Programsorozat

2023.04.28. 14:04

Klarinét-Szaxofon Napok Miskolcon

Egy izgalmas, értékes és érdekes szakmai nap elé néz Miskolc. A Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság szervezésében neves művészek és nagynevű hangszergyártók részvételével rendezik meg a Klarinét-Szaxofon Napokat, melynek első napja vármegyeszékhelyünkön van. A programról péntek reggel sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők és a résztvevők.

Póczos Nikolett

Fotó: Ádám János

A háromnapos zenei fesztivál elő napja Miskolcon, míg a másik két napját a fővárosban tartják majd.

Hogy mit jelent a városnak, a miskolci kultúrának ez a rendezvény, arról Bazin Levente önkormányzati képviselő, a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke beszélt a péntek reggeli sajtótájékoztatón.

„Azt mondtuk, hogy a 2023 a Kultúra éve lesz és láthatóan ez így is történik városunkban, hiszen nagyon különleges lesz ez az egész év, 60 éves lesz idén a Miskolci Szimfonikus Zenekar, 200 éves a Miskolci Nemzeti Színház, 30 éves a Csodamalom Bábszínház és készülünk az 50 éves Rockfesztiválra is és nem utolsósorban, 40 éves a Miskolci Állatkert is. Ebből a sorból kiemelkedő a színház 200 éves évfordulója, melyben a zenészek is aktívan részt vesznek” – emeltei ki Bazin Levente, majd hozzátette, de ennek az évnek az erejét az is mutatja, hogy összefogott az város teljes művészeti gárdája és próbálnak hozzátenni ehhez az alaklomhoz, hogy még színvonalasabb legyen ez az év. Az idei év csúcspontja, május 11. , Miskolc Város Napja, melyet ünnepi közgyűléssel ünneplünk, ahol átadják a város kitüntetettjeinek az elismeréseket, de ez most egy egész héten át tartó programsorozat lesz. És este többek között Robi Lakatos ad majd koncertet. De a Borangolás és a Városjárás is ebbe az időszakba várható, mondta az önkormányzati képviselő.

Fotó: Ádám János

A vendégeket Borkúti László, Kulturális Tanácsnok köszöntötte városunkban, majd Bárány Zoltán a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium zenei igazgatóhelyettese, a Magyar Klarinét és Szaxofon Társaság elnökségi tagja elmondta, hogy megtiszteltetésnek érzi, hogy ilyen vendégeket fogadhat a város. A nemzetközileg is mélán elismert miskolci középfokú művészeti oktatás, ami a Bartók Béla Zene és Táncművészeti Szakgimnázium, a Zenepalotában ad helyet ennek a rendezvénynek. 

„Nekem az volt az elképzelésem, hogy egy olyan szakmai napot állítsunk össze, ahol nem csak egy korosztályra fókuszálunk, hanem a művészetoktatás minden lépcsője lehetőséget kapjon. A jelenlévő művészek vállalták azt, hogy a nap folyamán felváltva mesterkurzust adnak, kiragadva egy-egy művet, és egy nyilvános klarinét óra keretében, a különböző instrukciókat el tudják sajátítani. Miskolcra várhatóak Debrecenből, Pécsrő, Békéscsabáról és többek között Budapestről is muzsikusok. Este pedig a jelenlévő művészek adnak koncertet, a Miskolci Big Band részvételével, emelve a rendezvény színvonalát” – tudtuk meg.

Thomas Miklós klarinétos, hangszerkészítő mester hozzátette, hogy néhány évvel ezelőtt döbbent rá, hogy Miskolc a klarinétozás fővárosa. Híres zenekarok zenészei innen indultak, itt tanultak. Amikor megfogalmazódott a budapesti klarinétos szakmai nap gondolata, akkor felvetődött, hogy ezt Miskolcon is meg kellene ismételni újra, így jött az ötlet, hogy akkor az első nap az Miskolcon legyen - mondta. Majd Thomas Miklós kiemelte „a magyar klarinétozás legnagyobb tanárának, Kovács Béla emlékére a zárónapon, vasárnap lesz egy emlékkoncert és egy 60 fős klarinétzenekart hoztunk össze és ez lesz a rendezvény záró akkordja”. 

Fotó: Ádám János

Ma viszont a mesterkurzusokkal még a gyerekeknek olyan új utakat, újításokat, új hangszereket próbálunk megmutatni, melyekkel könnyebben vehetik az akadályokat. - mondta. Ez egy technikai sport – érzékeltette, ha nincs a kezembe egy olyan eszköz, amivel meg tudjuk lépni azokat a kihívásokat, amiket elvárnak tőlünk, nem boldogulsz. Majd hozzátette, az érdeklődők a kontrabasszus klarinéttal is megismerkedhetnek, melyből országunknak egy fél évvel ezelőtt egy darab volt birtokában, most viszont már három van, amit tudnak használni.

A sajtótájékoztatón részt vettek még az eseményre meghívott művészek is:

Paolo Beltramini (Lugano-Svájc) az Orchestra della Svizzera italiana (Lugano, Svájc) szólóklarinétosa, a Luzerni Egyetem professzora, Nadia Sofokleus – klarinétművész, a Musikakademie Villingen-Schwenningen- Németország fafúvós tanszék vezetője európai szólista és Flavio Ripamonti Klarinétkészítő mester - Milano (Ripa Hangszermanufaktúra tulajdonosa).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában