Meccs értékelés

2020.10.19. 11:30

Még egy furik betont rántott magára a DVTK

Újabb vereségével jobban belekötött az utolsó helybe a diósgyőri labdarúgócsapat.

Berecz Csaba

20201017 labdarugas BMTE DVTK Fotó:Dömötör Csaba

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

A labdarúgó NB I. 7. fordulójában szombaton délután az újonc Budafoki MTE csapatának vendége volt a sereghajtó Diósgyőri VTK együttese. A piros-fehérek számára azért lett volna fontos a győzelem megszerzése, mert a kiesési elleni harcban a riválisai közé sorolt együttest pontszámban beérhették volna, és ezzel elkerülhettek volna az utolsó helyről és megelőzték volna a Budafokot. Volna, volna, volna, volna…

Egyaránt három

A két csapat összeállítása a legutóbbi bajnoki mérkőzéshez képest egyaránt három helyen változott. A hazaiaknál Huszti eltiltás, az MTK elleni, idegenbeli 2–1-es győzelem idején történt kiállítása miatt hiányzott, Skri­bek sérülés miatt nem volt keretben, Romicnak pedig csak a kispadon jutott hely. Ezekkel összefüggésben lett kezdő a DVTK ellen a védelemben Margitics, NB I.-es újoncként Nikolic, valamint a középpályán a legutóbbi bajnoki győztes gólt szerzett Ihrig-Farkas. A DVTK-ból Antal B. kapus csak a kispadra ülhetett, Danilovic állt a gólvonalra, Molnár G. és Shes­takov pedig a keretben sem volt – ahogy az előző NB I.-es találkozón pályára lépett Rui Pedro sem –, pedig előbbi kettő az október 7-i, az NB III.-as Balassagyarmati VSE elleni 2–0-s győzelem idején még játszott. A sérültek közé sorolt labdarúgók helyett Szűcs K. került be a védelembe, Ivanovski pedig támadó középpályásként jutott szóhoz.

A kora délutáni mérkőzésen nem volt jó idő, az eső is szemerkélt, a szél is fújt, a hőmérséklet 10 Celsius-fok alatt volt, de a lelátón, annak is a vendégrészén forróbb volt a hangulat, a diósgyőri szurkolók biztatásától volt hangos a létesítmény a meccs kezdését követően.

Nem ünnepelt

Az első percekben a DVTK tűnt aktívabbnak, ám a fekete mezesek első lövésére szinte azonnal válaszolt a hazai gárda. A 14. perctől besűrűsödött a meccs, előbb a Budafok hagyott ki egy lehetőséget, majd a következő minutákban a Diósgyőr szerezhetett volna gólt, kétszer is, de Póser kapus a helyén volt. Ami nem sikerült a felépített akciókból a vendégeknek, az összejött a hazaiaknak egy pontrúgásból. Szögletet követően a DVTK-nevelés, a piros-fehérektől 3 éve távozott Oláh Bálint szerzett vezetést csapatának, de a gólját nem ünnepelte, ezzel jelezve, hogy a Diósgyőr jelent(ett) számára valamit.

A találat után a Budafoki MTE azt játszhatta, amit jól tud, kontrázhatott, ezekből sikerült is néhány lehetőséget kialakítania, és közelebb járt a második gól megszerzéséhez, mint a DVTK az egyenlítéshez. A fekete „sereg” a hátrányba kerülése után ugyan sokat tartózkodhatott az ellenfél térfelén, de nem tudott ezzel mit kezdeni, a szűk területen a magukat sokszor túlerővel szembe találó vendég támadóknak szinte esélyük sem volt arra, hogy egy helyzetet összehozzanak. Mintha fogalmuk sem lett volna a diósgyőrieknek arról, hogy ebben a szituációban mit kellene játszani, így csak a félidő utolsó percében tudtak összehozni egy olyan akciót, amit fel lehetett jegyezni mint gólszerzési lehetőséget.

