Magyarország

2007.11.16. 07:39

Minőség ABC - mire figyeljünk az ünnepi édességek vásárlásánál?

<p>Annak ellenére, hogy bővül a minőségi csokifigurák és szaloncukrok választéka, a legtöbb vásárló még mindig az ár alapján választ.</p>

Ezért dolgozták ki az Édességgyártók  Szövetsége és az Országos  Fogyasztóvédelmi  Egyesület (OFE) szakemberei azt a Minőség  ABC-t, amiből kiderül, hogy mire érdemes odafigyelni az ünnepi édességek vásárlásakor. Ezt az útmutatót a  www.edestenyek.hu  internetes oldalon találják meg a fogyasztók a karácsonyi időszakban. Az ünnepi időszakra 5000 tonna csokifigurával és ugyanennyi szaloncukorral készülnek az édességgyártók idén. A figurás édességekre összesen 2 milliárd forintot fordítanak évente az emberek, csak csoki mikulásra 950 milliót - mondta Halbritter Mátyás, az Édességgyártók Szövetségének elnöke csütörtökön.

A kínálat tehát nagy, az emberek azonban még mindig inkább az ár alapján döntenek. Dömölki Lívia, az OFE élelmiszerszakértője azt javasolja, hogy inkább kisebb mikulást vagy kisebb kiszerelésű édességet vegyünk, de jó minőségűt. A két szervezet szakemberei kidolgoztak egy Minőség  ABC-t, ami segíti a vásárlókat abban, hogy mire érdemes odafigyelni csokoládé vásárlásakor. Érdemes például megnézni a címkét, hogy látható-e a gyártó, a lejárati idő, a tápanyagérték és az összetétel. Az utóbbinál fontos tudni, hogy a kakaós bevonó nem ugyanaz, mint a csokoládé. A bevonóval szemben a valódi csokiban kakaóvaj is van - minél nagyobb százalékban, annál jobb minőségű a termék - fejtette ki Dömölki Lívia. Vannak úgynevezett dúsító anyagok is az édességekben: az a jó, ha ezek nem csak egy-két százaléban, hanem 15-20 százalékban vannak jelen a finomságokban.

Fontos odafigyelni a csomagolásra és annak épségére is, valamint a gyártó hitelességére. Ennek egyik jele, ha a csomagoláson megadnak egy információs vonalat, amelyen kérdés esetén érdeklődhetnek a fogyasztók - tette hozzá. Régóta közismertek a csokoládé pozitív élettani hatásai. Például antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a káros szabad gyököket kötik le, valamint polifenolokat, amelyek lassítják az öregedési folyamatokat és erősítik az immunrendszert. Persze ez a magas kakaóvaj tartalmú édességekre, az étcsokoládékra vonatkozik. A kakaós bevonók is nyugodtan fogyaszthatóak, nem okoznak betegséget, azonban a kedvező hatásokkal nem számolhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!