról-napra romlik, a helyiek nem egyszerűen segítséget várnak, hanem segítséget követelnek, gyógyszert, ellátást, kaját… Minden rendkívül koordinálatlan, esetleges, az élelmiszersegélyek egyre fogynak, az emberek agresszívak, annyira, hogy a katonáknak kell oszlatni. Ráadásul több civilnek fegyvert is sikerült szereznie valahonnan. Egy katariak által üzemeltetett táborban maga az arab vezető tanácsolta: ha az indulatok kezdenek elfajulni, gondolkodás nélkül ugorjunk fel egy teherautó platójára és sose térjünk vissza – érzékeltette a helyzet súlyosságát Dr. Késmárky András, aki humanitárius katasztrófától tart.

Hullaszag

A debreceniek ettől függetlenül jól vannak, igaz nagyon fáradtak. A maguk vitte konzervet eszik, de legalább a bázisuk biztonságos helyen van, egy jól őrzött repülőtéren, közvetlenül az amerikai tengerészgyalogosok szomszédságában. Egy nagyobb spanyol mentőegység a szárnya alá vette őket, és kanadaiakkal is együtt dolgoznak. A héten egyebek mellett egy olyan romba dőlt iskolánál gyógyítottak, ahol körülbelül 300 kisdiák holtteste még mindig a 32 fokos melegben oszladozik.

A DEKOM vasárnapig marad Haitin. A debreceniek mintegy 4,5 millió forintba kerülő akcióját a Magyar Telekom finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!