Szavazzon!

2024.02.19. 10:00

Döntse el Ön, kik legyenek az Év sportolói!

A boon.hu és az Észak-Magyarország keresi a 2023-as év legjobb sportolóit. Ezúttal is olvasóink dönthetik el, hogy kik kapják a megtisztelő díjakat.

Vármegyénk bővelkedik kiváló csapatokban és kitűnő versenyzőkben, akiknek számos örömteli pillanatot köszönhettünk az elmúlt évben is. Az ő teljesítményük elismerésére meghirdetjük az Év sportolója 2023 szavazást. A voksolás során olvasóink dönthetnek arról, hogy ki álljon fel a képzeletbeli dobogó legfelső fokára. Négy kategóriában – az év női sportolója, az év férfi sportolója, az év női csapata, az év férficsapata – keressük a legjobbakat. 

Döntse el Ön, kik legyenek az év sportolói Borsod-Abaúj-Zemplénben!

Íme a jelöltek, kategóriánként:

Női egyéni:

Bragato Giada (Tiszaújvárosi KKSE, kenu)
A 24 esztendős tiszaújvárosi sportoló tudatos szakmai munkával minden szezonban rengeteget fejlődött, 2023-ban a lengyelországi Kraków-Malopolskában lebonyolított Európa Játékokon, amely tavaly a kontinensbajnokságnak felelt meg, C-2 500 méteren bronzérmet szerzett társával, a szegedi Nagy Biankával. Az augusztusi, dortmundi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a kenupáros ötödik lett 500 méteren, amivel olimpiai kvótát szereztek, amihez az első nyolc között kellett zárniuk. Az új szezonnak új párral indul neki a TKKSE versenyzője, és bízik abban, hogy sikerül eljutnia a párizsi ötkarikás játékokra.

Guzi Blanka (DVTK, öttusa)
A Diósgyőri VTK öttusa versenyzője, 24 esztendős, és az olimpiai kvalifikáció megszerzéséért harcol majd ebben az évben. A világranglista 17. helyén álló, kistokaji illetőségű sportoló a Nemzetközi Öttusa Szövetség tavalyi versenyei közül az áprilisi, budapesti világkupát megnyerte, – a 2021-ben Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett öttusázónak, ez volt az első olyan versenye, amelyen a felnőttek között a legjobbnak bizonyult –, illetve a 2023-as versenyei közül még egy alkalommal került be a legjobb tíz közé, amikor májusban, a szófiai világkupán a 7. lett.

Mezei Petra (Hell Fight, ökölvívás)
A miskolci lány még csak húsz esztendős, de máris páratlan pályafutással rendelkezik. Az 50 kilósok mezőnyében aranyérmes lett az országos bajnokságon, korábban ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, valamint szerepelt az indiai Új-Delhiben rendezett felnőtt világbajnokságon. Mezei Petra „szemtelenül” fiatal kora ellenére technikailag mindent tud, erőállapota kiváló, szorgalma mindent visz, naponta tréningezik és a civil életben is sikeres. Edzője, Siroki Norbert szerint kincs van a kezében és reméli, hogy pályafutásának íve a jövőben sem törik majd meg, így részese lehet az elkövetkezendő évek világversenyeinek.

Tóth Anna (DVTK, atlétika)
Jelenleg a DVTK atlétája, de pályafutását Kazincbarcikán kezdte, majd nem sokkal később átkerült a Miskolci Sportiskolába, ahol Tigyi József edző kezei alatt évről-évre sokat fejlődött. 2023-ban indult az isztambuli fedettpályás Európa-bajnokságon, aztán az U23-as Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett a finnországi Espoo-ban megrendezett viadalon, 100 méteres gátfutásban, illetve sikerült kivívnia a budapesti felnőtt atlétikai-világbajnokságon való részvételt is. Ugyan az elődöntőbe nem került be az előfutamból, viszont 12.95-ös eredményével a 27. helyen végzett a 43 fős mezőnyben.

Tóth Vanda (Justitia Fuji-Yama, karate)
Tóth Vanda 2010-től karatézik és első versenye 2011-ben volt. Többek között részt vett Vanda az 58. Felnőtt Karate Európa-bajnokságon, Guadalajarában, Spanyolországban, márciusban, ahol a magyar női csapat kata csapat a 7. lett Anti Zsuzsanna (Shuhari), Fábián Csenge (MTK), Sterck Laura (MTK) és Tóth Vanda (Justitia) összetételben. Ugyanez az gárda indult a WKF Felnőtt Karate Világbajnokságon (Budapest, 2023. október 24-29.), ezen a lányok, katában a 13. helyen zártak. Ezek mellett az Európai Egyetemi Küzdősport-bajnokságon, júliusban, Zágrábban, női egyéni katában a 2. helyet szerezte meg Tóth Vanda, akit a ,,MEFS Év egyetemi sportolója" díjjal díjaztak.

Férfi egyéni:

Csomós Miklós (GR Motorsport, rali)
Csomós Miklós 2023-as esztendeje rendkívül hullámzó volt. A legnagyobb mélységet a Kanári-szigeteken megrendezett ERC futam jelentette, ahol Nagy Attilával az oldalán előkelő helyről hatalmasat bukott. A padlóról azonban felállt a sárospataki ralis, aki az esztendő további részében Bán Viktor navigátorral ült az újjáépített Skodában. A legnagyobb sikert Zlinben érték el, ahol a Barum Rallyn az abszolút értékelés második helyén végeztek. Ezután megnyerték a magyar bajnokság győri futamát. A 2024-es évben Csomós Miklós és sajószentpéteri Nagy Attila ismét egy párost alkot és újra az Európa-bajnokság (ERC) futamain fog indulni. ERC: Rally Portugál: 10., Rally Roma: 8., Barum Rally: 2., ORB: Győr Rally: 1.

Mészáros László (DVTK, erőemelés)
A Diósgyőri VTK fekvenyomó versenyzője, 55 esztendős, több mint három évtizede versenyez, hosszú pályafutása során sokszor döntött világcsúcsot, jelenleg is több világcsúcs tartója, több világszövetségnél. A PRO League világbajnokság 2023 győztese a 140 kilogrammos súlycsoportban és abszolútban; az IPL Európa-bajnokság 2023 győztese a 140 kilogrammos súlycsoportban és abszolútban; az Arnold Classic 2023 győztese a 140 kilogrammos súlycsoportban és abszolútban; a Mr. Olympia 2023 győztese a 140 kilogrammos súlycsoportban és abszolútban.

Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi TK, triatlon)
A Tiszaújvárosi TK versenyzője 24 éves, és tavalyi eredménysorának köszönhetően, első magyarként, biztos résztvevője az idei párizsi olimpia férfi triatlon mezőnyének. A 2023-as esztendő férfi világranglistájának 9. helyén zárt sportoló az előző év májusában előbb 9., majd 7. lett a világbajnoki széria versenysorozat egy-egy megméretésén, majd az Európa-bajnokságon a 6. volt, aztán a tiszaújvárosi világkupát megnyerte, a világbajnokságon pedig a 10. helyet szerezte meg, míg a világbajnoki széria versenysorozat döntőjében a 7. helyen ért célba.

Sáfrány Péter (MVSC, cselgáncs)
Korosztályos világbajnok, 22 esztendős, a Miskolci Egyetem harmadéves hallgatója. Nagyszerű adottságokkal rendelkezik, kétméteres alkata és tökéletes technikai tudása révén meghatározó alakja a válogatottnak. A 90 kilósok között szerepel és akár eséllyel harcolhatna a párizsi olimpiai kiküldetésért, de súlycsoportjában van Tóth Krisztián, aki a műfaj első számú hazai képviselője. A miskolci fiatalember azonban nagyon szorgalmas, az idő neki dolgozik, ennek következtében pályafutásába még akár két-három ötkarikás viadal is belefér: ennek szellemében már most megcélozza a 2028-as amerikai (Los Angeles lesz a rendező) és a 2032-es (Ausztrália, Brisbane) játékokat.

Szilágyi Gergő (Justitia Fuji-Yama, karate)
Szilágyi Gergő 2005-től karatézik és első versenye 2007-ben Ózdon volt. A márciusban Spanyolországban megrendezett felnőtt Európa-bajnokságon a magyar férfi kata csapattal a 9. helyet érte el, társai voltak: Elekes Máté (Justitia), Nguyen Thanh Tung (UTE), Simák Dániel (Shuhari). Az októberi, budapesti világbajnokságon a kata csapat a 17. helyet szerezte meg Szilágyi Gergővel a soraiban, csapattársai ugyanazok voltak, mint a kontinensviadalon. A hallei Arawaza Cup-on ezüstérmes lett a csapat formagyarkorlatban, a Polish Openen pedig első.

Női csapat:

DVTK Hun-Therm (élvonalbeli kosárlabda)
A diósgyőri női kosárlabdacsapatnak a mostani, a 2023/24-es évad, amely a 87. NB I-es női bajnokság, a 66. élvonalbeli szereplése. A négyszeres Magyar Kupa-győztes DVTK az előző évad végén a 11. bajnoki medálját szerezte, bronzérmes lett, a Magyar Kupában szintén a 3. helyen zárt, míg első Euroliga évadjában, a legrangosabb kontinentális sorozatban a 11. legeredményesebb csapatnak bizonyult. A mostani évadban az Euroligában bejutott a rájátszásba, a legjobb 8 csapat közé, a bajnokságban pedig az első helyen áll.

DVTK Ongorpack (élvonalbeli röplabda)
A DVTK család egyik legfiatalabb tagja a női röplabda, amely a 2022-2023-as szezonban a második vonalban, az NB I-ben játszott. Ott óriási csatát vívott a feljutásért, az első hely megszerzéséért, amit Németh Szabolcs tanítványainak sikerült elérniük, így az előző májusban vissza tudtak térni a magyarországi röplabdázás élvonalába.  

