Összművészeti programok

2022.07.22. 07:57

Az építtetőket dicséri a francia kultúra az Edelényi Kastélyszigeten

Exkluzív estre várják az érdeklődőket a pazar környezetben.

ÉM

A július 22-én, péntek este 7 órakor kezdődő esemény sanzonokkal, jazzel, versekkel, zenés tárlatvezetéssel, ad hoc kiállításokkal, filmvetítéssel, pétanque-kal, fényfestéssel és a francia gasztronómia remekeivel kecsegtet. Az ország egyik legnagyobb barokk kastélya másodszor ad otthont az össz­művészeti programnak. 

Villon plusz Montanaro-dalok 

A barokk kastély építtetője, Jean-François L’Huillier 1716-ban rakta le az alapköveket, amihez regimentjétől kért ki mestereket. A hatalmas vállalkozást azonban kiteljesíteni már nem tudta, az építkezést a báró halála után felesége, Marie-Madeleine de Saint-Croix fejezte be 1730-ban. Ezzel egy francia férfi és egy nő is beírta a nevét a kastély történetébe, így őket ünnepelve mindkét nem képviselői felsorakoznak majd a programban, hogy népszerűsítsék a francia kultúrát. 

Jelen lesz Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes, a Kaláka, majd a Neil Young Sétány formáció tagja. Villon estje különleges csemege a francia irodalmat kedvelők számára. 

Itt zajlik majd Orbán Bori Ma Chanson című lemezbemutató koncertje is. Dalait Miquèu Montanaro népzenész és zeneszerző alkotta. Az etnikai ihletésű szabad zenélés vándormuzsikusa a trubadúrok földjéről, Pro­vence-ból származik. Orbán Bori sanzonénekes pedig Piaf dalainak avatott tolmácsolója. 

Este kilenctől párhuzamosan zajlanak majd a programok. A fényfestett épület előtt a La Barriere zenekar autentikus francia manouche jazzt játszik, amely táncra hívja a vendégeket. A zenekar jellegzetes hangzásvilágával visszaidézi a 30-as, 40-es évek hangulatát. A moziban a Kis lecke a szerelemről című francia romantikus vígjáték lesz műsoron. Mindeközben több kiállítás is várja a látogatókat. Egy műterem titkai címmel Csernus Tibor francia műtermének miliőjében kalandozhatnak az érdeklődők. A tárlatvezetést Gregory Hiverlet tangóharmonika-művész improvizációs játékkal színesíti. Ez alkalomra nyílik meg Jean-Marie Cador fotós és Oláh Melinda grafikus közös kiállítása. 

Raymond Lardellier, a miskolci Alliance Francaise igazgatójának vezetésével a pétanque, a népszerű golyódobáló játék kínálkozik a kastélypark egyik szegletében.

(Az edelényi kastély – Jean-François L’Huillier 1716-ban rakta le az alapköveket | Fotó: MW)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában