zene

2020.09.23. 18:00

Ifjú tehetségekkel készülnek

„Musical és Miskolc Symphonic” címmel tartanak gálaestet a Művészetek Házában december 17-én.

Nagy-Hankó Krisztina

Cselepák Balázs, Vágó Zsuzsi, Jancsó Dóra (b-j)

Fotó: Vajda János

A sajtótájékoztatót a nemrégiben birtokba vett Zenita-házban tartották a Régiposta utcában. Végre van egy székhelyük, és nem kell a próbákat különböző helyszíneken tartani – mondta Cselepák Balázs, a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány művészeti vezetője.

A stúdióban tanuló gyermekeket is itt fogadják ezentúl, akiknek száma eddig folyamatosan emelkedett, egyelőre azonban a járványhelyzet miatt stagnál. Most megközelítőleg húsz fiatallal dolgoznak együtt.

Nyolcadik alkalommal

A Musical és Miskolc gálát már nyolcadik alkalommal rendezi meg az alapítvány, de tavaly volt először, hogy együtt dolgoztak a szimfonikusokkal. Egyértelmű volt, hogy ezen az úton kell tovább haladniuk. A koncert szerkezete ugyanúgy épül föl, mint korábban. Az első részben az ifjú tehetségek lépnek színpadra, a második felvonásban pedig megjelenik majd a teljes zenekar – fejtette ki a művészeti vezető. Nyáron volt egy tehetséggondozó tábor, ahol közel negyven gyermek, illetve fiatal vett részt, ők valamennyien megmutatkoznak az előadás során. Ott már összeállt egy rövid zenés színdarab, melyből a gálán is előadnak részleteket. A gyerekek sokat dolgoztak a tíz nap alatt, egyebek mellett azért is, hogy bemutassák közönség előtt tudásukat. A színpadon azon túl rock­opera- és musicalrészletek csendülnek majd föl.

– A zenekar folyamatos küldetése, hogy nézői utánpótlást termeljen, ehhez új utakat kell keresni – mondta Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője. Bízik abban, hogy nemcsak a klasszikus zene által jutnak el a zenekarhoz a nézők, hanem néha olyan produkciók segítségével, mint a Musical és Miskolc, amikor kitekintenek a könnyűzene irányába. A fiatalok manapság kevésbé érdeklődnek a művészetek iránt, ezért minden alkalmat meg kell ragadni, hogy a klasszikus értékek felé fordítsuk őket. Az első alkalommal is nagy sikere volt az együttműködésnek, hiszen telt házas volt a produkció. Maguk a zenészek pedig szívesen vesznek részt benne – tette hozzá az ügyvezető.

Jancsó Dóra színművésznő, aki a gála egyik fellépője és a stúdió oktatója is, úgy fogalmazott, hogy olyat sikerült létrehozniuk együtt, ami eddig nem volt jelen a régióban. A fiatalok visszajelzései pedig azt bizonyítják, hogy „zenitásnak lenni menő”. Vágó Zsuzsi, a Budapesti Operettszínház művésze hozzátette, küldetésének érzi, hogy szülővárosában tanítsa a gyerekeket, és elindítsa őket az úton, amit ő is végigjárt, hogy álmát megvalósítsa.

(A borítóképen: A hétfői sajtótájékoztatón Vágó Zsuzsi is elmondta véleményét)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában