Tízévesek lettek

2023.10.17. 18:11

Jubileumi évaddal készül a Filharmónia Miskolcon (fotókkal)

Miskolc - Tízéves születésnapját ünnepli Miskolcon is a megújult Filharmónia Magyarország.

Detzky Anna

A Filharmónia Magyarország a miskolci, jubileumi programját ismertette

Fotó: Ádám János

Az ország kivételes előadóit felvonultató, izgalmas klasszikus zenei produkciókat bemutató őszi-téli 2023/2024-es évaddal készül a Filharmónia Magyarország Miskolcon, amelyet október 17-én, kedd délután sajtótájékoztató keretében ismertettek a miskolci Művészetek Házában. Zenei játékával Hadobás Gergely csellóművész működött közre.

Nemzetközileg is elismert, többszörös díjnyertes művészek adják elő a zenetörténet legnagyobbjainak szerzeményeit, legyen szó Bachról, Kodályról, Ravelről, Sosztakovicsról, vagy Brahmsról. Szólista sztárok, kamarazenekarok és monumentális szimfonikus zenekarok egyaránt emelik a szezonbérlet fényét.

Csodás műsor állt össze

„A megújult, országos Filharmónia Magyarország éppen idén tízéves, de egyébként több mint hét évtizedes múltra tekint vissza. Egy gyönyörűen sikerült születésnapi bérletet ajánlunk a miskolci közönségnek az itteni kitűnő koncertteremben. Azon dolgozunk, hogy a koronavírus járvány alatti megtorpanásból újra felálljunk. Ez az ország többi részén sikerült, itt Miskolcon pedig még van egy hónapunk a bérlet elindulásáig” - mondta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. „Tavaly a világ első zenekara volt a Budapesti Fesztiválzenekar, de előtte is mindig a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között volt. Ők érkeznek a nyitó koncertre november 15-én, Piltz János koncertmesterségével. Bach, C-dúr zenekari szvitje hangzik el. Ezt követően pedig Sosztakovics hegedűszonátája. Schönberg, Megdicsőült éj című izgalmas darabja zárja ezt a koncertet, ami egy drámától feszülő késő romantikus, verses szerelmi történet nyomán született. Maga a költő is el volt ragadtatva a zeneműtől.”

Népszerű zeneművek

A koncertek nagy részét már 2024-ben hallhatja a közönség.

„A Danubia Zenekar lép fel január 26-án, amely már egy bő évtizede működő fiatal zenekar. Vezényelni is a fiatal és egyben kiváló Hontvári Gábor karmester fog. Ezen a koncerten Ravel Bolerójával indul a program. Majd pedig Csemiczky Miklós, a Miskolci Egyetem oktatója négy zenekari etűdjének ősbemutatója hangzik el. A műsort Brahms, a romantika nagy mesterének 3. F-dúr szimfóniája zárja. Az évad közepén, harmadik fellépőként a Miskolci Szimfonikus Zenekar ad koncertet és Dobszay Péter vezényel, aki a 2017-es Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny közönségdíjasa. Elgar legnépszerűbb Pomp and Circumstance című művével indul a produkciójuk. Ezt követi szintén Elgar csellóversenye, amely ugyancsak kedvelt. Ezt követően Brahms legoptimistább D-dúr szimfóniája zárja a koncertet. Március 26-án, az Anima Musicae Kamarazenekar a Művészetek Háza vendége. Grieg Holberg szvitjét és Csajkovszkij Vonósszerenádját adják elő, ami egy fantasztikusan sodró tánc. A kettő között pedig Liszt Magyar fantáziáját vonószenekari átiratban, korunk egyik legkiválóbb zongoraművészével, Balázs Jánossal. A bérletet hazánk legfontosabb zenekara, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar zárja május 17-én, akik a legnagyobb létszámban érkeznek. Kodály Székelyfonóját adják elő hat szólistával, amely a legismertebb népdalainkból összeállított opera. Nagyon nagy élmény hallani” – sorolta az ügyvezető igazgató.

Nagyszabású születésnap

A bérleten kívül is megünneplik tízéves jubileumukat.

„Egy filmet mutatunk be elsősorban a fiatalokat megcélozva, ahol érthetőbbé teszünk öt operajelenetet november 12-én a Magyar Állami Operaházban. November 17-én pedig Budapesten a Zeneakadémián lesz egy ünnepi gála, ahol Erkel, Hidas Frigyes, Haydn műveket ad elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Balázs János zongorázik. Sztárvendégként pedig a King’s Singerst hívtuk meg három arénában, 16-án Budapestre, 17-én Debrecenbe és 18-án Szegedre. A legnépszerűbb rajzfilm slágereket fogják előadni. Megszólal majd, ahogy ők köszöntötték Walt Disney-t századik születésnapján, valamint szimfonikus zenekari feldolgozások is” – zárta Szamosi Szabolcs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában