Rali

2023.08.04. 15:52

Kiszámíthatatlan veszprémi hétvége

Az előttünk álló hétvégén újra murvás futamon rendeznek a magyar bajnokságban.

Marosréti Ervin

Képalá: Bodolai László és Deák Attila nehéz hétvégére számít Veszprémben.

Fotó: ME

Hosszabb szünet után folytatódik az első osztályú hazai rali bajnokság. A legmagasabban jegyzett hazai osztály számára az előttünk álló hétvégén a szezon negyedik futama következik. A székesfehérvári nyitány után Salgótarjában majd a Mecsekben találkoztak egymással a párosok, most Veszprémben két aszfaltos viadalt követően újra murván kell bizonyítani. A futam nagyjából másfél napos lesz. Szombaton rendezik meg a kvalifikációt, amely a másnapi rajthelyválasztás szempontiából fontos. Vasárnap pedig következnek a gyorsaságik. A korábbi négyszeres magyar bajnok Hadik András ezúttal nem áll rajthoz, csapattársai, Bodolai László és Deák Attila viszont ott lesz Veszprémben.

Túl a teszten

– Tavaly a vállsérülésem miatt kénytelenek voltunk kihagyni ezt a versenyt, idén pedig picit úgy érzem, hogy az esélytelenek nyugalmával indulunk – fogalmazott Bodolai László. – A pályák többsége ugyan ismert számunkra, az időjárás szempontjából viszont sötétben tapogatózunk. Könnyen lehet, hogy esős hétvége vár ránk. A lőtéri szakasz ugyan képes sok vizet elnyelni, de a többi esetében már erősen kételkedem. Csütörtökön tartottunk egy hosszabb tesztet, ahol igyekeztünk elvarrni a vitás kérdéseket és megtalálni a legjobb beállításokat. Vasárnap estére meglátjuk, hogy ez mennyire sikerült.

Fotó: ME

Ki takarít?

Az eredményesség szempontjából murván nem jól elől menni, takarítani a többiek előtt a poros, járatlan részeket. A szombati kvalfikációnak ezért lehet jelentősége. Egy gyorsasági után a kialakult sorrend szerint választanak majd rajtpozíciót a versenyzők. Ez viszont csak az első tizenöt párost érinti, akik szombaton délután fél öttől randevúznak egymással Királyszentistvánon.

– Valakinek ez jó, nekünk nem annyira. A bajnokság állása alapján pont  jó helyen rajtoltunk volna, így viszont rögtön az elején komoly taktikázás kezdődhet – folytatta Bodolai László. – A rajtválasztó  nyilván az egész versenyt befolyásolhatja, de a vitás kérdések természetesen majd másnap dőlnek el. A Veszprém Rally régebben egyet jelentett a defekttel, de az évek alatt rengeteget tisztultak a helyszínek. Nehéz is arra figyelni, hogy ne menjünk rá egy nagyobb kőre, ha így teszünk, akkor komoly hátrányba kerülünk. Teljes gázzal menni kell előre, és valamilyen szinten a szerencsére bízni a sorsod. Komoly elvárást nem támasztottunk magunkkal szemben, de jó lenne újabb pontokat szerezni.

Szeretik a murvát

A magyar bajnokságban ez már a második murvás futam lesz. A szezonnyitó fehérvári hétvégén ment a Rally1 mezőnye a lazább borításon, így némi tapasztalattal már rendelkeznek a párosok.

– Összességében keveset megyünk murván, pedig szeretjük – fejtette ki Bodolai László. – Az első viadal tapasztalatait, beidegződését kell elővenni vasárnap. Az aszfalhoz képest több a lehetőség a korrigálásra, de nagyon figyelni kell. Kemény hétvége vár ránk, de az a dolgunk, hogy a lehető legjobban megoldjuk.

A borsodi versenyzők közül ott lesz Veszprémben a néhány nappal ezelőtt még a római ERC-futamon járt Csomós Miklós. Rajthoz áll Németh Gábor és Németh Gergely, valamint a korábbi többszörös magyar bajnok Kazár Miklós és navigátora, Begala Tamás is.

A Veszprém Rally 2023 programja

2023. augusztus 5., szombat

16.30 Kvalifikáció, Királyszentistván

2023. augusztus 6., vasárnap

Gyorsasági szakaszok

GY1, 9:03 Kislőd/1

GY2, 9:34 Kislőtér/1

GY3, 12:00 Hegyesd/1

GY4, 13:03 Kislőd/2

GY5, 13:34 Kislőtér/2

GY6, 16:15 Hegyesd/2

GY7, 17:33 Kislőtér/3

18:18 Céldobogó, Veszprém Aréna

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!