Magyarország

2008.11.20. 15:23

Molotov koktél az udvarra Pusztadoboson

<p>Pusztadobos - Feltehetően molotov koktélt dobtak csütörtökön reggel egy pusztadobosi ház udvarára. Kollégánk a helyszínről jelentkezett. <dia width="900" height="700" alt="Molotov koktél az udvarra Pusztadoboson 2008.11.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Molotov_kokt_l_az_udvarra_Pusztadoboson_200/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Molotov koktél az udvarra Pusztadoboson 2008.11.20." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/33407/molotov-kokt--l-az-udvarra-pusztadoboson-1-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Közveszély okozás kísérlete

A Pusztadoboson csütörtökön történt bűncselekmény ügyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya közveszély okozás kísérlete miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Mint ismeretes, reggel valaki molotov koktélt dobott egy családi ház udvarára. Nem sérült meg senki és anyagi kár sem keletkezett. A nyomozás során vizsgálják azt is, hogy mi állhat a bűncselekmény hátterében. Sem az eddigi adatgyűjtés, sem a helyszínen talált fenyegető felirat tartalma nem utal arra, hogy etnikai indíttatású támadás történt volna. A nyomozással párhuzamosan a közrend fenntartása érdekében a településen folyamatosan járőröznek a rendőrök.

11:40: Nem tudnak ellenségről

- Két házban lakik egy nagy család Pusztadoboson, ahol a Molotov-támadás történt - számolt be kollégák a helyszínről. - Az egyikben egy vak férfi él feleségével és gyermekeivel - őket érte a támadás - a másikban a látását már régen elveszített férfi édesanyja lakik a család több tagjával. A Molotov-támadást szenvedett házaspár nemrégiben költözött Ózdról Nyírmadára, majd onnan a pusztadobosi anyós szomszédjába. Bár több támadás érte már a családot, nem ezért voltak kénytelek költözni, hanem az anyós egészségi állapota lett olyan súlyos, hogy a gyermekek és unokák segítségére szorul.

- Hallottam, ahogy egy autó végigmegy az utcán, aztán pedig egy hatalmas pukkanásra lettem figyelmes reggel fél 7 körül - mondta Bódiné, akinek háza mellé beesett a Molotov-koktél. - A robbanó-anyag nem a házra esett, hanem körülbelül a ház mellett 2 méterre a járdán robbant fel.

Bódiné nem érti a történteket: azt mondja haragosuk nincsen Pusztadoboson, a gyermekek rendesen járnak iskolába, igyekszik beilleszkedni az egész család. Uzsora-tartozásuk sincsen...

A rendőrség nyomozást indított, Lakatos István, a területi CKK vezetője pedig ígéretet tett arra, hogy fokozottan figyelik a környéket a jövőben, támogatást, segítséget nyújtanak az ijedt családnak, akik a sajtón keresztül kérnék: segítsenek abban, hogy biztonságban élhessenek!

Kik lehettek a támodók?
- Nem akarok vádaskodni - mondta el Bódi József, a megtámadótt család feje. - Nem tudok róla, hogy ellensége lenne családunknak - legalábbis itt nem. Tavaly volt egy incidens Nyírmadán, de hogy annak van-e köze ehhez a támadáshoz, azt nem tudom. Akkor ordibáltak, hogy "meghaltok ózdiak", amit jelentettünk is azonnal a rendőrségen - egyelőre nem tudjuk, abból az ügyből mi lesz. Szerencsére ezúttal sem nem történt nagyobb baj, de úgy érezzük: folyamatosan veszélyben vagyunk mi, és gyermekeink is. Félünk, nem tudunk biztonságos helyet előteremteni, ahol nyugodtan tölthetnénk az éjszakát, pedig rendes család vagyunk...

Tűrhetetlen állapot

Ez egy tűrhetetlen állapot – jellemzi az elmúlt hetek történéseit Farkas Tibor, a megyei kisebbségi önkormányzat elnök-helyettese, a nyíregyházi cigány kisebbségi önkormányzat tagja. – Több esetben a rendőrség elhamarkodottan nyilatkozta, hogy nem etnikai jellegű támadásokról van szó – véli Farkas Tibor, aki szerint örvendetes, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda létrehozott egy külön csoportot ezen ügyek kivizsgálására, de azt hozzáteszi: a lépést a kisebbségi jogok ombudsmana, Kállai Ernő kezdeményezte. – Komoly félelem van az emberekben a támadások óta, ezt nap mint nap tapasztaljuk: bejönnek hozzánk és panaszkodnak, és azt kérdezik, hogyan tudjuk őket megvédeni. Előfordulhat, hogy a támadások egy részének hátterében az uzsorások állnak, akik nem biztos, hogy ők minden esetben romák. Ezt szülte a szegénység: aki kamatos pénzt vesz fel, előbb-utóbb abba a helyzetbe kerül, hogy amikor megkapja a családi pótlékot, dönthet: vagy kenyeret vesz, vagy fizeti a kölcsönt. Ez egy ördögi kör, amiből kikerülni szinte lehetetlen, ha pedig sok tartozás gyűlik össze, jön a „figyelmeztetés”. A polgárőrség megerősítése nagy segítség lenne, de végleges megoldás csak egy van: munkát adni a romáknak, hogy keresetük legyen.

10:45: Nem csak Molotov-koktél robbant a pusztadobosi családi ház udvarán, a lakók találtak egy kartonpapírt is a kerítésre akasztva, amire az volt írva: "Meghaltok!" A család reggel 7-kor a durranásra ébredt fel, amikor kimentek, benzinszagot éreztek, és hallottak egy autót is elszáguldani. A család 1 éve költözött Pusztadobosra, korábban Nyírmadán laktak, ahol szintén megtámadták őket, akkor az ablakaikat dobálták be. A rendőrség közveszély okozása miatt indított eljárást, még gyűjti az adatokat, még vizsgálják, hogy mi okozhatta a támadást - mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A család azt állítja, nem volt tartozása. A rendőrök fokozott ellenőrzést vezettek be a településen. A házban 12 ember volt a Molotov-koktélos támadás idején, köztük 8 gyerek. Senki nem sérült meg.

8:00: A palack az udvaron tört szét és hagyott égésnyomot, a házban tartózkodó 12 személy közül senki sem sérült meg.

A Vásárosnaményi Rendőrkapitányság és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság forrónyomos csoportja megkezdte a helyszíni szemlét és az adatgyűjtést. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi áll a támadás hátterében - tudtuk meg Fülöp Gergely sajtóreferenstől.

Kapcsolódó cikkek:

- Száraz Ancsa, Racskó Tibor, Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!