DVTK Vénusz (élvonalbeli futsal)
A diósgyőri futsal csapat 2006 óta színesíti a helyi sportpalettát, legnagyobb sikerük a 2012-ben megszerzett magyar bajnoki cím volt. Azóta szinte mindig az élvonalban szerepeltek, szerepelnek, 2023-ban is sikerült megőrizniük NB I-es tagságukat. A Vénusz fennállása óta több válogatott játékost is adott már, legutóbb Molnár Enikő szerepelt címeres mezben. 

Férficsapat:

Diósgyőri VTK (élvonalbeli labdarúgás)
A diósgyőri labdarúgócsapat a 2023/24-es évadban 57. alkalommal vesz rész a legjobbak küzdelmeiben. A kétszeres Magyar Kupa-győztes, egyszeres Liga-kupa győztes együttes a 2022/23-as évadban a második vonalban szerepelt, amelynek során a feljutást már öt fordulóval a bajnokság vége előtt kiharcolta a csapat, négy körrel a zárás előtt az első helyet is bebiztosította, az idény végén pedig azt is elkönyvelhették, hogy annyi pontot szereztek, mint korábban senki, a 20 csapatos NB II-ben. A DVTK az NB I 2023/24-es évadjának őszi szezonjának a végén a 7. helyen állt.

DVTK Jegesmedvék (élvonalbeli jégkorong)
A Macik nagy népszerűségnek örvendenek Miskolcon és vármegyeszerte, mérkőzéseiken átlagosan ezren szurkolnak nekik. Tavalyi szezonjuk ugyan nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna, ugyanis nem jutottak be a legjobb négy közé, a Ferencvárossal szemben véreztek el. Soraikban, a magyarok mellett, sok külföldi található: amerikai, kanadai, ukrán, cseh, szlovák, lett, fehérorosz, orosz. A 2023/24-es bajnokság még tart, a piros-fehérek célja természetesen az, hogy kanadai nemzetiségű vezetőedzőjükkel sikerrel vegyék a rájátszást és éremért küzdjenek.

GreenPlan VRC Kazincbarcika (élvonalbeli röplabda)
Az ötszörös magyar bajnok (2003, 2004, 2006, 2018, 2019), háromszoros kupagyőztes (2004, 2005, 2018) barcikai klub a 2022/2023-as bajnokságban, valamint a Magyar Kupában egyaránt a negyedik helyen zárt. Az együttes az Extraligában a bronzcsatát a Pénzügyőrrel vívta meg, és öt mérkőzést követően 3-2-re maradt alul a fővárosiakkal szemben. 2023 márciusában a Magyar Kupa bronzmeccsén a Kecskeméti RC volt az ellenfél, amely öt szettben (3:2) verte meg az észak-borsodi gárdát.

Mezőkövesd Zsóry FC (élvonalbeli labdarúgás)
A mezőkövesdi labdarúgócsapatnak a mostani évadja a 9. a legjobbak között, vagyis az NB I-ben. Az 1975-ben alakított sportszervezet a 2023/24-es idényben zsinórban a nyolcadik idényét tölti az élvonalban. A Mezőkövesd Zsóry FC a legtöbbször a bennmaradásért vívott harcban jeleskedett az első osztályú labdarúgó bajnokságban. Az MZSFC 2022/23-as évadban, az utolsó előtti fordulóban biztosította be bennmaradását, és végül a 7. helyen zárt, a Magyar Kupában pedig a negyeddöntőig jutott, a későbbi győztes Zalaegerszegi TE Fc-vel szemben maradt alul.

PannErgy-Miskolci VLC (élvonalbeli vízilabda)
A 2012-ben alakult Miskolci Vízilabda Club 2015-ben vívta ki az OB I-ben való szereplés lehetőségét, és azóta a magyar férfi bajnokság meghatározó tagjává vált. Története során már két alkalommal is szerepelt a második számú nemzetközi sorozatban, az Eurokupa kupában, valamint szerzett Magyar Kupa ezüst-, és bronzérmet. A 2022/2023-as bajnokságban sikerült beverekednie magát a legjobb nyolc közé, és végül a 8. pozícióban zárt.


Az Év sportolója szavazáson kategóriánként az olvasóink által a legtöbb voksot gyűjtő sportolóké, illetve csapatoké lesz a megtisztelő cím.

A szavazás március 3-án délelőtt 10 óráig tart.

Egy jelöltre egy napon egy e-mail címről csak egy szavazatot adhatnak le, de több jelöltre is szavazhatnak. A szavazási oldalon a szavazatszámok nem lesznek láthatók.

A legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét a szavazás lezárását követő napon a boon.hu oldalon és az Észak-Magyarországban is közzétesszük.

Az év legjobb sportolóira itt szavazhatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!