Diósgyőri VTK női kosárlabda

2022.01.02. 21:51

Bágyadt kezdés után feltámadtak

A diósgyőri női kosárlabdacsapat hazai győzelemmel kezdte a 2022-es esztendőt.

Berecz Csaba

Forrás: Ádám János

A női kosárlabda NB I. 14. fordulója keretében már az új év második napján pályára lépett a Diósgyőri VTK együttese. A piros-fehérek a DVTK Arénában az NKA Universitas Pécsi EAC gárdáját fogadták. Az irányító, Vorpahlt nélkülözve. Ugyanis az amerikai kosaras a hét közepén, edzés közben, bokasérülést szenvedett, és emiatt nem tudta vállalni a játékot. A hazaiak 11 nap után léptek pályára ismét, azzal a céllal, hogy visszavágjanak a pécsieknek, a két együttesnek a fordított párosításban, tavaly októberben lejátszott, baranyai bajnokiján elszenvedett hosszabbításos vereségért. A PEAC az 5 nappal ezelőtti, az ELTE BEAC Újbudával szembeni 29 pontos különbségű bakija után szeretett volna visszatalálni a helyes útra.

 

Szűk három percen belül hétpontos előnyre tett szert a PEAC: Kiss V. két akciógólja mellett három büntetőt is értékesítettek a vendégek. A 4. minutában Jovanovic közeli dobása hozta az első hazai pontokat, ám válaszként Dudasova a meccs első tripláját jegyezte. 2-10-es állásnál kért időt a negyed közepén a hazai szakvezető, aki Bernáth után Greent és Tóth F.-et is pályára küldte. Aztán a piros-fehérek csapatkapitánya, Kányási hármasára Dudasova válaszolt egy ugyanilyen értékű dobással, majd nem sokkal később Szűcs R. is feliratkozott a hárompontosok közé. A DVTK-nak ezzel 9 egységnyi lett a hátránya, amiből a játékrész végéig Hayes faragott egy picit, büntetőkkel (11-18).

 

 

A második menet elején egy hazai eladott labda után a Pécs szerzett gólt, és mivel a diósgyőri játékosok változatlanul pontatlanul dobtak, passzoltak, a felzárkózásra nem volt esély. Kiss V. trojkájával lett meg a közte tíz (13-23), és mivel a piros-fehérek a folytatásban is bágyadtan kergették a labdát, a pécsiek előnye tovább nőtt. A 16. perc végén, 17-31-nél kért időt Völgyi edző, de aztán közel két percen át megint csak a hibák jöttek, mindkét oldalon, gólok nélkül. A negyed utolsó percében Dudasova a negyedik hármasát vágta be (22-34), majd Jovanovic szépítése után Marshall verte meg gólt érően Hayest (24-36).

 

Feltámadás

 

A térfélcsere után előbb Jovanovic, majd Kányási szerzett hármast, ezzel a felére csökkent a különbség. Ezután az addig csendesen szemlélődő hazai ultrák is hangra kaptak, és élet költözött a hangulattalan meccsbe. Green gólja után PEAC időkérés miatt szakadt meg a játék (32-36), majd Hayes közelijével, 11-0-ra nyúlt a Diósgyőr remek periódusa. Több mint négy perc játék után szerezte a negyed első találatát a Pécs, elsősorban azért, mert a DVTK védekezése kiemelkedő volt ekkoriban. A hazaiak kitartó munkája a 28. percben hozott fordulatot, Hayes tempójával a meccs során először vezetett a fehér mezes együttes (45-44). A folytatásban hat pécsi pont következett, majd Aho hármasa után Green közelijével egálra alakult a a meccs (50-50). Ami azt eredményezte, hogy ebben a játékrészben több pontot szerzett a Diósgyőr, mint az első kettőben.

 

A negyedik negyed elején Green, Kiss A. és Aho szerzett fontos gólokat, majd Green újabb centertalálata után a pécsiek kértek időt (58-54). A pauza után Marshall hármassal tért vissza, aztán Nelson ért el duplát (58-59). Ám mivel Green továbbra is remekelt, hamar fordított a jó védőmunkát produkáló DVTK (64-60). A Diósgyőr erős motivációval őrizte néhány pontos előnyét (67-61), majd Green kipontozódását követően, 103 másodperccel a vége előtt (70-65), a DVTK kért időt. A folytatásban Hayes góllal fejezte be a hazai akciót, amire PEAC pauza volt a reakció. Ahogy fogytak a másodpercek úgy vált egyre biztosabbá, hogy a meccset gyatrán kezdő Diósgyőr kibrusztolja a győzelmet. A hajrában a kérdés már csak az volt, hogy nagyobb különbséggel vágnak-e vissza a piros-fehérek, mint amennyivel Pécsett kikaptak. A válasz: igen. A hatpontosra héttel feleltek.

 

Diósgyőri VTK vs. NKA Universitas Pécsi EAC 75-68 (11-18, 13-18, 26-14, 25-18)

 

Diósgyőr, 300 néző. V.: Tóth C., Csabai-Kaskötő, Minár.

 

Diósgyőri VTK: KÁNYÁSI (11/6), Aho (5/3), JOVANOVIC (15/3), HAYES (14), Kiss A. (9). Csere: Bernáth (4), GREEN (17), Tóth F. (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

 

NKA Universitas Pécsi EAC: Dudasova (21/15), Wentzel (2), Marshall (16/3), Nelson (6), Kiss V. (16/3). Csere: Selcova (-), Szűcs R. (5/3), Brajkovic (2). Vezetőedző: Csirke Ferenc.

 

Kipontozódott: Green (39.), Aho (39.).

 

Völgyi Péter: – Aki megnézte ezt a meccset, az nem bánta meg. Féltem attól, hogy ritmustalanul kezdünk, ez így is történt, mert viszonylag régen játszottunk meccset, ráadásul a szabad labdákért sem úgy harcoltunk, ahogy kellett volna. A második félidőre tudtunk változtatni ezeken, és kitartó munkával megfordítottuk a meccset. A Pécs a mérkőzés nagy részében jól játszott, úgyhogy gratulálok a csapatnak, hogy a szurkolók segítségével sikerült megszereznünk ezt a fontos győzelmet.

 

Csirke Ferenc: – Gratulálok a Diósgyőrnek! A vízválasztó az volt, ahogy a harmadik negyedet kezdtük, ritmustalanok voltunk, és három perc alatt magunkra húztuk az ellenfelet. Az első félidőben, akik jól játszottak, azok mellé kevesen jöttek fel a meccs második felére. A találkozó végére bedarált minket a DVTK, a lepattanókért vívott harcot is elveszítettük. Egy dolognak lehet örülni, hogy Nelson 27 percet a pályán tudott lenni, reméljük, hogy folytatódik a formába lendülése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!