Rockopera az államalapításról

2022.08.20. 17:00

Hódító útra indult István, a király

A rockopera első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon.

Pap Gyula

István király szerepében Feke Pál, 2009-es előadás

Géza fejedelem nyugat felé fordult, 973-ban követeket küldött a német-római császárhoz, I. (Nagy) Ottóhoz, és keresztény papokat, hittérítőket kért tőle. Ezek nevelték fiát, Vajkot is, aki megkeresztelésekor az István nevet kapta. Géza halála után a pogányok támogatását élvező Koppány következett volna a fejedelmi trónon. István azonban német segítséggel legyőzte. 1000 és 1001 évfordulóján, karácsonykor II. Szilveszter pápától koronát kapott és Esztergomban (vagy Fehérváron) királlyá koronázta. Ezzel megszületett a keresztény Magyar Királyság, amely több mint kilenc évszázadig állt fenn a Kárpát-medence területén - írja a Wikipedia.

A legismertebb feldolgozás

A történtek legismertebb feldolgozása Az István, a király, talán a legnépszerűbb magyar rockopera. Zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, 1981-ben. Első bemutatója 1983. augusztus 18-án volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, amely ekkor kapta a Királydomb nevet. 

Szörényi Levente
Fotós: Móricz István


A magyar törzsszövetség vezetői a honfoglalás után száz esztendővel belátták, hogy a lovasnomád magyarságot le kell telepíteni és nyugat-európai jellegű állammá kell szervezni, különben megsemmisül. Az államszervezéssel együtt járt a feudális gazdasági és társadalmi rend bevezetése, a római ideológiai irányítású kereszténység felvétele és a központi hatalmú királyság intézményének elfogadása. 1984-ben film is készült a rockoperából Koltay Gábor rendezésében. Érdekesség, hogy Istvánt bár Varga Miklós énekelte, de a filmben Pelsőczy László játszotta.

Az első kiadott hanglemez borítója
 

 

A Népstadionban 1990. szeptember 15-én volt a darab premiere. Koppány szerepét Vikidál Gyula kapta, feleségeit Ábrahám Edit, Keresztes Ildikó és Szabó Andrea alakították. Varga Miklós és Sebestyén Márta már nem csupán a hangjukat kölcsönözték Istvánnak, illetve Rékának, hanem ők maguk is alakították a szereplőket.

Az ősbemutatón a művet 120 ezer néző látta, továbbá mozifilmen, hanglemezen, CD-n és kazettán is megjelent. 2008-ban, a 25 éves jubileum alkalmából digitálisan felújított sztereó hangsávval került fogalomba újra DVD-n. Az 1992-es Sevilla-i világkiállításon is bemutatták a művet nagy sikerrel.

Varga Miklós énekes az első, legismertebb István király
Fotós: Teknős Miklós


20 évvel az ősbemutató után, 2003. július 5-én a székelyföldi Csíksomlyón mutatták be először Erdélyben a rockoperát. Mintegy 350 ezer néző érkezett Erdély valamennyi magyarlakta területéről és Magyarországról az István, a király csíksomlyói bemutatójára. A rockopera kortárs verzióját Alföldi Róbert rendezte meg az ősbemutató 30. jubileumi évfordulójának tiszteletére. Az újragondolt változatot először 2013. augusztus 17-én mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékok keretén belül. Ez az előadás sajátos stílusa miatt nagy vihart kavart, de a hatalmas érdeklődésre tekintettel Szegeden 2013 augusztusában a szokásos kettő helyett három alkalommal adták elő.

Klasszikussá érett

Szörényi Levente és Bródy János mára már klasszikussá érett rockoperáját először a Nemzeti Színház (ma Pesti Magyar Színház) tűzte műsorára 1985 őszén Kerényi Imre rendezésében. Négy évad alatt több mint kétszázszor mutatták be a darabot. István szerepében Bubik Istvánt és Hirtling Istvánt láthatta az akkori közönség. Koppányt kezdetben Vikidál Gyula, majd az akkor még stúdiós Földes Tamás játszotta. Saroltot Szemes Mari és Császár Angela alakította, Rékaként pedig Kubik Anna és Götz Anna lépett színpadra.

2023 áprilisában és májusában újra látható lesz a mű ezúttal már a felújított Ybl-palotában. Az előadás rendezője az Operaház címzetes főigazgatója, Szinetár Miklós.

Érdekesség, hogy Ludwig Van Beethoven 1811-ben operát tervezett Szent Istvánról. A nyitány és néhány énekes részlet készült csak el; a nyitányt 1812. február 9-én adták elő először az akkor megnyílt pesti színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában