Öttusa

2022.04.26. 07:50

Guzi Blanka is rajthoz áll az öttusa-világkupán

Szerdán kezdődik és szombatig tart a női öttusaverseny a budapesti világkupán.

Berecz Csaba

Fotó: Koncz Gyorgy

Keddtől vasárnapig Budapesten rendezik meg a 2022-es öttusavilágkupa-sorozat második versenyét, amelynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ad otthont. Az év első vk-versenyével, a kairói megméretéssel szemben fővárosunkban nem a női selejtezőkkel indul a program, hanem a férfiakéval, a keddi napon.

Új formátumban

Szerdán a négy tusából álló női selejtezőt és a férfi körvívást rendezik meg, egy nappal később a női körvívás és a férfi elődöntő szerepel a programban. Pénteken a női elődöntőre kerül sor, szombaton a két nem egyéni számának fináléját bonyolítják le, vasárnap pedig a vegyes váltóké lesz a főszerep.

A budapesti világkupán harmincegy ország 62 női és 70 férfi sportolója áll rajthoz, az orosz és a fehérorosz öttusázók ezúttal sem lesznek jelen. Ez a megméretés – hasonlóan a néhány héttel ezelőtti, egyiptomi világkupaversenyhez – új formátumú lebonyolítás szerint zajlik, a selejtezőben, a mezőny két csoportban küzd, és az úszás, vívás, kombinált szám (lövészet-futás) rajthoz állói közül a 36 legjobb, vagyis a legtöbb pontot gyűjtött sportoló jut tovább, ennyien vesznek részt a másnapi rangsoroló vívásban, illetve az elődöntőben. Ez utóbbiban lovaglás még nem lesz, a bónuszvívást követi az úszás, ezt pedig a lövészet-futás. Itt is két csoportban versenyeznek az öttusázók, két darab 18-as csoportban, ahonnan az első hét helyezettek mellett az összesített ponttáblázatban a mögöttük állók közül a négy legmagasabb pontszámmal rendelkező kerül be a fináléba.

Magukkal viszik

A döntőbe is magukkal viszik a sportolók a körvívás eredményeit, de szombaton már mind az öt tusában versenyeznek, ugyanis a bónuszvívás, úszás, lövészet-futás mellett a lovaglás is napirenden lesz.

Az év első vk-versenyén, márciusban, Kairóban négy magyar állt rajthoz, közülük ketten jutottak be a 18 fős döntőbe, ahol Gulyás Mi­chelle ezüstérmet szerzett, Simon Sarolta pedig a hetedik helyen zárt. A másik két magyar közül Erdős Rita a selejtezőben vérzett el, a miskolci Swimming PC öttusázója, Guzi Blanka pedig az elődöntőben. Utóbbi nagyrészt azért, mert a rangsoroló vívása nem sikerült túl jól.

Koncentrált

– Köszönöm, jól vagyok, jól is érzem magam, és várom a versenyt – mondta Guzi Blanka érdeklődésünkre. – Nincs akadálya annak, hogy ott legyek a mezőnyben, és hogy további tapasztalatokkal gazdagodjak. Jó lenne, ha ebből a versenyből többet tudnék kihozni, mint a kairóiból. Azon leszek, hogy a selejtezőt ezúttal is gond nélkül tudjam le, és hogy csütörtökön, a számomra fontos napon, amikor a körvívást rendezik, koncentrált legyek. Ez a világkupaverseny sűrűbb lesz, mint a kairói, itt ugyanis nem lesz egyetlen pihenőnap sem, vagyis picit más lesz, de a lényeg az változatlan, a lehető legtöbb pontot kell összegyűjteni.

A világkupáról

A világkupa harmadik állomása a bulgáriai Albenában lesz május 10–15-e között, a törökországi Ankarában lesz a negyedik megméretés június 7–12-e között, és ez utóbb helyszínen rendezik a döntőt, a kiírás szerint június 23-tól 26-ig.

(A borítóképen: Guzi Blanka már nagyon várja a versenyt. Fotó: ÉM-archívum)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!