Kosárlabda

2019.07.10. 09:00

Bemelegítésnek százszázalékos teljesítmény

Az U18-as leány kosárlabda-válogatott hibátlanul kezdi az Eb egyenes kieséses szakaszát.

Berecz Csaba

Kiss Angelika

Magyarország leány U18-as kosárlabda-válogatottja ezekben a napokban a szarajevói Európa-bajnokságon szerepel. Az Aluinvent-DVTK sportszakmai igazgatója, Völgyi Péter szövetségi edző irányítja ezt a korosztályos együttest, amelynek egy diósgyőri játékos is a tagja Kiss Angelika személyében. A magyar válogatott a többi gárdához hasonlóan túl van a csoportmeccseken, és a ma kezdődő egyenes kieséses szakaszra készül, a 18.30-kor kezdődő Belgium elleni nyolcaddöntőre. A kontinensbajnokság 16 csapatos mezőnyéből egyelőre még senki nem búcsúzott, minden résztvevő érdekelt lesz a 8 közé jutásért zajló meccsek során, a csoportmérkőzések az erőviszonyok kirajzolódását szolgálták. Ebben a magyar csapat erős kontúrt húzott, mind a három meccsét megnyerte, imponáló különbséggel. A múlt szombati nyitányon Fehéroroszországot 36, vasárnap Oroszországot pedig 42 (!) pont különbséggel intézték el, hétfőn Szerbiát „csak” 17-tel.

Veretlenül

– Ez utóbbi meccsen számunkra az volt a fő cél, hogy nyerjünk, őrizzük meg a veretlenségünket, szerezzük meg a csoportgyőzelmet, hogy a kemény kosárlabdát játszó ellenfelünkkel szemben úgy kosarazzunk, hogy elkerüljük a sérüléseket, és hogy mindenki játéklehetőséghez jusson – nyilatkozta lapunknak Völgyi Péter, aki arra a felvetésre, hogy az előző két meccs eredményeit tekintve, azokat ,,jobban megtolták”, így felelt: – A fehérorosz együttes elleni találkozó amolyan bemelegítés volt, a meggyőző különbség után jó hangulatban várhattuk az oroszok elleni találkozót. Ennek a mérkőzésnek az elején sikerült extrát hoznunk, védekezésben nagyon jól teljesítettek a lányok, sikerült zavarba hozni ellenfelünket, és a támadójátékunk is eredményes volt. A 76–34-es győzelemre elég sokan felkapták a fejüket, hiszen az orosz csapatot éremközelinek tartják a szakemberek. De ezt az eredményt, ahogy a többit sem visszük magunkkal, igaz, nem veszi el ezeket tőlünk senki, de ezek csak akkor érnek majd valamit, ha a nyolcaddöntőben is nyerni tudunk.

A belgák elleni csatáról szólva azt mondta a magyar válogatott szakvezetője, hogy bár ők számítanak a találkozó esélyeseinek, de ezt még igazolni is kell.

A felső ágra

– A nyolcaddöntők arról döntenek, hogy ki kerül az alsó, és ki a felső ágra. Mondanom sem kell, hogy mi az utóbbira pályázunk. Ismerjük annyira a belga válogatott, hogy tudjuk, mivel nyerhetünk, de a három vereségük után nekik nincs veszítenivalójuk. Viszont, ha a csoportmeccsekhez hasonló játékra leszünk képesek, akkor aligha lephetnek meg minket – fejtegette Völgyi Péter, aki arra a kérdésre, hogy tekingetnek-e előre, a negyeddöntővel foglalkoznak-e, így felelt: – A cseh vagy a litván válogatott lehet a következő ellenfelünk, és jöjjön bármelyikük is, nem kell tartanunk tőlük, ennek inkább fordítva kellene lennie.

A szövetségi edzőt a keret egyetlen diósgyőri játékosáról is kérdeztük.

– Kiss Angelika az Eb előtt csak kevés edzésen tudott részt venni a bokasérülése miatt – mondta Völgyi Péter. – Még nincs százszázalékos állapotban, és lesz még néhány meccsünk, amelyeken nagy szükség lehet rá, úgyhogy nem terheltük túl a csoportmeccsek során.


Tények

A magyar U18-as leány kosárlabda-válogatott eddigi eredményei, B-csoport

Magyarország–Fehéroroszország 97–61 (21–18, 33–11, 25–21, 18–11). Kiss Angelika: kezdőként 14:25 perc, 9 pont.

Oroszország–Magyarország 34–76 (5–19, 6–20, 15–18, 8–19). Kiss Angelika: kezdőként 15:35 perc, 7 pont.

Szerbia–Magyarország 54–71 (13–11, 8–27, 16–17, 17–16). Kiss Angelika: kezdőként 21:39 perc, 12 pont.

A csoportok végeredménye

B-csoport: 1. Magyarország 6 pont, 2. Oroszország 5 pont, 3. Szerbia 4 pont, 4. Fehéroroszország 3 pont.

A magyar U18-as leányválogatott további fix és lehetséges programja

Nyolcaddöntő, szerda, 18.30: Magyarország–Belgium.

Negyeddöntő, csütörtök, 20.45: Magyarország/Belgium–Csehország/Litvánia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!