Tárlat

2023.04.06. 20:09

Egy év és még néhány esztendő képeit hozta el megmutatni Szeszák Ádám

Megnyílt Szeszák Ádám kiállítása csütörtökön délután a Miskolci Galéria kamaratermében.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Mint ismert, a képzőművész kapta a 2021-es, fiatal, tehetséges alkotók támogatására létrehozott Mazsaroff-díjat. Az elismeréssel jár, hogy a díj átvételét követő egy év munkáiból kiállítást rendezhet a díjazott a Miskolci Galériában. 

Szeszák Ádám válogatása nagyobb időtávra is rátekintést engedett az érdeklődők számára festészetére, annak is elsősorban következetes formavilágáról, anyag és eszközhasználatáról győződhet meg közönsége.

A kiállítást csütörtökön Kónya Ábel képzőművész, a Miskolci Galéria vezetője és a díjalapító Nikolaeva Marija, Mazsaroff Miklós festőművész özvegye köszöntő szavai után Kőházy Ferenc zenész, író nyitotta meg. A többi között Szeszák Ádám művészet iránti példát adó elkötelezettségét emelve ki abban a korban, amikor a művészek alkotó kedvét szegni képes az a hatás, amelyet a mesterséges intelligencia fenyegetésként jelent a képzőművészetre. 

"Szeretnék a művészet, az alkotás terén hozzátenni a világhoz, és nem csak a képzőművészetben. 15 éve írok verseket, felolvasóest-sorozatot szeretnék, illetve kiállításokat, szeretném kivinni az utcára a zenét és a költeményeimet, emellett sorban állnak a felvételre váró dalaim is" – mesélt róla a díj átadása után készült interjúban Hajdu Mariann-nak. 

A mostani kiállítást követően Szeszák Ádám volt a vendége a Miskolci Galéria Hazai pálya címmel indított beszélgetős sorozatának – a program volt hivatott betekintést nyújtani alkotói gondolkodásába, munkásságába. 

 

Mazsaroff-díjasok

Az eddigi díjazottak: Batykó Róbert (2009), Bánki Ákos (2010), Sütő Róbert (2011), Csabai Renátó (2012), Szilágyi Rudolf (2013), Szanyi Borbála (2014), Horváth Kinga (2015), Lenkey Tóth Péter (2016), Lukács Róbert (2017), Miklós Gábor (2018), Góré Szabina (2019), Dombovári Ágnes (2020), Gulyás Andrea Katalin (2021), Szeszák Ádám (2022), Orosz-Stefán Renáta (2023).

  

A díj névadója

Mazsaroff Miklós (Alsózsolca, 1929. – Miskolc, 1997.) Munkácsy-díjas magyar festőművész. Miskolc és régiójának, a XX. század második felében meghatározó képzőművésze. Alkotói munkásságát értékteremtő, intenzív művészi munka jellemezte. Gazdag életművében a festészeti anyag mellett jelentős számban fellelhetők grafikái és rajzai. A térség művészeti szervezeteiben végzett, Pro Urbe Miskolc -díjjal is elismert önzetlen munkája mellett, tanári tevékenysége is említésre méltó. Nevét emléktábla őrzi egykori miskolci lakóhelyén. 

A róla elnevezett díjat özvegye, a Pro urbe-díjas dr. Nikolaeva Marija asszony alapította.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában