Zene világnapja

2023.10.02. 20:53

Emléktáblát avattak a miskolci Bartók szakgimnázium legendás alapítójának

A zenede első igazgatójának, Galánffy Lajosnak emlékét máig szeretettel őrzik egykori tanítványai.

Detzky Anna

Pál Jánosné Szabó Klára zongora és szolfézstanár emlékezett a legendás alapítóra

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolci Zenepalota emeletén 2023. október 2-án, hétfőn délután, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium és a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának közös zene világnapi rendezvényén dr. Flach Antal, a szakgimnázium művész tanára avatta fel az emléktáblát. 

Az új emlékhelyet az egykori igazgatói szoba helyén alakították ki. A legendás alapító-igazgatóra még élő, de már nyugalmazott tanítványai – Pál Jánosné Szabó Klára zongora és szolfézstanár és Flach Karolina – emlékeztek.

Forradalmár volt

Galánffy Lajos (1905-1973) zongoraművész-tanár 1950-ben alapította és tette elismertté a Miskolci Állami Zeneművészeti Szakiskolát, a mostani Bartók szakgimnázium jogelődjét. Kamarakoncertjeivel, szóló estjeivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a város zenei életének és ízlésének formálásában. 

Az 1956-ban szabadságharcosként disszidálni kényszerült és az Egyesült Államokbeli Texasban telepedett le. Halála után szülővárosában, a Debreceni Köztemetőben helyezték végső nyugalomba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában