Cselgáncs

2020.09.26. 15:00

Dzsúdószezon néhány buktatóval

A koronavírus-járvány következményeként nehéz helyzetbe kerültek a cselgáncsozók is.

Kolodzey Tamás

Forrás: Gercsák Szabina Facebook oldala

Az elmúlt hét végén újraindult az idény, Kecskeméten nézők nélküli versenyt rendeztek, és továbbra is tartja magát az a hír, hogy október végén a budapesti Grand Slammel folytatódik az olimpiai kvalifikációs sorozat.

Jelentős költségek árán

– Tekintettel a tokiói olimpiai kiküldetésre pályázó Gercsák Szabinára, mi – remélem, hogy érthető módon – most elsősorban a nemzetközi lehetőségekre koncentráljuk az erőinket – kezdte Flórusz János, a DVTK vezetőedzője. – A hazai szövetség tervei szerint a felnőttek szeptember 27-én, a most létrehozott Szuperligában kezdik meg szereplésüket. Az eseményen a súlycsoportonkénti legjobb hat dzsúdós küzd egymással körmérkőzéses rendszerben. A hosszú kihagyás után engedményeket tesznek a sportolóknak: aznapi mérést tartanak, és két kilogrammos súlyengedményt adnak. A liga célja az, hogy végre versenyhelyzetbe kerüljenek a sportolók, mert az a napnál világosabb, hogy nem elég csak edzeni, megmérettetés nélkül senki nem tudhatja, hol tart.

A Grand Slammel kapcsolatban azt kérdeztük a diósgyőriek mesterétől, hogy milyen nehézségeket okozhatnak a beutazási korlátozások, továbbá a rendezők miképpen tudnak eleget tenni a szigorú egészségügyi követelményeknek, mire ezt a választ kaptuk:

– Papíron minden megoldható, igaz, jelentős pluszköltségek árán. A magyar sportolóknak már a viadal előtt öt-hat nappal Budapesten kell lenniük egy szállodában, szinte önkéntes karanténbeli körülmények között, és az edzőtermen kívül gyakorlatilag nem mozoghatnak semerre. A krízist érintő kérdésekre válaszolva nyilatkozatot is tenniük kell, a tesztről egyelőre még nem volt szó, de ezen át kell esniük, akkor a költségeket nyilván a MJSZ-nek kell állnia. Izgalmasabb kérdés

a külföldi judokák esete, hiszen elvben nem tudnak beutazni. Viszont ha ők is jóval a rajtot megelőzően érkeznek, felmutatják a negatív teszt­eredményüket és szükség esetén itt is átesnek „valamilyen” vizsgálaton, akkor nyilván szerepelhetnek majd. Október 23–25. persze még messze van, ki tudja, hogy mi történik addig. Az MJSZ mindenesetre megalkotta biztonsági protokollját, az edzőknek és a technikai személyzet tagjainak például végig maszkot kell viselniük, ez alól a dzsúdósok csak a bemelegítés és a mérkőzések idejére kapnak felmentést.

Tíz nappal később

A fővárosi nyitány után november 8–10-én Prága következne, a felnőtt Európa-bajnokság időpontját viszont már áttették november 19–21-re. Az európai szövetség tájékoztatása szerint a versenynaptárban történt változtatások állnak a módosítás hátterében.

– Ennek a tíznapos halasztásnak szerény megítélésem szerint semmi értelme nincs – folytatta Flórusz János, majd hozzátette: – Nem tudom, hogy milyen alapon hozták a csúsztatásról szóló döntésüket. Amennyiben ezt a kérdést a versenyzők oldaláról nézem, máris „véres” a nyaka. A tornát eredetileg május 1–3-ra írták ki, majd a pandémia miatt június 19–21-re módosítottak, most pedig már a második novemberi dátumot látjuk. A felkészülést és a formába hozást a valamire való szakemberek előre és nagy gonddal megtervezik, a bioritmustól az edzésmunkán át a felhozásig mindent figyelembe vesznek. Az időpontokkal dobálózni már csak ezért sem szerencsés, de elismerem, hogy a helyzet tervezhetetlen, ennek következtében nincs mit tenni.


Bizonytalanság

Flórusz János szerint a nők 70 kilós mezőnyében ugyanolyan zavaros a helyzet, mint mindegyik súlycsoportban. Senki nem versenyzett, azt pedig nem lehet tudni, hogy az edzésmunkát ki vette komolyan és ki nem. Ráadásul különböző okokra hivatkozva olyanok is vannak, akik megelégelték a bizonytalanságot, és abbahagyták a versenyszerű sportolást, valamint azzal sincsenek tisztában, hogy kit sújtott sérülés, vagy kik estek át esetleg műtéten. A tréner szerint ezért nagyon komolyan kell venni az edzéseket, a táborokat és azokat a versenyeket, amelyeket megtartanak.


Tokió és Doha

A DVTK, Flórusz János és maga az érintett Gercsák Szabina is abban reménykedik, hogy a klub és a szakosztály képviseltetheti majd magát a jövőre halasztott ötkarikás játékokon, ettől azonban az egykori ifjúsági olimpiai bajnok még messze van.

– Tanítványom pillanatnyilag a harmincadik és a negyvenedik hely között tanyázik – kalkulált a vezetőedző. – Az „alsóházban” lévő sportolók között azonban minimális különbségek vannak, továbbá tekintettel kell lenni az átfedésekre, meg arra, hogy tizen­nyolcan biztosan indulhatnak, hozzájuk csatlakoznak majd az úgynevezett elmaradott térségekből zöld kártyához jutók, így alakul ki a huszonnégyes lista. Az előrelépegetéshez versenyek és a jó szereplésekkel kaszálható pontok kellenek. Viszont máris arról kaptunk hírt, hogy a tömeges fertőzés veszélye miatt törölték a decemberi japán Grand Slamet, nekünk tehát máris kiesik a tokiói felzárkózási lehetőség, arról pedig még nem volt szó, hogy mi lesz a január eleji, a katari Dohába tervezett Mesterek Tornájával. Összefoglalva azt kell mondanom, hogy a helyzetünk nehéz, de nem reménytelen.

(A borítóképen: Gercsák Szabinára várnak feladatok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!