Veszprém Rally

2022.07.21. 09:46

Folytatnák a dobogós sorozatot

A hétvégi Székesfehérvár – Veszprém Rally előtt bizakodó a bajnokság második helyén álló Velenczei Ádám.

Marosréti Ervin

Velenczei Ádámnak nincs nagy tapasztalata a murvás versenyeken, hiszen eddig összesen háromszor indult ilyen útfelületen R5-ös versenyautóval. Az idei dobogós sorozatot ezen a hétvégén lesz a legnehezebb tovább folytatni, de a kettős fontosnak érzi a másfeles szorzójú bajnoki fordulót és mindent megtesz azért, hogy a legtöbb ponttal távozhassanak a 28.Székesfehérvár-Veszprém Rallyról.

Jól szerepelnek

Eddig idén mind a négy futamon dobogón állt a Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt alkotta duó. A Dunakanyar Rallyt megnyerték, de a másik három versenyen is a céldobogó harmadik helyéről locsolhatták a pezsgőt.

- Abban biztos vagyok, hogy a Veszprém Rallyn nehezebb lesz felkerülni a legjobbak közé – mondta az esélyekről szólva Velenczei Ádám. - Tavaly sajnos kihagytam ezt a futamot, ami egy kicsit hátrányt jelent a többiekhez képest, de semmiképpen sem szeretnénk feltartott kézzel nekivágni ennek a ralinak. Már csak azért sem, mert a másfélszeres szorzó miatt ezen a versenyen megszerzett helyezés nagyon meghatározó lesz a bajnokságra nézve.

Komoly kihívás

A veszprémi murvás pályák mindig extra kihívást jelentettek az indulók számára, ez a mostani futam is a legnehezebbek közé tartozik, már ha csak önmagában a pályákat nézzük. Nem segíti a koncentrációt az sem, hogy a futam hétvégéjére hőségriadót rendeltek el, ami a versenyautók kabinjában tovább fokozódik.

- Próbálunk rákészülni, nagyon figyelünk a kellő hidratációra. Alapvetően bírom a meleget, de ebben a helyzetben még nagyobb szükségünk lesz a folyadékpótlásra – fogalmazott a versenyző. – Egy rövid teszten egyébként már túl vagyunk. A Topp-Cars nagyon jó alap setuppal hozta meg az autót, igazából csak egy kicsit kellett finomítanunk rajta. A tréning nagyobb részén inkább arra figyeltünk, hogy minél többet menjünk ezzel a beállítással. Nagyon jó volt murván közlekedni az autóval, rendkívül élveztem. Fontos lesz, hogy mennyire bátran fogjuk tudni áttolni a szakaszokat már az elejétől kezdve.

A pályák önmagukban is nehezek, nagyon könnyen lehet defektet kapni egy-egy kiálló kőben, ami ugyancsak meghatározó lehet a végeredmény szempontjából.

- Főleg a második kör lesz majd veszélyes, amikor jobban letisztul az út, előkerülnek a sziklás részek. Ettől függetlenül nem óvatoskodhatunk, az elejétől nyomni kell, hiszen a többieknek jóval nagyobb a tapasztalata murván – szögezte le Velenczei Ádám. - A szombat esti székesfehérvári városi superspeciál nem számít bele az értékelésbe, éppen ezért minden évben eltervezem, hogy ott csak végig gurulunk. Amikor viszont meglátom a tömeget, azt a sok embert, akkor úgyis mindenhol meghúzom a kéziféket és megpróbálunk minél többet keresztben menni.

Jó az összhang

Vánsza Zsolt pilótaként évek óta versenyez ezeken a pályákon, most a jobb oldalról kicsit máshonnan tudja megfigyelni ezeket a murvás szakaszokat.

- Az összhang továbbra is nagyon jó volt az autóban, mindketten élveztük már a tesztkilométereket is. – fogalmazott a Mercarius Rally1 Bajnokság második helyén álló versenyző. - Zsoltinak pilótaként is van tapasztalata ezeken a pályákon. Jól ismeri ezeket a gyorsasági szakaszokat. Biztos, hogy ezzel még jobban tudja segíteni a munkámat.

A páros csütörtökön és pénteken a pályabejárással kezdi meg a 28. Székesfehérvár - Veszprém Rally hivatalos programját. Szombaton kezdődnek az éles küzdelmek, négy szakasz után érkezik a mezőny Székesfehérvárra, majd vasárnap három különböző gyorsaságit kétszer teljesítve a Veszprém Aréna mellett felállított céldobogón fejeződnek be az események.

A 28. Székesfehérvár – Veszprém Rally programja

Július 23. (szombat)

11:30, Szerviz – Veszprém Aréna

12:06, GY1 – Nagylőtér/1

12:49, GY2 – Várpalota/1

13:34, Szerviz – Veszprém Aréna

14:45, GY3 – Nagylőtér/2

15:28, GY4 – Várpalota/2

17:13, SSS – Super Special

Július 24. (vasárnap)

09:06, GY5 – Hegyesd/1

10:09, GY6 – Kislőd/1

10:40, GY7 – Kislőtér/1

11:28, Szerviz – Veszprém Aréna

13:31, GY8 – Hegyesd/2

14:34, GY9 – Kislőd/2

15:05, GY10 – Kislőtér/2 (Power Stage)

15:50, Céldobogó, Veszprém Aréna

A Mercarius Rally1 Bajnokság állása

1.    Vincze Ferenc, Németh Gergely (Skoda Fabia R5) 121 pont

2.    Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt   (Skoda Fabia Rally2 EVO) 118 pont

3.    Ostberg Mads, Barth Patrik     (Citroen C3 Rally2) 114,4 pont

4.    Turán Frigyes, Farnadi Ágnes    (Volkswagen Polo R5) 73,6

5.    Német Gábor, Adorján Szabolcs (Skoda Fabia R5 EVO) 72 pont

6.    Tóth Tibor, Szabó József        (Skoda Fabia R5) 57,2 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!