Labdarúgó Magyar Kupa

2020.05.27. 09:00

Kövesdi bravúr: döntőt vívnak

Történelmének legnagyobb sikerét érte el Fehérváron a mezőkövesdi labdarúgócsapat.

Berecz Csaba

Forrás: Nemzeti Sport

Fotó: Dömötör Csaba

A labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének visszavágóján lépett pályára kedden este Székesfehérvárott a Mezőkövesd Zsóry FC csapata. A sárga-kékek a Mol Fehérvár FC vendégei voltak, három nappal a kövesdi 1–1-es döntetlen után. A találkozó tétje mindkét csapat számára óriási volt, az összecsapás előtt az volt a kérdés, hogy a kupa címvédőjének sikerül-e ismét a fináléba kerülnie, történelme során hetedszer, hogy ezzel lehetősége nyíljon eddig két aranyának gyarapítására, illetve, hogy a kövesdiek történelmük során először bejutnak-e a kupadöntőbe. A két csapat tradíciója és jelene alapján is a Fejér megyei csapat számított valamivel esélyesebbnek a Fehérvár–Kövesd-párharc második felvonása előtt, nagyrészt annak köszönhetően, hogy az első meccsen, idegenben veretlenek maradtak, és hogy gólt tudtak szerezni.

Ahogy az első mérkőzés, így a visszavágó is zárt kapuk mögött zajlott, a koronavírus-veszély miatt nézők ezúttal sem érkezhettek a lelátóra. Ettől függetlenül a hazai szurkolók hangját már a bemelegítéstől, egészen a meccs végig hallani lehetett. Felvételről, ugyanis a biztatásuk a stadion hangszóróiból szólt, sok-sok decibellel.

Két és négy helyen

A kezdőcsapatok összeállításai a szombati MK-elődöntő első meccséhez képest több helyen megváltoztak. A hazaiaknál a párharc első gólját szerző Pátkai betegség miatt keretbe sem került, Funshónak pedig csak a kispadon jutott hely. Ezzel összefüggésben a három napja becserélt Elek Á. és Nego az első sípszóra készülhetett. A vendégeknél a két szélső védőt kicserélte a szakvezetés, Farkas D. és Vadnai helyett Eperjesi és Silye kapott bizalmat, az első meccsen halvány teljesítményt nyújtott Jurina helyett Pekár kezdett, és Meskhi is szóhoz jutott, Berecz helyén. Utóbbi játékos kényszerűségből maradt ki, ugyanis az MK-elődöntő első találkozóján megkapta a harmadik sárgáját a kupasorozatban, ezért eltiltás miatt nem lehetett a pályán, illetve annak szélén. Nem volt ezzel egyedül, ugyanis a kövesdi csapat szakvezetője, Kuttor Attila is a lelátóra száműzetett, a három nappal ezelőtti kiállítása miatt. A dél-borsodiak vezetőedzője azzal hozta nehéz helyzetbe magát és csapatát az elődöntő visszavágójára, hogy a múlt szombaton a játékvezető több ítéletét is vitatta, és a zárt kapus, nézők nélküli nagy csendben az előadása élesebb volt, mint ha az alapzajt biztosító szurkolók is jelen lettek volna a stadionban. A szakvezető sorozatos kritikáját végül megunta a sípmester, és nemtetszését piros lap formájában jelezte a meccs 82. percében. A kövesdi vezetőedzőt emiatt hétfőn két kapameccsről tiltották el.

Kuttor Attila és a Kövesd legutóbb 2018 augusztusában volt ilyen helyzetben, akkor az Újpest FC elleni, idegenbeli bajnokin a félidőben állították ki a vezetőedzőt reklamálás miatt, és közel két éve is kétmeccses eltiltást kapott. Akkor a Tóth Mihály asszisztens edző és Tóth László szakmai igazgató páros került helyzetbe, és most is így volt ez, azt pedig csak remélni lehetett, hogy nem az előző ilyen szituáció első meccsére (az FTC-től 1–0-ra kaptak ki), hanem a másodikra hajaz majd az eredményesség (a Puskás AFC-t 2–0-ra verték).

