Folktrend díj

2021.06.06. 19:00

Ősi motívumok modern cipőkön

Matyó motívumokkal díszített női lábbelikkel nyert újabb díjat Kovács J. Attila kisgyőri cipészmester.

Detzky Anna

Fotó: Dusa Gábor

Kíváncsivá tette az újonnan alapított Folk­trend díj a többszörösen kitüntetett kisgyőri cipészmestert, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának alelnökét, amelyre az Élő Népművészet Kiállítás keretében pályázott.

Szívesen rekonstruál

– Évek óta foglalkozom népművészeti lábbelik készítésével, elsősorban egyéni érdeklődésből fakadóan. Rekonstruálom a történelmi Magyarország területén viselt lábbeliket, amikhez a múzeumok tárgyi emlékeit, magángyűjteményeket és írásos forrásokat használok – tudatta Kovács J. Attila cipészmester. – Ötévente hirdetik meg az Élő Népművészet – XVII. Országos Népművészeti Kiállítást és a hozzá kapcsolódó pályázatot. Az elmúlt öt évben készült alkotásokkal lehet nevezni több népművészeti ágban. Az utolsó három alkalommal neveztem erre a szakmai versenyre. Az előző két kiállításon Gránátalma díjjal tüntettek ki.

Jutott idő az alkotásra

A 21. századi ízlésnek megfelelő lábbeli-kollekció készült.

– Üdítő meglepetés volt számomra az elismerés egy nagyon rossz, járványos időszak után. A koronavírus második hulláma alatt három és fél hónapra be kellett zárnunk a boltot. Viszont így jutott időm, hogy másra, többek között erre a versenyre és a családomra koncentráljak. Ebben az évben hozták létre a Folktrend díjat, amelyet idén megkaptam. Ezzel azokat a berendezési tárgyakat vagy viseleteket díjazzák, amelyek a mai korba ültetik át a régi népművészeti motívumkincset. Ez kihívást jelentett és kíváncsi voltam a visszajelzésekre is. Egy piros-fekete színű, teljes egészében bőr lábbeli-kollekcióval készültem, amiben volt hosszú és rövid szárú női csizma, kisebb és magasabb körömcipő, magas és lapos sarkú szandál. Mindegyiket a nyargalásos hímzés technikájával készített, matyó motívumokkal díszítettem. Ezek között virágok és életfa ábrák is szerepeltek a magyar zászló színeiből összeállított varrással – festette le a cipészmester.

Kedveli a matyó mintát

Az emberek keresik a gyökereiket és a régi értékeket, ami az öltözködésben is kifejezésre jut.

– Örülök neki, hogy az emberek újra felfedezik a helyi értékeket. Ma már több olyan híres divatcég ismert, amely hagyományos népművészeti motívumokkal hódította meg a világot. Nem véletlenül, hiszen ez jó önkifejezési forma lehet. A matyó tájegység például nagyon közel fekszik hozzánk és gyönyörű és gazdag formavilága van. Az említett pályamunkák azonban, valószínű, hogy kiállítási darabok maradnak, mert megrendelésre inkább csak férficipőket készítek. A kollekciót jelenleg Budapesten a Hagyományok Házában lehet megtekinteni 2021. augusztus 24-ig, több mint kétezer népművészeti remek társaságában. Ezek között látható Kovács Levente aranyműves fiam pityke­gombsora is, aki 27 évesen, korát meghazudtoló módon, Gránátalma díjat nyert – emelte ki a négygyermekes, büszke apa.

(A borítóképen: Kovács J. Attila egy piros-fekete színű, teljes egészében bőr lábbeli-kollekcióval készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában