Program

2023.07.04. 10:21

Csütörtökön indul a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál

Három év kihagyás után olimpiai kvalifikációs futammal tér vissza Tiszaújváros a világkupa-sorozat körforgásába.

Kiss Gergely tavaly harmadik lett

Fotó: Bujdos Tibor

Az idei Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál július 6-9-e között kínál sportolási, szurkolási és kikapcsolódási lehetőséget a Tisza-parti városba érkező vendégeknek, sportolóknak, sportbarátoknak.

A 2019-ben megrendezett 23. világkupa után, 2020-ban a Covid-járvány miatt nem volt verseny. 2021-ben Európa-kupával, tavaly pedig Prémium Európa-kupával tértek vissza a szervezők a sportág nemzetközi vérkeringésébe. Azzal a nem titkolt céllal, hogy az első adandó alkalommal ismét világkupát rendezzenek. A nemzetközi sportági szövetség, a World Triathlon nem váratta sokáig a tiszaújvárosiakat, már az idei versenynaptár összeállításakor világkupa-helyszínként jelölték meg a külföldiek által már évek óta Triatlonújvárosként ismert és kedvelt települést.

Bringázással kezdődik

A fesztivál sportos programja július 6-án, csütörtökön, 18.00 órától a szabadidősport kerékpározással veszi kezdetét. A fesztivál hivatalos megnyitója 19.30-kor lesz Tiszaújváros Főterén. Pénteken este előbb az amatőrök, majd a versenyzést is vállaló futók a Jabil Sunset 1/3 Maratonon mérhetik fel jelenlegi edzettségi állapotukat. Szombaton korán reggel a Turista Triatlon kínál szabadidősportos lehetőséget, majd 10.00-kor fellobbannak a lángok, kezdődik a Bogratlon Bográcsfőző Fesztivál. Délben kezdődnek a nyílt junior triatlon Európa-kupa, 14.45 órakor pedig az olimpiai kvalifikációs triatlon világkupa sprint távú elődöntői. Vasárnap reggel jön a Magyar Utánpótlás Gála, hazánk legjobb gyermek és serdülő korcsoportos sportolóinak az ünnepe. A junior hölgyek 11.45-kor, az urak 12.45-től döntőznek, míg a világkupa fináléinak kezdési időpontja 14.45, illetve 16.15 óra. Valamennyi döntő sprint távon zajlik majd, azaz 750 méter úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futás vár a finalistákra.

A két nemzetközi versenyre összesen 46 országból, 280 sportolót várnak Tiszaújvárosba. A világkupa része a párizsi olimpia kvalifikációs sorozatának, ami tovább növeli az egyébként is nagyon komoly érdeklődést. A hazai verseny kiváló lehetőséget kínál a magyar sportolók számára is, ennek fényében 11 férfi és 9 női triatlonosunknak szurkolhatunk majd a helyszínen.

A sportos programok mellett ebben az évben is színvonalas koncertek várják az eseményre látogató hazai és külföldi vendégeket. A Főtéren felállított színpadon igyekeztek minden korosztály számára megfelelő kínálatot összeállítani.

Vanek, 2014-ben
Az elmúlt évtizedekből sok-sok szép emléket idézhetnénk fel. Az egyik nagyon megható és lélekemelő pillanatot az jelentette, amikor 2014-ben, a tiszaújvárosi világkupa történetének első magyar aranyérmese, Vanek Ákos győzelmét az előző évben elhunyt dr. Márkus Gábornak, a világkupa „atyjának”, meghonosítójának és fiának, az 1998-ban vétlen közlekedési balesetben elhunyt olimpiai reménységnek, Ifj. Márkus Gábornak ajánlotta. Kell-e mondani, hogy ezt a nemes és igazán emberi gesztust vastapssal köszönte meg a sokezres szurkolótábor. Egyébként 2014 volt az az év, amikor három magyar is felállhatott a világkupa dobogójára.  
Az 1997-ben indult tiszaújvárosi világkupán kilenc magyar éremnek, valamint az elmúlt két évben megrendezett Európa-kupákon további négy hazai medálnak örülhettünk.
Az eddigi magyar dobogósok Tiszaújvárosban 
1997 (világkupa): 2. Molnár Erika
2000 (világkupa): 3. Kuttor Csaba
2011 (világkupa): 3. Vanek Ákos
2014 (világkupa): 1. Vanek Ákos, …3. Faldum Gábor
2014 (világkupa): 2. Vanek Margit
2015 (világkupa): 2. Faldum Gábor
2016 (világkupa): 3. Tóth Tamás
2017 (világkupa): 1. Bicsák Bence
2021 (elit Európa-kupa): 1. Lehmann Csongor 
2022 (Prémium Európa-kupa): 1. Bragmayer Zsanett és 1. Lehmann Csongor, …3. Kiss Gergely

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!