Az biztos, hogy Kuttor Attila ezen a meccsen egyedül ült a lelátó tetején, messze a kispadtól, és még az is lehet, hogy mérkőzés közben magának kommentálta a látottakat, mert amikor a tévés közvetítés során mutatták, akkor úgy tűnt, hogy beszél.

Korai vendéggól

A meccset óvatos játékkal kezdte mindkét csapat, és a hazaiak követtek el hamarabb nagy hibát. A vendégek nem túl veszélyesnek tűnő támadásánál a fehérváriak belső védője, Musliu a saját kapufájára fejelte a labdát, ami után a jó helyen álló Zivzivadze a gólvonalon túlra juttatta a lasztit. Pár másodperccel később az északmacedón játékos kis híján javított, a kapu torkában fejelt a léc fölé, miközben két vendég labdarúgó szorongatta. De hiába reklamált és mutatta vérző homlokát, a játékvezető nem adott 11-est.

A folytatásban a Fehérvár volt a kezdeményezőbb, a játék többnyire a vendégek térfelén folyt, de a mezőnyfölény közepette helyzeteik sokáig nem adódtak. A 35. minutában sem ők jeleskedtek: Musliutól a labdát Zivzivadze vette el, a kövesdi csatár elfutása végén jobbról a hosszú alsó sarok mellé lőtt. A jól záró dél-borsodi védelemmel szemben nem vállalt extra kockázatot a piros-kék együttes, emiatt sokáig nem is veszélyeztették a kaput, nem volt területük arra, hogy gólszerzési lehetőséget alakítsanak ki. Aztán nagy sokára, a 41. percben Stopira balról érkező beadását Nikolic az ötösről csak kevéssel piszkálta a bal kapufa mellé, amire szinte azonnal jött a válasz, a túloldalon Besirovic jobbról, 14 méterről lőtt centikkel a jobb oldali léc mellé.

A félidő hajrájában Nego egyenlíthetett volna, de 12 méterről tiszta helyzetből Szappanos kezébe lőtte a labdát, így a pihenőre azzal térhettek a csapatok, hogy a Mezőkövesd áll továbbjutásra.

Pekár is

A szünetben a fehérváriak szakvezetője a támadójátékot erősítendő, védő helyett középpályást cserélt, és Fiola lehívásával három játékos maradt a hátsó alakzatban. A kockázatvállalás eredményeként az 50. percben Nego került helyzetbe, de 8 méterről eleresztett, bal alsó sarokra tartó bombáját Szappanos kispárgázta.

A kontrára váró kövesdiek ideje az 54. percben jött el, egy akció végén Pekár a gólvonal mögé küldte Zivzivadze passzát. A kétgólos kövesdi vezetésnél a hazaiaknak hármat kellett volna vágniuk a továbbjutáshoz, ebből egyet hamar meg is szereztek. Hodzic révén, amit vendégcsere és hazai cserék követettek. A folytatásban az izgalmakat Meskhi fokozta, akinek távoli bombáját Kovácsik tenyerelte szögletre. Aztán a Kövesd is két játékost újított, nem sokkal később jött a negyedik cseréjük is: Farkas D. pályára küldésével a védőjátékot erősítették a fehér mezesek. A Fehérvár folyamatosan a vendég térfélen tartózkodott, és egy pontrúgás után Stopira fejesével egyenlített a 87. percben.

Innentől még nagyobb nyomás nehezedett a vendégekre, a Fehérvár minden erejével azon volt, hogy bepasszírozza a harmadik gólt. A négy perc hosszabbításban Nikolic kísérlete járt a legközelebb, de a dél-borsodi védelem a helyén volt, és kihúzta döntetlennel a meccset.

Ezzel fennállása legnagyobb sikerét érte el a Mezőkövesd Zsóry FC együttese, ugyanis először jutott be a Magyar Kupa döntőjébe! A fináléban szerdán este 20 órától Budapesten, az új Puskás Arénában lesz jelenésük.

