Magyarország

2008.10.17. 19:45

Bush: egy hónap múlva a magyarok is vízum nélkül utazhatnak Amerikába

<p>Egy hónapon belül a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be pénteken Washingtonban, a Fehér Ház kertjében az amerikai elnök.</p>

George Bush rövid beszédében kiemelte, hogy a vízummentességi programhoz újonnan csatlakozó hét állam eleget tett a követelményeknek, és a lépéssel Amerika legszorosabb szövetségesei régi kérését teljesíti. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan további országok is csatlakozhatnak a programhoz.

A pénteki bejelentés szerint Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Litvánia, Észtország, Lettország és Dél-Korea polgárai utazhatnak hamarosan a tengerentúlra vízum nélkül. Az elnök ugyanakkor pontos dátumot nem közölt.

Budapesten, az amerikai nagykövetségen tartott ünnepségen, ahol élőben, kivetítőn közvetítették az elnök bejelentését, Göncz Kinga külügyminiszter üdvözölte a washingtoni döntést. Mint fogalmazott: a lépés hozzájárul a két ország még szorosabb kapcsolatához. Fontosnak nevezte, hogy a vízummentesség kiterjesztését Bush elnök személyesen jelentette be.

Az amerikai elnök bejelentése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elég kimenni a repülőtérre és felülni az első tengerentúli gépre. Legkésőbb az utazás előtt 72 órával egy internetes kérdőív kitöltésével kell beutazási engedélyt kérni. Ha az amerikai hivatal igent mond, akkor lehet csak indulni. Fontos, hogy a vízummentesség csak az új, mikrochippel ellátott (bordó) útlevélre érvényes. Akinek régi, kék útiokmánya van, annak továbbra is vízumot kell kérnie. Szintén hagyományos beutazási engedélyre van szüksége annak, akinek elutasították az internetes kérelmét. Vízumot kell kérnie annak is, aki tanulni, vagy dolgozni megy az Egyesült Államokba. Az új rendszer életbe lépése után a turisták és üzletemberek 90 napig tartózkodhatnak Amerikában. Az országba való megérkezéskor azonban a bevándorlási hivatal munkatársa dönthet úgy, hogy mégsem engedi be az utazót, és visszafordíthatja a repülőtérről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!