Kosárlabda

2019.07.05. 09:00

Három ponttal voltak jobbak a britek

Vereséget szenvedett a negyeddöntőben a magyar női kosárlabda-válogatott.

A magyar játékosok szomorúan ,,pacsiznak” az ellenféllel a mérkőzés végén

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott nagy csatában kikapott csütörtökön Nagy-Britanniától a szerb–lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság belgrádi negyeddöntőjében. A meccsen az Aluinvent-DVTK játékosai közül Zele Dorina 5 pontot dobott, míg Pusztai Petra nem kapott lehetőséget a találkozón.

A magyar keretben egyetlen honosított játékos kapott helyet az amerikai Turner ­Yvonne személyében, míg a túloldalon hárman is a szigeteken kívülről származnak: Karlie Samuelson az Egyesült Államokban, Rachael Vanderwal Kanadában, Eilidh Simpson pedig Ausztráliában született. A válogatottból kiemelkedik Samuelson, aki WNBA és a belga Castors Braine révén euroligás tapasztalatokkal is rendelkezik, míg Temi Fagbenle WNBA-bajnoki címmel büszkélkedhet, emellett az euroligás Polkowice légiósaként tavasszal a lengyel bajnokság legjobbjává választották.

Kevésen múlt

Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a britek tudták, hogy mit kell tenni a magyar csapat ellen. A szakvezető elsőként arról beszélt, hogy a várakozásoknak megfelelően szoros mérkőzésen vannak túl: „Nagyon kevésen múlt. A britek tudták, hogy mit kell tenniük ellenünk, mi felkészültünk Fagbenléből, de nem tudtuk megállítani, ez volt az egyik kulcsmomentum. Az utolsó negyedben feljavultunk valamelyest, közelebb kerültünk az ellenfélhez, és volt esélyünk fordítani” – jelentette ki a szakember hozzátéve, nem használták ki igazán a nagy játékosokat a palánkok alatt.

A nyolcpontos Horti Dóra kifejtette, a három szünnap talán túl sok volt a csapat számára. „Nem voltunk olyan agresszívek, mint eddig, a britek jobbak voltak, és megérdemelten nyertek. Remélem, minél hamarabb túltesszük magunkat ezen a vereségen, mert szombaton szeretnénk győzni, és kijutni az olimpiai selejtezőre” – fogalmazott a szülés után visszatért center.

Négy kvartettben

A magyar válogatott a szombati, olimpiai selejtezőtornáért kiírt alsóházi rájátszásban a 18 órakor kezdődő francia–belga csata vesztesével találkozik. A nemzeti csapat tagjai a csütörtöki összecsapás végén a „Nem adjuk fel az olimpiát!” kiáltással köszönték meg a szurkolók támogatását. Az Eb-ről az első hat helyezett – azaz az elődöntősök mellett az alsóházi rájátszás két győztese – vehet részt a jövő februárban sorra kerülő, 16 csapatos kvalifikációs tornán. Ennek során négy kvartettben küzdenek majd a csapatok, és mindegyikből az első három jut ki a tokiói játékokra. Érdekesség, hogy a selejtezőtornán a tavaly világbajnok Egyesült Államok és a házigazda Japán is szerepel, noha ők már automatikusan kvótához jutottak, így a számukra nincs tétje a kvalifikációnak.

Magyarország–Nagy-Britannia 59–62 (13–15, 9–17, 16–16, 21–14)

Belgrád, 457 néző. V: Caroucha (görög), Ciulin (román), Tomasovic (szlovák).

Magyarország: STUDER Á. (10/6), Turner (11/6), RAKSÁNYI (10/6), Zele (5/3), Határ (8). Csere: Horti (8), Dubei (3/3), Varga Zs. (4). Szövetségi kapitány: Székely Norbert.

Nagy-Britannia: Vanderwall (2), Samuelson (7), LEEDHAM (4), Handy (6/6), FAGBENLE (29/3). Csere: Green (3), Simpson (3/3), JONES (8/6). Szövetségi kapitány: Chema Buceta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!