MOL Fehérvár FC – Mezőkövesd Zsóry FC 2-2 (0-1)

MOL Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött. Vezette: Vad II. István (Tóth II. Vencel, Szert Balázs)

MOL Fehérvár FC: Kovácsik – Fiola (Hodzic, 46. p.), Musliu, Vinícius (Juhász 89. p.), Stopira – Elek (Futács 77. p.), Houri – Nego (Bamgboye 65. p.), Kovács I., Petrjak (Milanov 65. p.) – Nikolics. Vezetőedző: Joan Carillo

Mezőkövesd Zsóry FC: Szappanos – Eperjesi, Nesterov, Pillár, Silye, – Karnitski (Nagy D. 72. p.), Meskhi – Pekár (Farkas 75. p.), Besirovic, Cseri (Vajda 65. p.)– Zivzivadze (Jurina 72. p.). Edző: Tóth Mihály

Gólszerzők: Zivzivadze (8. p.), Pekár (55. p.), Hodzic (63. p), Stopira (87. p.)

Sárga lap: Besirovic (40. p.), Karnitski (45. p.), Musliu (57. p.), Nego (59. p.), Stopira (79. p.), Nagy D. (80. p.)

Továbbjutott a Mezőkövesd Zsóry FC 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

Joan Carrillo: Azt tudtuk hogy nehéz mérkőzés vár ránk, hiszen kis előnyt tudtunk szerezni Mezőkövesden az idegenben lőtt góllal. Ellenfelünk a mérkőzés elején egy hibát kihasználva vezetést szerzett, azt hozzá kell tennem, hogy nagyon intelligensen futballoztak, védekezésre és kontrákra játszottak. Az első félidő végén átálltunk egy háromvédős rendszerre, hogy több támadónk legyen elől. A második félidőben egy újabb ellentámadás után megszerezte a második gólt ellenfelünk. Véleményem szerint volt egy érvényes gólunk, amit a játékvezető les miatt nem adott meg, de nem akarom erre fogni a kiesést. Minden játékosom teljes erőbedobással ment előre és akarta ezt a sikert, az egyenlítés össze is jött, azonban a harmadik gólt nem sikerült megszereznünk, így a Mezőkövesd jutott tovább.

Tóth Mihály: A győzelmet szeretnénk vezetőedzőnknek és szurkolóinknak ajánlani. Körülbelül másfél éve volt egy szurkolói ankét, ahol azt mondtuk, hogy szeretnénk nagy dolgokat véghez vinni Mezőkövesden. Úgy gondolom, hogy megérdemelten vagyunk a döntőben és a bajnokságban a 3. helyen, nagyon sokat dolgoztunk ezekért az eredményekért. Nagyon élveztem a mai mérkőzés minden percét, az a véleményem, hogy fel tudtunk nőni a feladathoz, óriási dolognak tartom, hogy 2-0-ra tudunk vezetni Fehérváron és hogy kiharcoltuk a továbbjutást. Gratulálok a csapatnak, a továbbjutásnak nagyon örülünk. Azt tudom mondani, hogy evés közben jön meg az étvágy, nagyon szeretnénk megnyerni a Magyar Kupát. A döntőre is fel fogunk készülni, úgy gondolom, hogy 50-50% esélye lesz mindkét csapatnak elhódítani a serleget.

A gólok története

8. perc: Silye balról érkező beadását Musliu próbálta menteni, meglehetősen szerencsétlenül, ugyanis a fejéről a jobb kapufára pattant a labda, onnan pedig Zivzivadze elé, aki 5 méterről a kapuba stukkolta a játékszert, 0–1.

54. perc: vendégkontra bontakozott ki a pályán, Cseri a felezővonaltól indította a jobb oldalon Zivzivadzét, a támadó néhány méter megtétele után remekül adott keresztbe, a felfutó Pekár pedig jobbról, 7 méterről lőtt a kapu közepébe, 0–2.

63. perc: a jobb oldalon Musliu hámozta át magát Cserin, majd a közelében álló Negóhoz passzolt. A középpályás hátrafelé, a védők mögé befutó Hodzic elé játszott, aki középről, 15 méterről a kapu bal oldalába bombázott, 1–2.

86. perc: Milanov végzett el szögletrúgást a bal oldalról, remekül középre tekert beadására Stopira érkezett, aki 7 méterről fejelt a bal alsó sarokba, 2–2.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!