Bemutató

2023.12.05. 14:01

Miskolci művész írt könyvet a kalotaszegi főkötőcsipkékről

Általában nem szeret a rivaldafényben lenni, de ezúttal szívesen látta el kézjegyével a könyvet, amelyet ő írt.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó:

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházában könyvbemutatóra várták az érdeklődőket a napokban. Kiss Gabriella népi iparművész gyöngyfűző, a Népművészet Ifjú Mestere, az egyesület tagja „Nádasmenti főkötőcsipkék” című könyvének bemutatóját tartották. A rendezvényt Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész nyitotta meg, aki az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Miskolci Regionális Munkacsoportjának elnöke. A kiadványt Viszóczky Ilona etnográfus mutatta be szakmai szemmel. A könyvben szereplő gyöngyöscsipkék egy része minikiállítás keretében megtekinthető volt a helyszínen.

Egy élő néphagyomány ápolása

Ez a könyv egy három éves munka, az MMA ösztöndíjprogramja lezárásának első része, ugyanis öt kötetesre tervezi a kiadványsorozatot – mondta a népi iparművész. A finanszírozási lehetőségek miatt így tűnik észszerűnek a kiadás. Így viszont ékszertípusokra bontva jelenik meg a kutatási anyag. Így jelent meg elsőként a főkötőcsipkéket összefoglaló anyag. 

A következőben a pártákat, a folytatásban a sallangokat, majd a bojtokat és végül a férfi ékszereket veszi sorra. Az utóbbi talán kicsit szokatlanul hangzik, Kalotaszeg, azon belül Nádasmentén ugyanis a férfiak kalapját, illetve mellényük zsebeit szokták gyönggyel díszíteni. Ezt általában a kedvesüktől kapják és jellegzetességei vannak attól függően, melyik faluban milyen díszítést használnak. Mai napig élő hagyomány – tette hozzá Kiss Gabriella.

A vártnál is többen voltak

Izgalommal teli volt az első könyvbemutató, sokan eljöttek és meghitt, baráti hangulatban - kicsit már az advent jegyében telt az esemény. Gabriella azt szerette volna, ha az MMA részéről eljön valaki, aki véleményt mond a munkájáról. Így esett a választás Bodonyi Csabára, aki a megnyitót tartotta. Mint építészmérnök a mérnöki oldalát érti, kevésbé a népművészetit – ezt ő maga mondta az eseményen. 

Viszóczky Ilona etnográfussal régóta fennálló szakmai kapcsolata van Gabriellának, így nagy megtiszteltetés volt, hogy elvállalta a könyv méltatását – fogalmazott az író. A résztvevők között sok gyöngyfűző volt, de persze barátok, ismerősök is helyet foglaltak a könyvbemutatón.

Legfőképpen gyöngyfűzőknek készült

A kötet létrejöttében nagyon sok szakmai segítséget kapott, hiszen ez az első könyve, nem volt gyakorlata a folyamatokban és a kiadásban sem. Egyebek mellett aki lektorálta: dr. Tötszegi Tekla, ő maga is Kalotaszegen, Mérán él, a néprajzi szempontok szerinti megfelelőségét ellenőrizte. A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával került nyomtatásba az írás és viszonylag gyorsan, néhány hónap alatt el kellett készülni vele, mert szűkös volt a határidő. Persze a kézirat már gyakorlatilag készen volt, csak ki kellett emelni belőle a főkötőcsipkékről szóló részt és könyvvé formálni – hangsúlyozta Gabriella. 

A formátumba nem szólt bele senki, de olyan szakmai kiadványt szeretett volna létrehozni, ami elsősorban a gyöngyfűzőknek szól, és a csipkék készítésének fortélyait mutatja be. Vagyis a mintákat, a típusokat, a jellegzetességeket falvanként csoportosítva.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában