Megnyitó

2023.09.18. 07:00

Keresd a békét a Miskolci Ars Sacra Fesztiválon!

Pitti Katalin operaénekes zenés betéteivel és kórusmuzsikával nyílt meg a nagyszabású programsorozat.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

A Keresd a békét! a mottója a Zsoltárok könyve nyomán az országos 17. Ars Sacra Fesztiválnak, amihez Miskolc önálló programsorozattal kapcsolódik 2023. szeptember 15. és 24. között. A Miskolci Ars Sacra Fesztivál az országos rendezvénysorozat történetében is egyedülálló kezdeményezés, amelynek fővédnöke dr. Ternyák Csaba egri érsek. A helyi programsorozatot szeptember 17-én vasárnap este a Miskolci Művészetek Házában ünnepélyes nyitógálával bocsátották az útjára. A megnyitón felcsendült a Miskolci Ars Sacra Fesztiválra komponált zenei szignál is, amelyet a város kórusaiból alakult összkar adott elő, az alkotó Nagy Nándor, a Miskolci Nemzeti Színház zeneszerzője karvezetésével – tudtuk meg Kardos Katalintól, az est házigazdájától. A megnyitó ünnepségen Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház örökös tagjának zenei betéteit, a köszöntők után pedig további kórusmuzsikát hallhattak a jelenlévők. A felszólalókon kívül jelen volt Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is.

 

A művészet is lehet szent

Elsőként a rendezvény védnökei, az egyházi főméltóságok mondták el gondolataikat.

„A szépség menti meg ezt a világot. Ígérte annak idején Dosztojevszkij. A szépség alkotja a művészet java részét, de a művészet mégsem mindig szent. Mégis mi azzal a meggyőződéssel gyűltünk össze, hogyha a szépség a jósággal és az igazzal párosul, akkor megnyilvánulhat általa a szent. Fogjunk össze és tegyünk meg mindent ezért” – szólította fel a résztvevőket dr. Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke.

„Papként rájöttem, hogy megtaláltam a zsoltárokban azt a csodálatos költészetet, amit két-háromezer éve hordozunk. Azt érzem, hogyha imára tárom ki a kezemet, az a legcsodálatosabb költészet, mert ez is csak ihletettség által lehetséges. Bízom benne, hogy ezen a héten minél többen rácsodálkozhatunk arra, hogy milyen az, amikor az ég a földdel a művészeteken keresztül találkozik és akkor megszülethet közöttünk a béke” – emelte ki Juhász Ferenc római katolikus esperes, pasztorális helynök.

„A művészekről azt szokták mondani, hogy önkifejező személyiségek. Hiszem, hogy van a művészetnek egy olyan ága és része, amely nem önkifejezés, hanem az Isten szentségének, dicsőségének és nagyságának a kifejezése. Az ilyen művészet lelkeket nyugtat és békét teremt, nem pedig felzaklat. Mindannyian vágyunk a szentre, a tisztára, az istenire. A művészet kiváló eszköz arra, hogy mindezt megtaláljuk. Minden művész számára kívánom tiszta szívből, hogy lélekgyógyítóvá tudjon válni” – üzente Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke.

„A szent az, ami Isten számára elkülönített és ilyen lehet a művészet is. A szent művészet azt fejezi ki, ahogy az ember éli át Isten jelenlétét és szeretetének nagyságát. Itt az Ars Sacrán, ha kinyílik a lelkünk, a művészeteken keresztül valami olyasmit láthatunk, amit máshol nem. Ezt kívánom mindannyiunknak” – foglalta össze Buday Barnabás az evangélikus Borsod-Hevesi Egyházmegye esperese.

A Szentlélek munkája

A Miskolci Ars Sacra Fesztivál megnyitóját az országos Ars Sacra Fesztivál megálmodója is megtisztelte jelenlétével.

„Nagy örömmel és hálával jöttem ide Miskolcra. Mi Budapesten tizenhét évvel ezelőtt kezdtük el önkéntesen szervezni hárman két barátnőmmel az Ars Sacra Fesztivált. A művészet láthatóvá teszi a láthatatlant és a szíveket érinti meg. Mint iparművészek úgy gondoltuk, hogy Isten maga a szépség, a jóság és az igazság, akit a művészeteken keresztül is be lehet mutatni és megszólítani ezzel az embereket” – osztotta meg Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratórumának elnöke. „Először négyezren jöttek, tavaly viszont már elérte a százezres látogatottságot az országos Ars Sacra Fesztivál. Megható számomra ez az összefogás, amit itt Miskolcon tapasztaltunk. Ezt a példát szeretnénk a Kárpát-medencében több helyszínen felmutatni, mert bennünk az egység lelke dolgozik. Úgy érezzük, hogy a civil kereteinket kinőtte, de máig a fő támogatónk a Szentlélek. Kívánom, hogy a Miskolci Ars Sacra Fesztivál vigyen közelebb mindnyájunkat a Jóistenhez!”

Dragonits Mártát egy a régió pecsétnyomait és címereit tartalmazó könyvvel ajándékozta meg dr. Kiss Ákosné Gonda Erika, az Eszmék és Értékek Alapítvány kuratóriumának elnöke és a miskolci fesztivál Béke borával Czupper András, az István Nádor Borlovagrend alapító nagymestere.

Miskolc összefogásával

Az Éltető Lélek Alapítvány 17 civil szervezettel, egyházi felekezetekkel, intézményekkel, iskolákkal, elismert miskolci művészekkel, magánszemélyekkel és Miskolc önkormányzatával összefogva rendezte meg a Miskolci Ars Sacra Fesztivált.

„Ahogy most, úgy két nappal ezelőtt is nagyon meg voltam illetődve, amikor a Magyar Nemzeti Múzeumban az Ars Sacra Fesztivál országos megnyitóján szólhattam a jelenlévőkhöz Miskolc nevében. Ugyanis kiemelt partnerei lettünk a fesztiválnak, ahol kilenc napon keresztül, 46 produkcióban, több mint 400 szereplő fog megszólalni” – ismertette Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. „Nagyon jó érzés volt akkor és most is miskolcinak lenni, tudva azt, hogy bár én szólók, de ez nem az én, vagy a városvezetés érdeme. Hanem mindazoké, akik a Miskolci Ars Sacra Fesztivál megálmodták és azoké közösségeké, akik ezért tettek. Wass Albert gondolataival Isten békére teremtette az embert, nem háborúságra.”

„Az Éltető Lélek Alapítványnak egy sugallata jött, hogy csatlakozzunk a határokon túlnyúló Ars Sacra Fesztiválhoz és valósítsuk meg itt Miskolcon is, amennyire lehetséges” – árulta el dr. Várhelyi Krisztina, az Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja. „Felkerestem barátaimat, civil szervezeteket, művészeket, akikkel jó ismerős vagyok és sokat dolgoztam már együtt. Mindenki óriási lelkesedéssel csatlakozott ehhez a programhoz. A kialakult összefogásról és együttműködésről csak a hála szavaival tudok szólni. Így a felekezetek közötti értékeket tudjuk gyarapítani, közvetíteni mindenki felé.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában