Koncert

2023.10.02. 21:40

A miskolci zenede a városnak is megmutatta értékeit a zene világnapján

A Miskolci Egyetem zeneművészeti karának hallgatói és tanárai adtak nyitott koncertet.

Detzky Anna

Már a folyosón is koncertet adtak

Fotó: Bujdos Tibor

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára az Unesco október 1-jét a zene világnapjának nyilvánította 1975-ben. Azóta a Föld minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak. Yehudi Menuhin ebben az időben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsban elnöki tisztet töltött be és befolyásával élve hívta életre a zenei világnapot, amiről Miskolcon is megemlékeznek. 

Idén október 2-án, hétfőn kapcsolódott a világ méretű kezdeményezéshez a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kara. A két intézmény hangszeres és vokális nagyegyüttesei adtak hangversenyt a Zenepalota nagytermében. A fiatalos koncertélményt Ács Gyula egy még a folyosón előadott műve készítette elő. A rendezvényen prof. dr. Horváth Zita rektoron kívül jelen volt dr. Papp Sándor a zeneművészeti kar dékánja és dr. Gyulai Éva történész is.

Megélénkült a zenei élet

„Nem először rendezi meg a Miskolci Egyetem zeneművészeti kara a zene világnapja alkalmából a koncertjét. Az elmúlt években karunk aktív szerepet vállalt Miskolc művészeti életében, ami megélénkült. Ennek több jelét láthatta a közönség is” – mondta köszöntőjében prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. 

„Megemlékeztünk Cziffra György zongoraművész születésének századik évfordulójáról. Nemzetközi versenyeken vett részt karunk és felavattunk egy új zongorát. Megrendeztünk egy tavaszi fesztivált, amit szeretnénk idén is folytatni, ahogy a Miskolci Egyetem főépületének aulájában tartott húsvéti és karácsonyi koncertjeinket is. Igyekszünk ünnepi alkalmakkal gazdagítani egyetemünk és a város kulturális életét. Valószínűleg hozzám hasonlóan sokan örömmel készültek erre a rendezvényre. A zene világnapjának nemcsak az a célja, hogy a legelőkelőbb helyeken emlékezzenek meg a zene szépségéről és fontosságáról. Hanem az, hogy a kis falutól a nagy előadótermeken át mindenhol szólaljanak meg értékes zeneművek. Legyen ez a nap az, amikor a zene fontosságára és életünkben betöltött szerepére gondolunk!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában