Október 6.

2020.10.06. 18:30

Gömöri lovasok, huszárruhában

Fennállásuk fél évtizede alatt a magyarságot és Ózdot is igyekeztek népszerűsíteni a gömöri hagyományőrző egyesület tagjai.

Marosréti Ervin

Forrás: Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület

Öt esztendővel ezelőtt alapították meg a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesületet azzal a céllal, hogy a városban és a környéken ténykedő lovasokat, népzene és néptánc kedvelőket összefogják. A kezdetekkor olyan csoportot igyekeztek létrehozni, amelyben egyértelműen megjelenik a magyarságtudat és a történelmünkre jellemző kulturális jegyek.

– Úgy néz ki, hogy ezeknek a terveknek az elmúlt években meg tudtunk felelni – szögezte le Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Hagyományőrző Népi Egyesület elnöke. – Ráadásul a helyi és a környékbeli tagok mellett többen a Felvidékről is csatlakoztak hozzánk, az elmúlt években remek közösséget tudtunk kialakítani. Ezt leginkább a már hagyományosnak tekinthető Görgey-emléktúrán tudjuk lemérni, amelyhez idén hetven lovas csatlakozott. Az egyesületünk tagjai mellett olyan csoportokkal is szoktunk közös rendezvényeket tartani, akik hozzánk hasonlóan szintén elkötelezettek a magyar kultúra iránt.

Lokálpatrióták

Varga Gábor az egyesülettel kapcsolatban leszögezte: ízig-vérig Ózdhoz tartoznak, ezen pedig a jövőben sem kívánnak változtatni. A tagokban ugyanis az is közösnek mondható, hogy a város sorsa mindenkinek a szívügye. Éppen ezért, ahol csak lehet, az önkormányzati, és egyéb települési rendezvényeken rendszerint képviseltetik magukat. A nemzeti ünnepeken a díszes huszár ruhákkal és a lovakkal igyekeznek emelni a program színvonalát.

Fotó: Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület

– Folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél több fiatalt bevonjunk a munkába – tette hozzá Varga Gábor. – Egyre többen fogékonyak erre, ami mindenképpen pozitívum az eddigi munkánkkal kapcsolatban. Aki Ózdon, vagy a környéken él és szereti a lovakat, a népzenét vagy a néptáncot, előbb-utóbb eljut hozzánk. Ha nem is konkrétan az egyesülethez, de a holdudvarig egészen biztos. Az aradi vértanúk tiszteletére rendezett idei szennai megemlékezésen is ott voltunk. Igaz, munkanap lévén lovak nélkül, de mi adtuk a díszőrséget. Az önkormányzattól és az Ózdi Művelődési Intézményektől is többször kaptunk már felkérését, amelyeknek igyekszünk a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon megfelelni.

Lovak és a huszár ruhák

Az egyesület működésével kapcsolatban Varga Gábor kiemelte: a lovak tartását mindenki egyénileg, a családi kasszából igyekszik megoldani, a huszárruhák beszerzésére viszont önkormányzati és pályázati forrásokat igyekeznek igénybe venni. Utóbbi is nagyon költséges, de a színvonalas megjelenéshez és a reprezentáláshoz elengedhetetlen. Általában öt év alatt elhasználódik, hiszen nem csupán díszelgésre, hanem lovaglásra is használják, így erős igénybevételnek van kitéve.

Fotó: Gömöri Lovas és Hagyományőrző Egyesület

– Igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni a magyarságot és Ózdon is – hangsúlyozta az egyesület vezetője. – A mögöttünk hagyott hétvégén ketten teljesítettek huszár díszjárőr-szolgálatot a Budai Várban, október 10-én pedig a Nemzeti Vágtán négy lóval leszünk jelen, a futamokat mi fogjuk majd felvezetni, ami ugyancsak nagy megtiszteltetés. Emellett Hódoscsépányon, a Nagyvölgyi Állatsimogatóban pályázati forrásból elkészült a „Köszi Tér”, ahol szeretnénk az iskolások számára a jövőben minél több interaktív történelem órát tartani. Mégpedig azért, hogy a fiatalok is minél szélesebb körben tájékozottak legyenek a magyarság történelméről.

(A borítóképen: Az ózdi huszárok ápolják a magyarságtudatot és a huszárhagyományokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában