DVTK

2021.05.11. 14:00

Válaszútnál az NB II. előtt

A kérdés az, hogy magyarosodik-e a másod­osztályra a diósgyőri labdarúgócsapat.

Berecz Csaba

Miskolc 20210429 Labdarúgás NBI NB' DVTK Diósgyőr Újpest UTE Foto Árvai Károly Nemzeti Sport ASMIR SULJIC YOHAN CROIZET ROSHI ODISE

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Árvai Károly

A vasárnap véget ért NB I.-es labdarúgó-bajnokságban kieső, 11. helyen zárt a Diósgyőri VTK csapata, így a piros-fehérek a 2021/22-es évadban – hacsak nem történik valami váratlan esemény (létszámemelés az NB I.-ben, a kieső helyek előtt végzett csapatok egyikét valami miatt pontlevonással sújtják) – az NB II.-ben szerepelnek. Tíz év élvonalbeli tagság után kell újra a másodosztályban szerepelnie a DVTK-nak, és a 20 csapatos mezőny bajnoki rajtjára, 2021. augusztus első hétvégére kellene egy új csapatot kialakítani.

Kölcsön, lejáró

A DVTK keretében több változás is lesz, egyrészt azért, mert a kölcsönjátékosok egy részének lejár a szerződése. Három horvát labdarúgó, Malenica, Grgic, Marin mellett a cseh Vaneceknek és az albán Roshinak is vissza kell térnie az őt kölcsönadó klubjához. Az északmacedón Ivanovskinak lejár a szerződése a jövő hónap végén, a magyarok közül ugyanez a helyzet Iszlaival és Makraival. Hogy közülük kit marasztalnak, marasztalnának a DVTK-nál, az elsősorban attól függ, hogy a klub vezetése, tulajdonosi köre hogyan foglal állást a jelenlegi legfontosabb kérdésben, igényt tart-e Magyar Labdarúgó-szövetség magyar játékosok szerepeltetését premizáló összegre, ami éves szinten csapatonként 150 millió forint (ehhez jön még a pont- és helyezési pénz a szövetségtől, amelyekkel ez az összeg egy jól szereplő együttes esetében további 100 millióval növekedhet). A másik út, hogy „elengedik” ezt a pénzt és változatlanul, az NB II.-ben is foglalkoztatnak külföldi játékosokat (ez esetben a DVTK lenne az első olyan klub, amelyik nem tart igényt a szövetség „magyaros” pénzére).

12+5

Ha az első eset mellett döntenek a vezetők, akkor több légióstól is meg kell válni, kölcsön kell adni őket. Közéjük tartozik a horvát Soldo, Milovic és Zivulic, az ukrán Shes­takov, az albán–olasz Memolla, az észt Pikk, az argentin Max, a szerb Drazic és a román Grozav, kivéve, ha nincs olyan passzus a kontraktusaikban, hogy amennyiben NB II.-es lenne a DVTK, akkor szabadon távozhatnak. A jelenlegi diósgyőri 29 fős keretből összesen 18 labdarúgó látta meg a napvilágot a határon túl, közülük háromról nem esett még szó, az egyaránt szerb–magyar Karanról és Danilovicról, valamint a bosnyák–magyar kettős állampolgárságú Suljicról, nekik mindannyiuknak élő szerződésük van a klubbal, így ők az NB II.-ben is szerepeltethetők magyar labdarúgóként.

Ha magyar labdarúgókkal szerepel a 2021/22-es évadban a Diósgyőr az NB II-ben, akkor a mostani csapattagok közül elviekben, élő szerződésük okán, a kapusok tekintetében Antal Botondra és Bukránra, a mezőnyjátékosok közül pedig Hegedűs J.-re, Márkvártra, Molnár G.-re, Polgárra, Szűcs K.-ra, Orosz D.-re és Zsiga M.-re számíthatnak a piros-fehérek.

Vagyis, ha magyar csapatot akarnak Diósgyőrben, ehhez most 12 játékosuk van a jelenlegi keret tagjai közül, ehhez kell még hozzászámítani a DVTK által NB II.-es gárdáknak kölcsönbe adott és visszavárt játékosokat, Orosz Marcellt (Debreceni EAC), Zsolnai Richárdot (FC Ajka), Bárdos Bencét (Szolnoki MÁV FC), Tóth Boriszt (KolorCity-Kazincbarcika SC) és Korbély Kristófot (KolorCity-Kazincbarcika SC), akikkel 17 fősre nőhet a létszám.

Edzőkérdés

A hivatalban lévő DVTK-vezetőedző, Zoran Zekic maradására lapunk információi szerint csekély az esély, mert a jelek szerint magyar szakvezetőt szeretnének Diósgyőrben. Úgy tudni, hogy a DVTK-ban játékosként szerepelt két tréner, a legutóbb a Mezőkövesd Zsóry FC-nél dolgozott Kuttor Attila és a Debreceni VSC-nél tevékenykedett Kondás Elemér is a jelöltek között van, de nem csak velük, másokkal is egyeztettek már.

Az új ellenfelek

A DVTK NB II.-es ellenfelei közül, az élvonalból szintén kiesett Budafoki MTE mellett, a jelenleg is a másodosztályban szereplő 14 csapat neve már ismert (Pécsi MFC, FC Ajka, Budaörsi SC, Soroksári SC, Szombathelyi Haladás, Szolnoki MÁV FC, Szeged-Csanád GA, Nyíregyháza SFC, Győri ETO FC, BFC Siófok, Békéscsaba 1912 Előre, Szentlőrinc SE, Dorogi FC, Aqvital FC Csákvár). A 20 fős mezőny tagja lesz még a feljutásért az utolsó fordulóig harcban álló hármas (Debreceni VSC, Gyirmót FC Győr, Vasas FC) versenyének a vesztese, az, aki a 3. helyen zár. A mezőnyhöz csatlakozik még három feljutó, az NB III. csoportjainak bajnokai. A harmadosztályban még négy forduló van hátra, és innen még senki nem biztosította be a feljutását (ezen a hét végén a Keleti csoport listavezetője, a Tiszakécskei LC és a Nyugati éllovasa, a III. kerületi TVE ezt megteheti, míg a Közép csoportban e tekintetben a Kecskeméti TE áll a legjobban, annak ellenére, hogy csak a 2. helyen vannak, ugyanis az előttük lévő Iváncsa KSE-nek nincs licence a jövő évi NB II.-re, így hiába nyernék meg a bajnokságot, ennek hiányában nem vehetnénk részt a másodosztály küzdelmeiben).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!