Világnap

2021.06.21. 21:29

A zene ünnepe

A zene világnapját minden évben június 21-én ünnepeljük, hogy megtiszteljük a zenészeket és az énekeseket azért az ajándékért, amit a zene jelent számunkra: elvarázsol és értelmet ad sokunk életének.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A zene európai ünnepének chartáját 1997-ben 12 európai ország 16 városa írta alá Budapesten. Mára a zene ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált. Több mint 120 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én.

Története

Maurice Fleuret francia zenetudós 1982-ben javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. Elsősorban szabadtéri esemény, amely utcákon, tereken, közparkokban, játszótereken, zajlik. Zárt terek csak abban az esetben használhatók amennyiben tiszteletben tartják az ingyenesség szabályát. A zene európai ünnepe alkalmat kínál arra is, hogy a zene gyakorlására olyan terepek is megnyíljanak, amelyek nem hagyományos koncert helyszínek, mint a múzeumok, kórházak és középületek.

Jelentősége

A zene világnapjának jelentősége, hogy ingyenes koncereteket biztosíthasson minden zenerajongó számára, és platformot kínáljon az amatőr és profi zenészek számára, hogy tehetségüket megmutathassák a világnak. Az ünnep segítségével felhívhatjuk a figyelmet a zene fontosságára és arra, milyen jó hatással van az emberi agyra és magára a testünkre is.

Zeneterápia

Számos tanulmány és szakértő rámutatott már arra, hogy a zene segít csökkenteni a stresszt és javítja az alvásminőséget. A zeneterápia csodálatos hatással van a mentális problémákkal küzdő emberekre, továbbá a megfelelő zene segítségével a munkánkra is jobban koncentrálhatunk és ennek következtében jobban is teljesítünk.

Idén, a világjárvány miatt, a zene világnapját visszafogott módon, nagy, nyilvános összejövetelek nélkül ünnepeljük. Számos zenei szervezet és vállalat szervezett online koncerteket, versenyeket és fesztiválokat.

Zenével kapcsolatos idézetek

„Ha nem fizikus lennék, akkor valószinűleg zenész lennék. Gyakran gondolkozom zenében. Ábrándjaimat a zenében élem. Zenében kifejezve látom az életem… Tudom, hogy a legtöbb örömöt az életemben a hegedűmből csalom elő.” (Albert Einstein)

„Ha a zene a szeretet étele, játsszon tovább.” (William Shakespeare)

„A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.” (Platón)

„A zene segít nekem, amikor senki más nem. A zene egy önmagában lévő világ, olyan nyelven, amelyet mindannyian megértünk.” (Stevie Wonder)

„Néhány embernek élete van; de van olyan, akinek van zenéje.” (John Green)

„A zene magasabb rendű minden tudománynál és filozófiánál.” (Ludwig van Beethoven)

„Zene nélkül az élet tévedés volna.” (Friedrich Nietzsche)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában