Ötkarikás játékok

2022.07.27. 08:28

Drónnal versenyezhetnek az olimpián

Soha nem hallott „fogalmakkal” barátkozik a sportvilág.

Kolodzey Tamás

Dr. Mészáros János (az érmes magyar sportolókkal jobbról) szinte eretnek gondolatokat említett az amerikai Világjátékok ürügyén. Fotó: olvasónktól

A népszerűségüket veszített sportágak kikerülhetnek az ötkarikás játékok műsorából, míg más, feltörekvő műfajok hamarosan olimpiai szereplők lehetnek.

Átalakulhat a műsor

– Mindent az elterjedtség, a versenyzők száma, a szurkolók fogadtatása, a dopping­érzékenység, az átlátható szabályrendszer és a televíziós állomások érdeklődése dönt el – mondta az Észak-Magyarországnak Schmitt Pál, a NOB tagja, a nemzet sportolója, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, volt köztársasági elnök.

Ennek jegyében „fojtogatták” többek között az öttusát, az ökölvívást és a súlyemelést, valamint kacsingatnak a fiatalok felé, hiszen a feltörekvő nemzedék szimpátiája nélkül elveszítheti fényét a földkerekség legjelentősebb versenysorozata.

– Megerősíthetem a ránk váró tendenciát – jelentette ki az Észak-Magyarországnak dr. Mészáros János miskolci ügyvéd, aki a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökeként magyar delegációvezető volt az egyesült államokbeli Birminghamben tartott 11. Világjátékokon. – A multisport mint gyűjtőfogalom már szinte minden műfajt magában foglal, felkarol, ezért hívnak „minket” a nem olimpiai sportágak olimpiájának. Viszont hiába élek évtizedek óta a versenyzők között és gondoltam azt, hogy nekem már nem lehet újat mondani, a tengerentúlon olyanokat hallottam, hogy csak ámultam és bámultam. Arról van szó, hogy tucatnyi sportág vagy mozgásforma egyre hangosabban dobol, és helyet követel magának a nagy rendezvényeken. A drónokról eddig annyit tudtunk, hogy reptetik őket és segíthetnek a fényképfelvételek vagy a videók elkészítésében, sőt ezekkel a szerkezetekkel már helyenként az orosz–ukrán háborúban is csatáznak, de az szinte hihetetlen, hogy a légi eszközöket technikai sportként is kezelhetjük, és az illetékesek akár hamarosan kidolgozhatják a versenyrendszerét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!