Kosárlabda

2021.07.27. 09:45

Kisebb játékerejű csapattal utazott az U18-as leány kosárlabda-válogatott

Két diósgyőri fiatal is tagja az U18-as leány kosárlabda-válogatott keretének.

Berecz Csaba

Győr 171015 Kosárlabda 2017 Ősz nők női NBI NB1 Győr Sopron Völgyi Péter vezetőedző Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport

Forrás: ÉM-Archívum

Fotó: Dömötör Csaba

A csehországi Klatovyban szerepel ezen a héten a magyar leány U18-as kosárlabda-válogatott. A Völgyi Péter szövetségi edző által felkészített együttes az előző hetekben Székesfehérvárott edzett a hatcsapatos nemzetközi tornára, két diósgyőri játékossal a soraiban, ugyanis Oláh Fruzsina és Márkusz Lilla is helyet kapott a keretben.

Megméretési lehetőség

Mint arról korábban már beszámoltunk: a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség a koronavírus miatti, bizonytalan egészségügyi helyzetben úgy döntött, hogy az idei évben sem rendezi meg az utánpótlás-korosztályok számára az Európa-bajnokságokat. Így, ahogy tavaly, az idén sem játszanak tétmérkőzéseket az U20-as, U18-as, U16-os leány- és fiúválogatottak. Ám azért, hogy a csapatok ne maradjanak meccsek nélkül, a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség kiírta a Youth European Challenger tornákat, így az U18-as magyar leányválogatott számára is ez kínál megméretési lehetőséget. Ebben a korosztályban öt csoportban, egyenlően elosztva 24 együttes szerepel, válogatottunk a B jelű hatos mezőnyben ma a törökök, szerdán a csehek, csütörtökön a szerbek ellen lép pályára, a pénteki szünnap után pedig szombaton a litván, vasárnap pedig az ír együttessel csap össze.

Tapasztalatszerzés

– Mivel ennek a korosztálynak a meghatározó játékosai az U19-es válogatottal készülnek az idei világbajnokságra, merthogy ezt megrendezik, az Európa-bajnoksággal szemben, így a korcsoport hét legjobb játékosát emiatt nélkülözni vagyunk kénytelenek, ahogy azt a három kosarast is, akik sérülés miatt egyik keretnek sem lehetnek tagjai – mondta Völgyi Péter, az U18-as magyar női leány kosárlabda-válogatott szövetségi edzője. – Ezek miatt egy kisebb játékerejű csapattal vagyunk itt, Csehországban, jellemzően olyan játékosokkal, akiknek ez lesz az első nemzetközi tornájuk. Ugyanis alig van olyan sportolónk, aki tagja volt ennek a korosztálynak, a két évvel ezelőtti U16-os Európa-bajnokságon. Sajnos, a tavalyi évadban a koronavírus miatt még ilyen nemzetközi tornán sem tudtak részt venni a fiatalok, mint amilyenen mi most rajthoz állunk, úgyhogy ezek miatt a tapasztalatszerzés a fő cél.

Aki a hátán vinné

Mivel nem tétmérkőzéseket játszanak a csapatok, az eredményesség sincs annyira fókuszban.

– A korábbi eredmények alapján a litvánok lehetnek ennek a csoportnak a favoritjai, és őszintén szólva én is kíváncsian várom, hogy mi és a többi csapat mire lesz képes – mondta Völgyi Péter. – Az a fontos, hogy egyénileg és csapatszinten is fejlődjünk. Ennek érdekében nagyon leszűkítettük a taktikai repertoárt, hogy a kevesebb információt minél jobban, minél tökéletesebben meg tudják valósítani a játékosok. Az egy kicsi problémát jelent, hogy eddig, ebből a 12-es keretből nem nagyon mutatta magát olyan fiatal, aki a kritikus helyzetekben a hátán tudná vinni a csapatot. Homogénnek tűnik a keret, de bízom benne, hogy minél többet vagyunk együtt, és ahogy jönnek majd a meccsek, lesz 1-2 olyan játékos, aki vezérszerepbe kerül.

(A borítóképen: Völgyi Péter)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!