Múzeumok Éjszakája

2021.06.22. 13:00

Elballagtatják a Képtár kiállításait

Színes programsorozatot kínál a Herman Ottó Múzeum a Múzeumok Éjszakáján.

20210612 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Nyári Téli Tárlat megnyitója.

Forrás: ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Két év után ismét lesz Múzeumok Éjszakája a Herman Ottó Múzeumban: június 26-án az állandó kiállítások mellett számos érdekes tárlatvezetést és családi programot kínálnak ezen a különleges napon délután 3-tól éjfélig.

Az idei Múzeumok Éjszakája miskolci szlogenje: Fordulópont, ami arra kíván emlékeztetni, hogy a járványhelyzet alapjaiban változtatta meg a mindennapi életünket. Eljött azonban az újranyitás ideje, ami új lehetőséget teremt a kulturális intézmények számára. A Herman Ottó Múzeum kiállítóhelyei ezzel a várakozással nyitják meg kapuikat a Múzeumok Éjszakáján, szombaton délután 3-kor – fejtette ki Szolyák Péter, a múzeum igazgatója a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón hétfőn a Miskolci Galériában.

Korlátozott létszámban

Összefoglalójában elmondta: a várható érdeklődésre, valamint a látogatók biztonságára tekintettel a rendezvények és tárlatok korlátozott létszámban látogathatók – a Képtárban 20-25, a Pannon-tenger Múzeum kiállítóhelyen 60 fő lehet bent egy időben –, de a biztos bejutás érdekében lehetőség van előzetes regisztrációra június 25-én éjfélig. A Miskolci Galéria ­kiállítóhelyeire nem kell előzetesen regisztrálni, de a létszámkorlát elérése esetén a belépést ideiglenesen felfüggesztik.

A Múzeumok Éjszakáján az állandó tárlatok mellett új időszakos kiállítások is nyílnak, a gyermekeket pedig múzeum- és művészetpedagógiai programok várják már kora délutántól. Az eseményekről részletes leírásokat és kezdési időpontokat a muzej.hu weboldalon olvashatnak.

A sokrétű kínálatból kiemelendő a múzeum Képtárának elbúcsúztatása – hívta fel a figyelmet Pirint Andrea művészettörténész a tájékoztatón. Emlékeztetett rá: már épül az új kiállítási csarnok, amely a város új állandó képzőművészeti tárlatának ad majd helyet, és a Petró-gyűjteményen túl Kövesi István titkos gyűjteményét is közkinccsé teszi majd. A jelenlegi Képtár számos darabja így hamarosan raktárba vonul. A Múzeumok Éjszakáján zajló ­„képballagtató” tárlatvezetések a hosszú időre nem látható alkotásokat állítják fókuszba, és érdekes művészettörténeti adalékokat nyújtanak majd többek között a Flóra című festményről, Rombauer János festőművész alkotásáról is, amely 16 éven át volt a tárlat szimbóluma.

Könyvek, filmek

A XXV. Téli Tárlat nyári megnyitása önmagában fordulópont volt a galéria életében, amely a Múzeumok Éjszakáján társművészeti és társ­tudományi programokkal várja a betérőket – ismertette Kónya Ábel intézményvezető. Látogatóik nemcsak az először 50 éve megrendezett seregszemle kulisszatitkait ismerhetik meg alkalmi tárlatvezetésen, hanem részt vehetnek Miskolc Pro Urbe díjas művészetpártolója, Marija Nikolaeva könyvének bemutatóján és egy új, A könyv tere című kiállítás megnyitásán is a Rákóczi-házban.

A színészmúzeum elsősorban a gyermekekre fókuszál: beavató színházi meséjük a vásári bábszínházak világába vezet. De gondoltak a felnőttekre is: nonstop filmvetítéssel emlékeznek meg a közelmúltban elhunyt legendás primadonnáról, Várhegyi Mártáról.

Kizárólag karszalaggal

A Szalay Lajos életművét bemutató Petró-házban A harcos című kiállítás a múzeum történeti és régészeti tárából származó tárgyakkal bővül. A harc, a háború és a küzdelem tematikáját a bronzkortól az első világháborúig követhetik majd nyomon a látogatók – mondta Hajdu Ildikó, a múzeum általános igazgatóhelyettese. A Feledy-házban a Namaste India című tárlatot maga az alkotó, Veres Lajos ajánlja majd a közönség figyelmébe, míg Katona Ferenc Nepálba kalauzol el a Himalája megmászásáról szóló élménybeszámolójában.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényei kizárólag karszalaggal látogathatók.

(A borítóképen: A Téli Tárlat megnyitóján a Miskolci Galériában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában