Magyarország

2007.10.16. 17:47

Hatvanöt milliárd hazai kutatás-fejlesztésre

<p>A hazai felsőoktatási intézmények 30 milliárd forintot nyerhetnek el kutatás-fejlesztésre, míg a mikro-, kis- és közepes vállalkozások csaknem 35 milliárd forintra pályázhatnak az innováció erősítése érdekében a következő másfél évben.</p>

Az új pályázatok szerdán jelennek meg.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a következő másfél évben 28 milliárd forintot nyerhetnek el a felsőoktatási intézmények az infrastruktúrájuk fejlesztésére. A szerdán megjelenő GOP-pályázatokban ezt az összeget a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közép-magyarországi régióban még kiegészíti egy 2 milliárd forintos csomaggal.

Ennek keretében az oktatást, a kutatást, az innovációt szolgáló épületek, laboratóriumok, komplex hallgatói, oktatói, kutatói terek kialakítására és fejlesztésére, valamint a kutatást és az oktatást szolgáló informatikai, illetve info-kommunikációs fejlesztésekre pályázhatnak a felsőoktatási intézmények. A fejlesztésekre egyébként 2010 végéig Magyarország összesen csaknem 85 milliárd forintos uniós forrást fordíthat.

Ezek eredményeként 2010-re várhatóan 15 százalékkal nő a műszaki és természettudományos területeken tanuló hallgatók száma, ami a gazdaság versenyképességének alapfeltétele.

Az innovációra összpontosítanak a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára kiírt GOP-pályázatok. Ebben a csomagban 34,6 milliárd forint uniós forrást nyerhetnek el a következő másfél évben, hogy az újításokkal növelhessék a versenyképességüket.

Az innováció egyébként az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kap a 2007 és 2013 közötti időszakban, hiszen a hét év alatt csaknem 230 milliárd forint európai uniós forrást fordíthatnak majd erre a célra a magyar pályázók.

A magyar K+F szektor teljesítménye még mindig messze elmarad az európai uniós átlagtól. Míg a 15 régi uniós tagállam 2004-ben a GDP-jének 1,92 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, addig ez az arány Magyarországon mindössze 0,89 százalék volt.

Ráadásul a K+F ráfordításoknak kevesebb mint egyharmadát finanszírozza idehaza az üzleti szféra, messze elmaradva az 55 százalékos uniós aránytól. A felmérések szerint tíz magyar vállalkozásból kilenc nem végez kutatás-fejlesztést, tízből nyolc pedig még csak újítást sem tudott felmutatni a cége működésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!