DVTK

2019.05.20. 08:00

A következő szezonban is élvonalban a Diósgyőr

Úgy nézett ki, hogy lesz izgalom Diósgyőrben az Újpest ellen, aztán nem lett.

Berecz Csaba

Így örült a diósgyőri csapat a lefújás után

Fotó: Ádám János

A labdarúgó NB I. utolsó, vasárnapi fordulója volt hivatott dönteni arról, hogy a továbbiakban is NB I.-es lesz-e a Diósgyőri VTK csapata. Amint az ismert, a piros-fehér klub immár zsinórban harmadik alkalommal került közel az élvonalból való kieséshez, tavalyelőtt és tavaly is csupán az utolsó pillanatokban maradt benn a legmagasabb osztályban.

Vasárnap délután a bronz­éremre hajtó Újpest volt a vendég az Andrássy úti stadionban, ahol több mint 11 000 néző buzdította a hazai futballistákat. A spanyol tréner, Fernando Miguel Fernández Escribano vezette DVTK végül simán, 3–0-ra verte a fővárosiakat, s mivel a táblázaton a diósgyőriek mögött álló MTK Budapest sorsa idejekorán eldőlt – hazai pályán kikapott a Budapest Honvédtól –, biztossá vált, hogy a 2019/2020-as szezonban is NB I.-es lesz a miskolci csapat.

A labdarúgó NB I. zárfordulóját, a 33. kör meccseit rendezték meg vasárnap délután, köztük Diósgyőrben a DVTK–Újpest FC mérkőzést. Olyan körülmények között, amilyenre az egész magyar labdarúgás vágyik, közel telt ház előtt. Ahhoz, hogy a közel szó elmaradhasson, annyi kellett volna, hogy a vendégszektorba és a hazai VIP-lelátóra is minden jegy elkeljen, illetve hogy aki belépőt vagy korábban bérletet váltott, el is jöjjön. Így is a tavaly május 5-i stadionavató nézőszámát „ostromolta” a mostani; hazai oldalra péntek délutánig minden jegy elkelt, elővételben. Ehhez „csak” annyi kellett, hogy nagy téttel bíró meccset játsszon a DVTK, és persze az is, hogy a klubvezetés akciózzon, hogy 90 százalékkal levigye a jegyárakat. Ezzel valószínűleg több mint 10 millió forint bevételtől esett el a klub, mert a mostani körülbelül 3-4 millió forintos betermeléshez képest ötezren szinte biztos, hogy akkor is lettek volna, ha teljes árú belépőt kell váltani. Mindez azt üzenete: a pénz nem számít, csak a bennmaradás.

Mert a Diósgyőr számára – mint ahogy azt a csapat drukkerei az elmúlt két évben „megszokhatták” – most is az utolsó körben elért eredmények jelenthettek élvonalbeli tagsághosszabbítást. Ebben – a gyenge idegzetűeknek nem ajánlott – játékban, ami filmes besorolás szerint a két véglet egyike, vígjáték vagy dráma lehet, ott volt még „szuper­sztárnak” az ősi ellenség is, az Újpest, akiknek az Európa Liga-indulás esélyeinek megtartásához a győzelemért járó három pont kellett volna. Éppen az, ami a Diósgyőrnek a biztos bennmaradáshoz.

4 és 2

Ami a két csapat összeállítását illeti: az Újpestnél a Puskás elleni, hazai pályán 1–0-ra elvesztett bajnoki kezdőjéhez képest négy változtatást hajtott végre Nebojsa Vignjevic vezetőedző. A vereség ellenére a fiatal kapus, a teljes védelem maradt (bár ezúttal Pauljevic a középpályán kapott helyet), és a labdaszerző Onovo is bizalmat kapott. Előttük Rácz kivételével hárman, Beridze, Simon K. és Kovács L. csak a kispadra kerültek, a csatár Traoré még oda sem. Játéklehetőséget kapott viszont az eltiltását letöltő Zsótér, valamint a legutóbb becserélt Solomon és Sankovic, továbbá a védelem jobb oldalára került Balázs B.

