Nem csupán szórakozás

2022.07.08. 19:00

Több mint három évtizedes a felsőzsolcai néptáncegyüttes

Felsőzsolca 25 éves jubileuma alkalmából „Közösségi Munkáért díjat” adományoztak a Zsolca Táncegyüttesnek.

Nagy-Hankó Krisztina

Oroszné Baksay Sára és Orosz László, az együttes vezetői vehették át az elismerést.

A néptáncegyüttes 1989 márciusában alakult lelkes fiatalok csapatából. Azóta is töretlenül működik, immár több mint 30 éve. Az alapítók olyan helyi fiatalok voltak, akik előtte formációs tánccsoportot alkottak. Az együttes első vezetői a környezetünkben megtalálható hagyományokat, fellelhető táncokat állították színpadra. Feladatuknak tartják a magyar nép táncainak széles körben történő megismerését, megismertetését, határainkon belül és túl, illetve a velünk élő nemzetiségek táncainak bemutatását. Az együttes koreográfiái híven tükrözik azokat a tradíciókat, melyek a paraszti hagyomány útján, annak megőrző és megtermékenyítő hatásának eredményeként jöttek létre az évszázadok folyamán.

A több mint három évtized alatt számos rendezvényen, versenyen, külföldi úton képviselte a táncegyüttes Magyarországot és Felsőzsolca városát. 2017 őszén Csehországban, Prágában mérettetett meg az együttes egy nemzetközi táncversenyen, ahol kategóriájában első helyezett lett. Hazánkban a csepeli ­Authentica Néptánctalálkozón első alkalommal különdíjas, majd a következő évben megosztott első helyezett lett a csoport. Az évtizedek során sikerült az együttesnek több néprajzi területről viseleteket beszerezni, illetve varratni, ami nemcsak látványban, hanem szakmailag is hozzájárult az együttes fejlődéséhez. Értékes és hasznos kapcsolatot alakított ki és ápol a csoport más együttesekkel, szervezetekkel.

Jubileumot ünnepeltek

2019 októberében az együttes egy nagyszabású gálaműsorral ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. Immáron hagyománnyá vált, hogy öt­évente közönség előtt ünnepli születésnapját nemcsak a jelenlegi, hanem régi, visszatérő táncosokkal, alapító tagokkal együtt. Az együttes elmúlt éveiben nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlás felnevelésére, amely most is működik több óvodás csoportban.

A Zsolca Táncegyüttes jelenlegi művészeti vezetője Orosz László, aki hat éve dolgozik az együttes élén. Jövőbeli céljaik a szakmai munka színvonalának emelése, vendégkoreográfusok meghívásával, szakmai zsűri előtt való megmérettetéssel, minősítéssel. A táncosok számára a néptánc nem csupán hasznos időtöltés és hobbi, hanem életforma, barátság, utazás, szórakozás, szórakoztatás.

Az együttes vezetőivel készült bővebb interjú később olvasható az Észak-Magyarország hasábjain és a boon.hu oldalunkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában