boon.hu video

2024.01.10. 22:13

A Kékszakállú herceg várát láthatja pénteken első ízben a miskolci színház közönsége (fotókkal, videóval)

Miskolc - Bartók Béla operáját Szabó Máté rendezésében nézheti meg a közönség. A premier január 12-én, péntek este 7 órától lesz a Nagyszínházban.

A Kékszakállú herceg vára a Miskolci Nemzeti Színházban.

Fotó: Bujdos Tibor

Bartók Béla világhírű operája az elmúlt évtizedekben hozzánőtt Miskolchoz, köszönhetően a 2001-ben indult operafesztiválnak. Először Kovalik Balázs értelmezésében láthattuk, aztán évről évre újabb rendezői megközelítések keltettek izgalmat, megmutatva a férfi-női kapcsolat operai alapanyagon átszűrődő gazdagságát. A fesztiváli program keretében bemutatott változatok rendezői között találhatjuk Szinetár Miklóst, Selmeczi Györgyöt, Alföldi Róbertet, Kerényi Miklós Gábort (KERO), Juronics Tamást, Hegyi Árpád Jutocsát.

Az utolsó Kékszakállú-előadás Hamar Zsolté volt, 2019. június 20-án - ezzel köszönt el a fesztivál a várostól: mint ismert, azóta nem rendezték meg a Bartók Pluszt.

A Szabó Máté-féle rendezés két szereposztásban viszi színre az operát, a Kékszakállú herceg szerepében Cser Krisztiánt és Bakonyi Marcellt láthatja a közönség, Judit megformálása Herczenik Annára, illetve Kálnay Zsófiára vár.

A Miskolci Nemzeti Színház ismertetője szerint a középkori Kékszakáll rejtélyes, misztikus alakja megannyi szerzőt megihletett az évszázadok során. Két ember rendkívül intenzív lelki kapcsolata egy metaforikus világban, ami a szerzők szerint egy gótikus csarnok, sötét útvesztő, ahol ajtókat kell nyitni ahhoz, hogy bejöjjön a fény. A megvilágosodás vágya és az attól való félelem sokrétű értelmezésre ad lehetőséget. Az, hogy egy felvonásban két szereplő több mint száz éve képes megtölteni a világ operaházait, önmagában elgondolkodtató.

 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában