Öttusa

2020.10.01. 16:00

Szakaszvezetőként az ob-n

Guzi Blanka, a Swimming PC sportolója vasárnap az öttusa országos bajnokságon versenyezhet.

Berecz Csaba

Budapest 20190904 Öttusa 2019 Világbajnokság VB Nemzeti Sport Fotó Tumbász Hédi Guzi Blanka Gulyás Michelle

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Tumbász Hédi

A mostani hétvégére írták ki a hazai öttusa országos bajnokságot, szombaton a férfiak, vasárnap pedig a nők küzdenek az érmekért. Utóbbi versenyben a miskolci Swimming Pentathlon Club sportolója, Guzi Blanka is rajthoz áll, akinek az életében néhány jelentős változás történt az elmúlt hetekben.

Hivatásos katona lett

– Szeptember 1-jei dátummal kezdődően hivatásos katona vagyok, a Sportszázad tagjaként – mondta Guzi Blanka, aki arra a kérdésre, hogy milyen rangban, ezt felelte: – Amilyenben előtte is voltam, az önkéntes állományban, vagyis szakaszvezető a rendfokozatom. A honvédséggel a kapcsolatom tavaly kezdődött, amikor a Kínában megrendezett katonai világjátékok előtt felvetődött, hogy öttusában esetleg rajthoz állhatnék. Mivel ez végül így történt, van némi előéletem, és szerintem ez is kellett ahhoz, hogy tagja lehessek annak a Sportszázadnak, amelyben jellemzően, 4-5 kivételtől eltekintve, és ideértve engem is, szinte mindenki a Honvéd sportolója.

Guzi Blankától azt is megtudtuk, hogy egy picit ő is honvédos lett. Igaz, nem váltott klubot öttusában, viszont vívóként az országos bajnokságon a Honvéd színeiben szerepelhet. És nem mellékesen ebben a sportágban nagy segítséget is kapott…

– Új vívóedzőm lett, a tavalyi párbajtőr-világbajnok, Siklósi Gergely mestere, így Dancsházy-Nagy Tamás irányításával igyekszem minél többet tudni erről a sportágról – újságolta Guzi Blanka, majd így folytatta: – Óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen neves szakember elvállalt engem. Emiatt nagy köszönettel tartozok neki és nem utolsósorban a klubedzőimnek, Fázold Henriknek és Fázoldné Ecsédi Zsuzsannának, mert az ötlet tőlük származik, ők voltak azok, akik kitartóan lobbiztak annak érdekében, hogy ezt a lehetőséget megkapjam. Az, hogy bejárhatok a Honvéd vívóedzéseire, és hogy Dancsházy-Nagy Tamás tanítványaival vívhatok, az számomra egy órási fejlődési lehetőség, amit szeretnék kihasználni.

ELTE helyett TE

Arra a felvetésünkre, hogy a hivatásos katonaság, a budapesti vívóedzések bizonyára jelentősen megváltoztatták az életét, a Swimming PC versenyzője igennel felelt.

– Tulajdonképpen felköltöztem Budapestre, a honvédség lakhatási lehetőséget is biztosított, és ha már úgy is ott töltöm az időm nagy részét, jelentkeztem a Testnevelési Egyetem sport és rekreáció szakára, ahová fel is vettek – mondta Guzi Blanka, aki arra a kérdésre, hogy mi lesz az ELTE-vel, így folytatta: – Amikor érettségit szereztem, abban az évben felvételt nyertem az ELTE földtudományi szakára, viszont ezen tanulmányaim megkezdését a sport miatt halasztottam, az elmúlt három évben pedig megérlelődött bennem, hogy a sportszektorban szeretnék maradni. Edző biztosan nem leszek, ezért választottam a sport- és rekreációszervezést, és most úgy gondolom, hogy innen a későbbiekben akár a sportpszichológiáig is eljuthatok. Egyelőre ez amolyan kétlaki élet, mert nagyon szeretek otthon lenni, Kistokajban, így az elmúlt hetekben jellemzően hétfőtől péntekig tartózkodtam Budapesten, pénteken és szombaton pedig a klubomban edzettem.

Az ob-ről

A miskolci klub sportolója az öttusaszámok közül mindegyiket más helyszínen csinálja, a Honvédba jár le vívni, a lovaglást a Nemzeti Lovardában végzi, a Duna Arénában vannak az úszóedzései, a lövészet gyakorlására a Honvéd-pályán van lehetősége, és Miskolcon, a futást pedig, amikor a fővárosban van, akkor a legtöbbször a Margit-szigeten „gyakorolja”.

És hogy mi lesz, mi sülhet ki ebből az ob-n?

– A felkészülésemben a víváson volt a hangsúly, nagyon remélem, hogy ennek lesz látszatja az országos bajnokságon. Persze a többi számban is igyekszem majd odatenni magam, hiszen ez mégiscsak egy felnőtt ob, amelyen a legjobbaknak érmet is osztanak – mondta Guzi Blanka.

A Sportszázadról

A Sportszázad az Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának rendszerében létrehozott alegység, melynek rendeltetése a katonai szolgálat, valamint a hazafias és honvédelmi nevelés népszerűsítésében való közreműködés. Az alegység ennek érdekében olyan élsportolókat tömörít magába, akik eredményeikkel, életmódjukkal és magatartásukkal követendő példaként állíthatók a magyar fiatalok elé.

A Sportszázad alegysége olyan katonasportolókat foglal magában, akik élsportolóként más-más sportág olimpiáin, világ- és Európa-bajnokságain képviselik hazánk színeit és öregbítik a Magyar Honvédség és a Sportszázad hírnevét.

(A borítóképen: Guzi Blanka az ob előtt a vívásra helyezte a hangsúlyt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!