A szépítés után…

A második félidőben a DVTK-nak a bekapott gól utáni, lassú, ötlettelen játéka eltűnt, úgy nézett ki, hogy a játékoskeret minőségi fölénye előbb-utóbb jelentkezik majd egy gól formájában. De nem így történt, miközben a vendégek az egyenlítésért hajtottak, egy labdavesztésük után, egy pontos passzokra épülő támadásból ziccert teremtett a Budafok, amit ki is használt. Mintegy félórája volt ekkor a Diósgyőrnek, hogy ledolgozza, megfordítsa kétgólos hátrányát, és viszonylag korán, 8 perccel később sikerült ugyan a szépítés, de Drazic fejese után nem az történt, amit a vendégcsapat szimpatizánsai vártak.

A DVTK gólja nem a látogatókat hozta fel, hanem a budafoki játékosokat ébresztette rá arra, hogy attól, amit a második játékrészben mutattak, több kell. A hazaiak tartották a labdát, igyekeztek nem a saját térfelükön játszani, és lelkesedésük, nagyobb akarásuk nemcsak hogy kompenzálta, hanem felülmúlta a többségében képzettebb diósgyőri játékosokét. A budafokiak a vendéggól után nem engedtek több gólszerzési lehetőséget a DVTK-nak, így megnyerték a meccset.

Az utolsó helyen tanyázó Diósgyőr ezzel még egy furik betont rántott magára, beleerősítette magát sereghajtó pozícióba. A helyezés a jelenlegi tabellát nézve nem tűnik tragikusnak, mert nincs jelentős ponthátránya az előtte állókkal szemben a Diósgyőrnek, de ha azt nézzük, hogy kikkel játszott eddig és még kikkel nem, hogy kiket előzhetne meg a bajnokság végéig, akkor borús a kép, ugyanis a tavalyi dobogósok, a Ferencváros, a Fehérvár és a Puskás ellen aligha számíthat pontmaximalizálásra a piros-fehér gárda, és az Újpest és a Kisvárda ellen is jóval többre lenne szükség a pontszerzéshez a Budafok ellen mutatott produkciónál.

A DVTK a mostani vereségével zsinórban ötödször nem tudott nyerni, sorozatban negyedik bajnoki meccsén kapott ki, és nagyon úgy tűnik, hogy a tavaly szeptemberi nagy szellőztetést követő friss fuvallat elfogyott (10 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség), az előző évad hajrája, a pandémia miatti megszakadás utáni folytatás (1 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség) áporodott levegője megmarad az új évad elején is (1 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség). Ablakot kellene nyitni, nem csak a földszinten, és az sem lenne baj, ha olyan huzat lenne, hogy kirepítene pár embert.

Budafoki MTE – Diósgyőri VTK 2–1 (1–0)

Budapest, 1400 néző. V.: Iványi (Szert, Bornemissza; Farkas Á., Hanyecz).

Budafoki MTE: Póser (7) – Margitics (5), Vaszicsku (5), Nikolic (6), Medgyes (6) – Micsinai (5), Oláh B. (6) – Ihrig-Farkas (5), Kulcsár (6), Szabó M. (5) – Kovács D. (6). Vezetőedző: Csizmadia Csaba.

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Polgár (5), Szűcs K. (5), Hegedűs J. (5), Memolla (6) – Márkvárt (4), Iszlai (4) – Hasani (4), Ivanovski (6), Grozav (3) – Drazic (5). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Hasani helyett Korbély (-) a 72., Kulcsár helyett Lőrinczy (-) a 74., Iszlai helyett Max (-) a 86., Kovács D. helyett Mervó (-) a 88., Szabó M. helyett Fekete M. (-) 90. percben.

Sárga lap: Iszlai a 22., Vaszicsku a 36., Hasani a 40. percben.

Gólszerző: Oláh B. (1–0) a 17., Ihrig-Farkas (2–0) a 63., Drazic (2–1) a 71. percben.

Csizmadia Csaba: – Nagyon örülünk a győzelemnek, de nem az ezzel elért helyezés a legfontosabb. Jól játszott a csapat, nagyon sok helyzet volt, a Diósgyőrnek is voltak lehetőségei. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyerni. Örülök, hogy olyan játékosaim vannak, hogy ha közülük valaki lehetőséget kap, az maximálisan igyekszik ezt kihasználni. Pozitív a hangulatra nézve ez a győzelem, vannak céljaink, dolgozunk tovább, hogy ezeket elérjük. Most egy pár napig örülünk, aztán kezdjük a felkészülést a Zalaegerszeg elleni meccsre.

