Atlétika

2021.07.03. 20:00

Ősszel jöhet a III. Kassa–Miskolc Ultramaraton

November 6-ra tűzték ki a tavaszról elhalasztott, tavaly elmaradt, 2019-ben megrendezett versenyt.

Szűcs István

Forrás: Szervezőbizottság

A 2019-ben – húsz év kihagyás után – sikerrel újraindított Kassa–Miskolc Ultramaraton tavaly, a pandémia miatt elmaradt, idén ősszel azonban folytatása következik. A két testvérváros összefogásának köszönhetően november 6-án, szombaton Miskolcról rajtolhat el a 115 km-es távra a nemzetközi hosszútávfutó mezőny.

A rendező miskolci Marathon Club még 2020-ban, szlovák sportbarátaival és partnerével, a Kassai Marathon Klubbal közösen elhatározta, hogy 2021. április 17-én, szombaton rendezik meg a III. Kassa–Miskolc Ultramaraton futóversenyt. Sajnos a magyar és szlovák vírushelyzet, az érvényben lévő szabályozások nem tették lehetővé a tavaszi rendezést, így a halasztás mellett kellett dönteni.

A párossal bővítették

Az elmúlt hónapokban folytatták az előkészületeket, a háttérmunkát, melynek eredményeként a mindkét fél számára elfogadható, a versenynaptárakba illeszthető november 6-át, szombatot jelölték ki új időpontnak. Az útvonal változatlan. Tavaly március óta, amikor Miskolcon volt személyes egyeztetés a versenyről, csak telefonon és e-mailben folyt a diskurzus. Ezt a nagy „csendet” sikerült megtörni június 18-án, amikor a miskolci szervezőbizottság Borkuti László vezette csoportja – Szűcs István, a Marathon Club elnöke, Brógli Máté alelnök, Kollár István biztonsági vezető – Kassára látogathatott. A helyi önkormányzat tanácstermében Mário Svec, a polgármesteri hivatal sportosztályvezetője, Marián Svekus sportreferens, Branislav Koniar, a Kassai Marathon Klub versenyigazgatója, Oto Molnár Kassa járási rendőrkapitány, Ladislav Suchý kassai rendőrkapitány és Ladislav Perhac tolmács fogadta a küldöttséget.

A konstruktív megbeszélésen sorra vették a miskolci és a kassai rendezési feladatokat, műszaki, technikai, biztosítási részleteket, döntöttek arról, hogy újdonságként, a páros kategória bevezetésével bővítik az eddigi egyéni, 5 és 10 tagú váltó alkotta palettát. A nevezést újraindítják a részletes versenykiírást is tartalmazó oldalon. Az eddig leadott nevezések – köztük dél-afrikai, szlovák és magyar sportolók jelentkezése – természetesen érvényes. A népszerűsítés elősegítéséhez a kassaiak meghívták a miskolciakat október 3-ra, Európa legidősebb futóversenyére, a Béke Maratonra, ahol saját sátorral jelenhetnek meg. Ez azért is komoly jelentőséggel bír, mert a III. Kassa–Miskolc Ultramaraton előnevezése október 17-én zárul. Elhatározták azt is, hogy az eseményről két sajtótájékoztatót tartanak, a miskolcit augusztus első felére, a kassait, az ottani Béke Maratonnal közösen, szeptember második felére tervezik. Mindkét eseményen a városok vezetőire is számítanak. Az egyeztetésen az illetékesektől elhangzott az is, hogy mind a miskolci, mind a kassai önkormányzat anyagi támogatással is segíti a határon átnyúló rendezvény sikeres megvalósítását.

(A borítóképen: Novemberben várják a futókat)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!