A DVTK alapcsapata két helyen változott a nyolc nappal azelőtti, a Honvéd vendégeként elért, idegenbeli 4–4-es eredményhez képest: a maródi Tóth Barnabás és némi meglepetésre Antal B. kapus maradt ki, utóbbi a meccs előtti információk szerint kisebb sérülés miatt (érdekesség, hogy a kapus a tavalyi és tavalyelőtti bajnokságban is éppen a hajrában nem volt bevethető). Az öltözőből érkezett hírek szerint azért nem lett kezdő a Honvéd ellen három gólt szerzett Vernes, akinek a helyét biztosra mondta a Honvéd meccs után spanyol edzője, mert nem volt százszázalékos állapotban. A kapuban ezúttal Bukrán kezdett, míg az új mezőnyember az előző meccset sárga lapok miatt kihagyó Szabó B. lett.

A piros-fehéreknek az elmúlt két fordulóban mutatott játékával kapcsolatban az volt a kérdés, hogy harmadszor is képesek lesznek-e hasonlóra, hogy kimagasló szinten folytatják-e a helyzetkihasználást, a lila-fehér csapat részéről pedig arra vártunk választ, hogy megszakítják-e öt forduló óta tartó nyeretlenségi sorozatukat. A cél eléréséhez a DVTK a 4-2-3-1-es hadrendet választotta, a vendégek szintén.

Körkapcsolás-szerűen

A meccs elején picit talán a DVTK-nál volt többet a labda, mégis a hazai kapuba került először, ám Solomon fejesénél jelezte a lest a játékvezetői asszisztens, így a 10. percben nem módosult a 0–0. Nem sok minden történt az első félórában, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben, így volt idő a többi pálya eseményeivel foglalkozni, körkapcsolás-szerűen. Azzal, hogy a Debrecen kétgólos előnyével valószínűleg megszerzi a bronzot, azzal, hogy a kapuba talált Kisvárda helyzeti előnybe került a bennmaradásért vívott csata során, és hogy az MTK–Honvéd meccsen két perc alatt esett egy-egy gól a döntetlent jelenti. Aztán Diósgyőrben, a 33. percben Prosser a kapusba lőtte a találkozó első ziccerét, ám három minutummal később már az újpesti kapuban landolt a labda. Tajti szabadrúgásgóljánál több mint tízezer ember gól kiáltása hasított bele a vasárnapi vasgyári délutánba. A hátrányba került lila-fehérek szakvezetője a szünetet sem várta meg, és cserével próbált változtatni, Kovács L. beküldésével leálltak a két védekező középpályás szerepeltetéséről, és igyekeztek fentebb játszani.

Hazai gólok

Még nem kezdődött el a második félidő, amikor híre jött, hogy az MTK-ból kiállítottak egy játékost, majd nem sokkal azután, hogy útjára indult a labda Diósgyőrben, a Honvéd másodszor is vezetést szerzett. Az Újpest viszont nagyon elkezdett harcolni az egyenlítésért, folyamatosan ők kezdeményeztek, kis híján mégis a DVTK talált be, de Tajti labdaszerzése és jó passza után Prosser ziccerben fennakadt Ristevskin. Az ellentámadásnál Rácz ollózó mozdulattal a felső lécre küldte a lasztit, aztán egy kis idő múlva újabb hír érkezett a fővárosból, hogy kétgólosra nőtt a Honvéd előnye. Vagyis az MTK-nak negyedóra alatt hármat kellett volna szereznie 10 emberrel, hogy elkerülhessen a kieső helyről, ha az Újpest esetleg egyenlítene Diósgyőrben. De ez utóbbiról szó sem lehetett, mivel Solomon összeszedte a második sárga lapját, és kiállításával emberhátrányba került az Újpest. Az létszámelőnyt a DVTK hamar gólra váltotta, az alig pár másodperce a pályán lévő, saját nevelésű Korbély pályafutása eddigi legnagyobb és legfontosabb gólját szerezte. Ez pedig minden kétséget eloszlatott afelől, hogy a Diósgyőr a következő szezont is az első osztályban kezdi. Az a végén már csak hab volt a tortán, hogy az 1 perces ráadásban Hasani még szerzett egy gólt, és ezzel még feljebb tolta az ünneplés hangerejét. Boldogságban úsztak a piros-fehér drukkerek a lelátón, a bajnoki hajrára erősen feljavult kedvenceik boldogan fogadták az éljenzést, és egy „Köszönjük nektek!” feliratú drapériával sétáltak körbe a stadionban.

Jegyzőkönyv: Diósgyőri VTK–Újpest FC 3–0 (1–0)

Diósgyőr, 12 203 néző (a rendező által közölt adat). V.: Iványi (Buzás, Medovarszki).

Diósgyőri VTK: Bukrán (6) – Polgár (6), Brkovic (6), Karan (6), Tamás M. (6) – Szabó B. (6), Márkvárt (7) – Hasani (6), Tajti (7), Bacsa (6) – Prosser (6). Vezetőedző: Fernando Miguel Fernández Escribano.

Újpest FC: Banai (6) – Balázs B. (6), Bojovic (5), Ristevski (6), Burekovic (6) – Onovo (6) – Zsótér (5), Sankovic (4), Pauljevic (5) – Rácz (5), Solomon (5-2=3). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevic.

Csere: Sankovic helyett Kovács L. (5) a 40., Rácz helyett Nagy D. (–) a 65., Tajti helyett Mihajlovic (–) a 76., Zsótér helyett Simon K. (–) a 76., Bacsa helyett Korbély (7) a 81., Márkvárt helyett Ndzoumou (–) a 85. percben.

Sárga lap: Bacsa a 28., Márkvárt a 36., Solomon a 43., Zsótér az 51., Tamás M. a 64., Onovo a 70., Kovács L. a 77. percben.

Kiállítva: Solomon a 79. percben.

Gólszerző: Tajti (1–0) a 36., Korbély (2–0) a 81., Hasani (3–0) a 91. percben.

Fernando Miguel Fernández Escribano: – Sikerült elérni azt, amiről ezen a héten beszéltünk, telt ház előtt játszottunk, és ez olyan motivációt adott, ami plusz egy gólt jelentett a számunkra. A játékosok teljesítménye nagyszerű volt, az elejétől jobban játszottunk, és örülünk, hogy a különbség végre gólokban is megmutatkozott. Külön büszkeség, hogy ezt a győzelmet egy olyan jó csapat ellen sikerült elérni, mint az Újpest. Ez a siker jó a játékosoknak, a klubnak, a szurkolóknak, reméljük, hogy egy új jövő kezdete lehet ez a nap. Jobbak voltunk ezen a mérkőzésen, lehetett volna nagyobb is a gólkülönbség. Sok összetevője van a mai meccsnek, hogy így alakult. Nekünk van a legfiatalabb átlagéletkorú csapatunk, és nehéz helyzet hétről hétre döntő meccseket játszani, nehéz a játékosoknak feldolgozni az ezzel járó komoly mentális stresszt. Azért is volt fontos, hogy telt ház legyen ma, hogy a játékosok is lássák, hogy ez a végső döntő. Ehhez kellettek a szurkolók, hogy igazolást nyerjen, hogy ez a bajnoki több az előző meccseknél.

Nebojsa Vignjevic: – Először is gratulálok a Diósgyőrnek a győzelemhez, a bennmaradáshoz. Jobb csapat volt ma a DVTK, éhesebbek voltak a sikerre. Az első gól előtt mindkét csapat nyomott, a Diósgyőr találata nagyjából a semmiből érkezett. Innentől ellenfelünk még jobban a kivárásra játszott. Mi a második félidő első 15–20 percében agresszívebbek voltunk, de azt a ritmust, azt a nyomást, amit hoztunk a fordulás után, nem tudtuk tartani végig. A nagy egyenlítési lehetőségünk kimaradt, és ezután fejben fáradni látszott a csapat. A hajrában a piros lap eldöntötte, hogy ebből a helyzetből nem fogunk tudni felállni, nem volt elég erő ehhez a csapatban. A Diósgyőr megérdemelten nyerte meg ezt a mérkőzést.

Percek, események

36. perc: Szabadrúgáshoz jutott a DVTK a vendégek kapujától 20 méterre, középen. Először Márkvárt végezte el a pontrúgást, a labda a kapu fölé szállt, a játékvezető azonban sárga lapot adott a középpályásnak, amiért engedély nélkül lőtt. Ismételhetett a hazai együttes, a sípszó után Tajti futott neki a játékszernek, és a jobb felső sarokba bombázott, 1–0.

79. perc: Solomon méterekről próbált rárepülni nyújtott lábbal a labdára, de a játékszer helyett Brkovic lábát találta el. A játékvezető a vendégek játékosának felmutatta a sárga lapot, és mivel ilyen már volt neki, pirosat is kapott, 10 főre fogyatkozott az Újpest.

82. perc: Márkvárt hosszan előre vágott labdájával középen Prosser lépett ki, aki egy védővel a nyakában, 16 méterről Banai kapusba lőtt. A játékszer jobbra pattant ki, éppen a nemrég beállt Korbély elé, aki 17 méterről laposan a bal alsó sarokba bombázott, 2–0.

91. perc: Hasani szerzett labdát a saját térfelén és indult meg előre. A hazai játékos a rátámadó védőt becsapta, és másodmagával futhatott a kapu felé, de nem passzolt, 16 méterről laposan a kapu bal oldalába lőtt, 3–0.

NB I., 33. forduló

Debreceni VSC–Paksi FC 4–1 (3–1)

Gólszerző: Szécsi (18., 33.), Bódi (23.), Tőzsér (52. – 11–esből), ill. Cseke (30.).

Szombathelyi Haladás – Mol Vidi FC 1–1 (0–0)

Gólszerző: Priskin (67.), ill. Németh M. (öngól, 80.).

MTK Budapest – Budapest Honvéd FC 1–4 (1–1)

Gólszerző: Lencse (21.), ill. Holender (20.), Kamber (53.), N’Gog (75., 92.). Kiállítva: Kanta (47.).

Puskás Akadémai FC – Ferencváros 1–1 (0–0)

Gólszerző: Nagy Zs. (52.), ill. Lanzafame (60. – 11-esből).

A bajnokság végeredménye

1. Ferencvárosi TC 33 23 5 5 72–27 74

2. MOL Vidi FC 33 18 7 8 53–37 61

3. Debreceni VSC 33 14 9 10 44–39 51

4. Budapest Honvéd 33 13 10 10 46–38 49

5. Újpest 33 12 12 9 38–28 48

6. Mezőkövesd Zsóry 33 12 8 13 45–40 44

7. Puskás Akadémia 33 11 7 15 36–45 40

8. Paksi FC 33 9 12 12 33–46 39

9. Kisvárda MG 33 10 8 15 36–48 38

10. Diósgyőri VTK 33 10 8 15 36–57 38

11. MTK Budapest 33 10 4 19 42–56 34

12. Haladás 33 8 6 19 31–51 30

A góllövőlista végeredménye

16 gólos: Holender (Budapest Honvéd), Lanzafame (Ferencváros)

12 gólos: Knezevic (Puskás Akadémia), Varga R. (Ferencváros)

11 gólos: Drazic (Mezőkövesd Zsóry)

10 gólos: M. Scepovic (Mol Vidi FC)

9 gólos: Danilo (Budapest Honvéd), Hahn (Paks), Horváth Z. (Kisvárda), Molnár G. (Mezőkövesd Zsóry), Novothny (Újpest)

8 gólos: Szécsi (Debreceni VSC)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!