Feczkó Tamás: – Mind a két félidőt jól kezdtük, akkor kaptunk gólt, amikor előtte nekünk volt helyzetünk. Viszont a szépítő találatunk után nem volt helyzetünk, nem volt arra esélyünk, hogy kiegyenlítsünk. Voltak gyenge egyéni teljesítmények, de ez benne van, hiszen olyanok is voltak a csapatban, akik előtte csak egyet edzettek velünk, válogatottbeli kötelezettségük miatt. De nem szabad rájuk fogni, hogy miattuk, hogy ezért kaptunk ki. Azért kaptunk ki, mert a Budafok több gólt szerzett. Most sem tudtuk lehozni a meccset kapott gól nélkül. Az utolsó négy mérkőzésünkön mindannyiszor az ellenfelük szerzett gólt, és az eredmény után kellett fussunk, nehéz így játszani folyamatosan. Természetes, hogy nagy elvárás van velünk szemben, hiszen jó játékosaink vannak, de ha ez nem mutatkozik meg az eredményekben, akkor valamit nem jól csinálunk. Több gólt kell rúgjunk, több gólhelyzetet kell kialakítsunk, és jobban kell küzdjünk, egymásért, a csapatért és a diósgyőri címerért.

A gólok története

17. perc: bal oldali szögletet végezhetett el a hazai együttes, Kulcsár beadására a rövid oldalon az ötösre Oláh B. érkezett, a fejéről pedig a kapu bal oldalába került a labda, 1–0.

63. perc: diósgyőri labdavesztés után Kulcsár jobbról tette be középre a labdát Kovács D.-nek, aki remek passzt adott Ihrig-Farkasnak, utóbbi nem is hibázott a ziccerben, 12 méterről, laposan a kapu jobb oldalába lőtt, 2–0.

71. perc: Ivanovski küzdött meg egy labdáért a jobb oldalon, és miután megnyerte a csatáját, a szögletzászló közeléből a kapu elé lőtte a labdát, Drazic fejére, aki a ketrec bal oldalába küldte a játékszert, 2–1.

További eredmények:

Kisvárda – Ferencváros 0–2 (0–0)

Gólszerző: Isael (67.), Karasiuk (89., öngól).

Puskás Akadémia – MTK Budapest 0–3 (0–2)

Gólszerző: Miovszki (4.), Gera D. (26.), Prosser (80.).

Paksi FC – Zalaegerszegi TE FC 3–1 (1–1)

Gólszerző: Balogh B. (45+2.), Hahn (49., 75.), ill. Könyves (25.).

Budapest Honvéd – Mol Fehérvár FC 2–2 (1–0)

Gólszerző: Balogh N. (45+1.), Traore (74.), ill. Nego (64.), Petrjak (67.).

A bajnokság állása

1. Ferencvárosi TC 5 4 1 – 12–3 13

2. Mol Fehérvár FC 6 3 3 – 18–9 12

3. Paksi FC 7 3 1 3 12–12 10

4. Budafok 6 3 1 2 8–9 10

5. Újpest 7 3 1 3 11–15 10

6. Puskás Akadémia 6 3 – 3 9–10 9

7. Kisvárda 6 3 – 3 9–11 9

8. Zalaegerszeg 7 2 2 3 14–14 8

9. MTK Budapest 7 2 2 3 9–12 8

10. Budapest Honvéd 6 2 1 3 13–13 7

11. Mezőkövesd 7 2 1 4 6–8 7

12. Diósgyőri VTK 6 1 1 4 8–13 4

A 8. forduló műsora

Október 24., szombat:

14.45: MTK Budapest – Kisvárda Master Good

17.00: Paksi FC – Budapest Honvéd

19.30: Ferencváros – Újpest FC

Október 25., vasárnap:

14.30: Zalaegerszegi TE FC – Budafoki MTE

17.00: Mezőkövesd Zsóry FC – Mol Fehérvár FC

19.30: Diósgyőri VTK – Puskás Akadémia FC

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!