DVTK

2019.11.25. 10:00

Még hogy tartalékos védelem…

Idegenben, Budapesten lépett pályára szombaton a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgó csapata.

Molnár István

Tabakovic lőtte a második gólt

Forrás: DVTK

Fotó: Szabó Krisztián

Az élvonalban a 13. fordulót rendezték meg a hét végén, a DVTK – a kéthetes válogatott szünet után – az Újpest FC vendége volt, a lila-fehérek albérletében, az Illovszky-stadionban.

A vendégek alaposan felforgatott védelemmel, a Shestakov, Polgár, Tamás, Vági összetételű négyessel voltak kénytelenek kiállni, hiszen a belső emberek közül Karan eltiltás, Brkovic sérülés miatt nem állt a szakmai stáb rendelkezésére, de a hiányzók táborát gyarapította a szintén eltiltott Ivanovski, illetve a maródi Adukor és Makrai is. Zsolnainak és Tóth Barnabásnak ugyanakkor semmi problémája nincs, ők ennek ellenére hetek óta nincsenek benne az aktuális meccskeretben. A miskolciak kispadján nem lehetett ott Feczkó Tamás vezetőedző, akit eltiltása miatt Pacsi Bálint másodedző helyettesített. A hangulatra, a körítésre nem lehetett panasz, hiszen mindkét tábor beletette a hangerőt, már a találkozó elejétől kezdve.

Márkvárt és Tabakovic

Mind a két csapatnak meg volt a maga elképzelése arra vonatkozóan, hogy miként futballozzon ezen a mérkőzésen, a DVTK a módosítások ellenére is javítani szeretett volna eddigi gyengécske idegenbeli mérlegén (1 győzelem, 5 vereség), bár a piros-fehérek 2006 óta nem tudtak nyerni az Újpest pályaválasztása mellett. Az összecsapás első lehetősége a budapestieké volt, a 4. percben Nwobodó próbálkozott a 16-oson belül, laposan, ám ez nem okozott gondot Danilovicnak. Két perccel ezután Hasani szánta rá magát lövésre, 21 méterről, kaput ugyan nem talált, de egy kísérletnek megfelelt. A Diósgyőr bátor, céltudatos futballt mutatott, ennek eredménye volt Prosser helyzete a hosszú oldalon, Banai hárítással. Inkább az Újpesté volt a labda, a mezőnyfölény azonban semmit sem ért, mert egy remek jobboldali támadásvezetés végén Márkvárt volt szemfüles, és előnyhöz juttatta a vendégeket. Zsótér tüzelt 25 méterről a jobb felső sarok mellé, a „házigazda„ nyomott, ment az egyenlítésért, azonban túl nagy területet hagyott a látogatóknak, akik egy újabb Shestakov beívelés, és egy remek Tabakovic lövés után megduplázták az előnyt. A liláknak ezután méginkább hajtaniuk kellett, Danilovicnak akadt is védenivalója, Zsótér pedig a jobboldali kapufát találta telibe a 39. percben. Amennyiben a 44. percben Tabakovic határozottabb, akár már 0-3 is lehetett volna, sőt, utána még Prossernek is volt sansza a gólszerzésre. Ez ugyan elmaradt, de a Diósgyőr olyan játékot nyújtott az első félidőben, amelyben komoly hiba nem volt hátul, elől pedig, amikor arra jártak, veszélyt jelentettek az ellenfél kapujára.

Meddő újpesti fölény

A fővárosiaknál egyértelmű volt, hogy cserélni kell, jött is a borsodi gyökerekkel rendelkező Koszta az Újpestbe. Ennél fogva bizonyos volt, hogy még nagyobb nyomás fog nehezedni a DVTK hátsó alakzatára, csakhogy a második félidő első perceiben a Vignjevic-gárda elég pontatlan volt a diósgyőri térfélen. Az „új” védelem megingás nélkül dolgozott a látogatóknál, de a komplett csapatvédekezésre a „jó„ jelzőt nyugodtan rá lehetett mondani. Az 58. percben Feczesin mutatta magát, miután sokáig nem lehetett észrevenni a mezőnyben, de ellőtte a labdát keresztbe a vendégek kapuja előtt. A DVTK, amikor jött, jönni akart az Újpest, visszahúzódott a saját térfelére, kockáztatni nem kellett a kétgólos előny birtokában, veszélyt leginkább Zsótér megmozdulásai hordoztak magukban. A 62. percben egy kivágott labdával Tabakovic húzhatott volna kapura, de lassabb volt, mint kellett volna, majd ezután kihasználta további két cserelehetőségét is az Újpest. A sárga lapos Vági követett el szabálytalanságot, súrolta mindez az újabb sárga lap határát, de szerencsére maradhatott tizenegy emberrel a Diósgyőr. A hazai ultratábor Vignjevic távozását követelte, míg az másik kapunál örülhetettek a DVTK szimpatizánsai, mert az Újpest nem tudta feltörni ellenfelét. Bjarnason beadását követően Koszta fejelt mellé, a vendégek azonban ekkor nemigen mentek Banai kapujának irányába. Prosser csak szabálytalanul tudta megkerülni Herist, talán enélkül is gyorsabb lett volna… A lila-fehérek erőltették a széleket, a beadásokat próbálták, de ezeket tisztázták Polgárék, úgy nézett ki, ezekre alaposan felkészültek. A 75. percben Feczesin pöckölte tovább a labdát, de az nem volt sem erős, sem helyezett, Danilovic könnyedén védett. Körülményes, lassú volt az Újpest, kevés volt az ötlet is, de ez az ő bajuk volt, nem a DVTK-é… Ugyan ott „sertepertélt” a piros-fehérek 16-osán belül a hazai együttes, benyomta a Diósgyőrt, de mindig volt egy láb, egy blokk, amely közbe tudott nyúlni, így továbbra is kapott „góltalan„ volt a miskolci alakulat. Az elől lévőkben már nem volt annyi energia, hogy akciók fussanak Banai kapuja felé, be is jött Korbély, friss erőnek. A 87. percben Feczesin lapos lövését vetődve fogta Danilovic, majd Shestakovot kellett ápolni. A helyzet nem változott, nyert, és 3 pontot szerzett a DVTK, visszavágott a 2. fordulóban Miskolcon 2-1-re elvesztett találkozóért – igaz, az akkori kezdő Diósgyőrből ezúttal mindössze öten voltak a pályán. Ez a meccs annyiban mindenképpen fejtörést okozhat a DVTK stábjának, hogy a két, most nem játszó belső védő visszatérése esetén visszamódosítsa-e a védelmet, ezen eredmény alapján nem biztos, hogy szükséges.

Jegyzőkönyv: Újpest FC – Diósgyőri VTK 0-2 (0-2)

Budapest, Illovszky-stadion, 2496 néző. V.: Andó-Szabó (Vígh-Tarsonyi, Szalai).

Újpest FC: Banai (5) – Pauljevic (5), Litauszki(5), Heris (4), Burekovic (5) – Sankovic (5), Onovo (5) – Simon K. (5), Zsótér (6), Nwobodo (5) – Feczesin (5). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Shestakov (7), Polgár (7), Tamás (6), Vági (7) – Márkvárt (6), Iszlai (6), Hasani (5) – Rui Pedro (5) – Tabakovic (7), Prosser (5). Megbízott edző: Pacsi Bálint.

Csere: Simon K. helyett Koszta (5) a 46., Nwobodo helyett Szakály (-) a 62., Zsótér helyett Bjarnason (-) a 62., Rui Pedro helyett Korbély (-) a 82., Prosser helyett Bacsa (-) a 89. percben.

Sárga: Pauljevic a 19., Vági a 29. percben.

Gólszerző: Márkvárt (0-1) a 23., Tabakovic (0-2) a 32. percben.

Nebojsa Vignjevic: – Nem számítottam ilyen enervált játékra, nagy csalódás ez az eredmény számomra. Már az edzőmérkőzésen is sok gólt kaptunk, de nem gondoltam, hogy ez egy bajnokin is bekövetkezhet. Két elkerülhető gólt kaptunk, a Diósgyőr jobban akarta a győzelmet, megérdemelten nyert, mert okosan és fegyelmezetten játszott. Mi sajnos nem azt a játékot nyújtottuk, amit vártam a játékosaimtól. Fásultak voltak, úgy láttam, ha hétfőig játszunk, akkor sem tudunk gólt lőni. Gratulálok a Diósgyőrnek.

Pacsi Bálint: – Mindenek előtt el kell mondanom: Feczkó Tamással közösen készítettük fel a csapatot, ő alakította ki ezt a nyerő taktikát is. A második félidőben az Újpest beszorított bennünket a kapu előtt. A játékosaink egymást múlták felül, hogy ha kell az utolsó pillanatban is, de megóvják a kapunkat a góltól. Brkovic múlt keddi sérülése sem jött jól, tíz nap alatt kellett új taktikát felépíteni, úgy tűnik, sikerült. Rengeteget tettek a játékosok, igazi csapatként játszottak ma. Ami nagyon boldoggá tett, hogy azt láttam, valamennyien egymásért játszottak, nem csak azok, akik a pályán voltak, hanem azok is, akik a padon ültek. Bízom benne, ez a nyerő taktika máskor is a hasznunkra lesz. Miután két belső védőnk hiányzott, „visszahoztuk” szélsőinket, és ha kellett, Tabakovic is besegített a védekezésben. Góljaink mellett ziccereket is kialakítottunk, akár több gólt is szerezhettünk volna az enervált Újpest ellen.


A gólok története

23. perc: Shestakov ívelte jobbról a labdát az újpesti kapu előterébe, Tabakovic fejelni tudott Heris mellől, Banai hárított, azonban a kipattanó Márkvárt elé került, aki közelről a hálóba lőtt, 0-1.

32. perc: Kontratámadást vezetett a DVTK, a jobb oldalon Shestakov iramodott meg lendületesen, az ukrán légiós a 16-os előterébe ívelt, ahol Tabakovic érkezett, ő pedig 18 méterről, laposan a jobb alsó sarokba helyezett, 0-2.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!