Erőemelés

2021.09.29. 09:30

Három masters és egy open világcsúcsot döntött meg Mészáros László

Mészáros László a gyakorlata előtt nem foglalkozik azzal, mennyi súly van az állványon.

Molnár István

Fotó: Vajda János

Három masters és egy open világcsúcsot döntött meg a miskolci erőemelő (WUAP) világbajnokság utolsó, szombati versenynapján Mészáros László. A DVTK erős­embere RAW fekvenyomásban, az open kategóriában, a 140 kilósok között nem talált legyőzőre.

– Nagyon féltem attól, hogy nem fog sikerülni a 281 kiló, hiszen úgy álltam oda, hogy már kilenc napja itt dolgoztam az eseményen – kezdte az Északnak adott nyilatkozatát. – Szerveztünk, pakoltam, beszélgettem versenyzőkkel, bírókkal, úgyhogy eléggé fáradt voltam, de hála istennek van egy nagyon jó csapatom, amely végig mögöttem állt. Edzésre egyszerűen nem volt időm, fejben tréningeztem, részben azzal, hogy néztem a többieket, hogyan versenyeznek. Folyamatosan arra gondoltam, hogy amit akarok, azt végre kell hajtanom, meg kell csinálnom, Miskolcon, egy itteni vébén. Hazai környezetben más nem lehet, lehetett, elvégre rengetegen miattam jöttek ki a csarnokba, akik előtt teljesíteni kellett.

Nem árulja el

A helyszínen imponáló volt nézni, ahogyan birtokolja, uralja a tárcsákat...

– A harmadik kísérletnél ha rászállt volna egy légy a súlyra, akkor elképzelhető, hogy visszaindult volna – tette hozzá Mészáros László. – Az volt az a súlymennyiség, amire össze kellett kapnom magam fejben, amire készültem is. Mint minden versenyre, úgy erre is úgy készültem fel, hogy tudtam, mit szeretnék, van egy terv, és azt hajtom végre. Természetesen ezt nem mondom el senkinek előre, mert ha nem sikerül, akkor nincs belőle „égés”...

Az egész vb-t nézve jó nagy csomagot vett a hátára Mészáros László, aki főszervező is volt. A csarnokban azt lehetett érezni, hogy az eseményre érkezettek elégedetten távoztak.

– Én is úgy tapasztaltam... Nyugodtan mondhatom, hogy az az ötszáz versenyző, aki eljött, az elégedetten mehetett el innen. Pozitív visszajelzéseket kaptam, az számít, hogy aki itt volt, az majd esetleg turistaként visszajöjjön Miskolcra, hogy elvigyék a jó hírünket – hangsúlyozta.

Gyors felkészülés

Meddig, hová lehet még feltolni ezt a 281 kilós súlyt? – érdeklődtünk erről is.

– Van egy old timer rekordom, 50 év felett, ez 285 kilogramm – közölte Mészáros László. – Azt gondolom, ha nem lettem volna most ilyen fáradt, akkor lehet, hogy azt is meg tudtam volna dönteni. Azonban az idén lesz még két versenyem, azokon, vagy azok valamelyikén szeretném kinyomni ezt a súlyt. A következő XPC-világbajnokság Lengyelországban lesz, s úgy tervezem, hogy ott 285,5 vagy 287,5 kilót szeretnék hozni.

Arról is kérdeztük a miskolci világbajnokot, hogy mit kell máshogyan csinálnia, mint 10-15 évvel ezelőtt.

– A vébé előtt gyors felkészülést csináltam, összességében tíz hetet, és teljesen más metódus szerint készültem, mint az ezt megelőző években, mert akkor szinte folyamatosan felkészülésben voltunk – árulta el Mészáros László. – A Covid miatt azért most volt egy nagyjából másfél év pihenő, ezért agresszívebb felkészülést csináltunk, edzésről edzésre szinte mindig kilencven százalékot teljesítettünk. Féltem is emiatt attól, nehogy ez visszaüssön, nehogy megsérüljek. De végül is azt lehet mondani, hogy bevált.

Kíváncsiak voltunk Mészáros László azon véleményére, hogy számára, aki ilyen magas szinten űzi ezt a sportágat, a súly az barát, vagy ellenség.

Ismerik, szeretik

– Ebben a sportágban nincs ellenség, nincs barát, le kell győznünk saját magunkat. Mielőtt kimegyek a gyakorlatra, nem is nézem azt, hogy hány kiló van az állványon, csak arra figyelek, koncentrálok, hogy megcsináljam. Elmondom magamnak: lefekszek a padra, és kinyomom...

A világbajnokság főszervezője a csarnok kipakolásában is segédkezett, és hozzáfűzte, hogy nem állt meg az élet, azonkívül, hogy még vannak versenyei, egy rigai megméretésre is el fog kísérni három fiatalt. Arról, hogy meddig csinálja, csinálhatja, az alábbi véleményt fogalmazta meg:

– A vb legidősebb versenyzője a 88 esztendős Keszthelyi Csaba volt. A mai napig dolgozik, minden tiszteletem az övé, örül, hogy fiatalok között van. Mozogni kell, csinálni kell, szükség van egy olyan közegre, ahol ismerik és szeretik az embert – jelentette ki Mészáros László.


Erőemelés: a jövőről

2006-ban már volt egy hasonló fekvenyomó-világbajnokság Miskolcon, most, 2021-ben a WUAP vébé, ezért azt kérdeztük Mészáros Lászlótól, hogy vállal-e a jövőben még hasonló rendezvényt.

– Ebben a pillanatban azt érzem, hogy nem csinálok több versenyt... – jelentette ki mosolyogva. – Más terveim vannak a jövőre nézve, teljesen más versenyeket szeretnénk szervezni. Kicsit behozni jobban az embereket, tömegsport jellegűeket, előtérbe helyezni kissé az utánpótlást.

(A borítóképen: Mészáros László megcsinálta azt, amit tervezett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!