Múzeumi melegedő

2022.11.29. 15:44

Hazai pálya, Orosz Csabával

Izgalmasnak ígérkező csütörtök délutánt tölthetnek együtt a sokszínű alkotóval a képzőművészet iránt érdeklődők a Pannon-tenger Múzeum kiállítóépületében .

ÉM

Orosz Csaba

Fotó: Ádám János

Orosz Csaba a következő előadó a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria Hazai pálya címet viselő sorozatában. A képzőművész és művészetpedagógus prezentációját december 1-jén, délután 5 órától tekintheti meg az érdeklődő közönség a Pannon-tenger Múzeum kiállítóépületében(Miskolc, Görgey utca 28. szám).

A szervezők azért indították útjára a sorozatot, hogy a Miskolci Galéria energiaválság miatti kényszerű zárva tartása idején is megadhassák az élő találkozás élményét a térség alkotóival. A szériát a helyi képzőművészet helyzetére rátekintő kerekasztal-beszélgetéssel kezdték, majd Orosz-Stefán Renáta beszélt műveiről, művészetpedagógiai törekvéseiről.

Kondor Bélától, Szász Endrétől indulva

Orosz Csabával akkor készítettünk interjút, amikor megkapta a Kondor Béla képzőművészeti díjat. Ezt Miskolc önkormányzata adományozza, azoknak, akik a díjalapító értékelése szerint a térség képzőművészeti életére komoly hatást gyakoroltak. Ahogy Orosz Csabát méltatva fogalmaztak: „A magyar képzőművészeti élet egyik legsokoldalúbb alakja, akinek az alkotói, a pedagógusi és művészetközvetítői munkássága egyaránt magas színvonalú és elismerésre méltó.”

Bujdos Attila interjújában Orosz Csaba művészi pályája fejlődéséról is beszélt. Kiderült: amikor korai alkotói éveiben grafikával kezdett foglalkozni, Kondor Béla világa volt rá erős hatással és a fiatal Szász Endre művészete is inspirálta. „Ők, mint Hamvas Bélánál: a mester és a mágus. Kondor a mester: alkotói generációk nőttek ki a művészete felől indulva. Szász Endre a mágus: a diplomamunkája gyönyörű rézkarcsorozat volt, elképesztő alkotói utat vetített előre. Aztán a világi lét csábereje magával ragadta a furcsa, dekoratív festészet felé, amely világhírű porcelánfestővé tette. Kondor Béla műveire pedig rácsodálkozhatott a világ: milyen érdekes, ahogyan a modern szellemiség a biblikus és ikonfestészet részleteivel letisztult formanyelvvé ötvöződik.”

Orosz Csaba mára ismert kísérletező alkotó, akinek művészetpedagógiai munkái is inspirálóak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában